Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

"Vi har vaccinerat oss mot covid-19"

Vaccineringen mot covid-19 i Uppsala kommun pågår. För att få en inblick har vi träffat medarbetare som har tagit vaccinet för att få höra deras tankar.

Bosse Olsson

Bosse hoppas att alla tar chansen att vaccinera sig när det är deras tur.

Bosse vaccinerad med text.jpg

Bosse Olsson bor i egen lägenhet som är knuten till Vänortens serviceboende och jobbar som receptionist på Arbete & Bostad. Han har fått första sprutan vaccin.

Hur har pandemin påverkat dig och ditt jobb?

– Jobbet har varit lite väl lugnt eftersom medarbetarna där jobbar hemifrån. Men jag sorterar post och hjälper till här och där. Lite trist har det varit så klart.

Privat har jag varit noga med att hålla avstånd men förra sommaren åkte jag och min gumma med Lennakatten eftersom vi är medlemmar. Vi spelade kubb med kompisar också. Lite segt var det under vintern men jag tycker att det har gått bra. Men ååå vad jag saknar att kramas, jag är en riktigt kramig person i vanliga fall.

Varför har du valt att vaccinera dig?

– Jag ville känna mig säkrare. Jag har fått första sprutan och det känns jättebra att vara på väg. Men jag måste ju vänta tills alla är vaccinerade innan jag får kramas igen. Så jag hoppas att alla tar chansen att vaccinera sig när det är deras tur!

Hibo Abdi Musal

– Covid-19 är inget att leka med säger Hibo Abdi Musal, boendeassistent. Läs varför hon har valt att vaccinera sig.

hibo m text.jpg

Hur har den pågående pandemin påverkat ditt liv?

– Jag tänker mer på det som kanske gått automatiskt förut. Man blir mer medveten om sin handhygien, om smittorisken och om hur viktigt de är att vi gör vårt bästa för att hålla riskerna så låga som möjligt. Försöka hålla avståndet mellan oss och de som bor här men även mellan dem. Det kommer ofta nya regler och då uppdaterar vi så klart hur vi jobbar så vi har en sån säker miljö som möjligt.

I privatlivet blir det att anpassa sig efter restriktionerna. Att inte resa mer än jag måste, planera om hur jag handlar och som alla andra så har jag också minskat mina sociala umgängen. De blir mer telefonsamtal än förr. Tråkigt att jag inte kan träffa mina vänner och familj lika ofta. Men det är ett självklart val för mig, för att skydda min familj, mig själv och de jag jobbar med på boendet.

Varför har du valt att vaccinera dig?

– Jag drabbades själv av covid-19, i maj förra året och det var otroligt tufft. Då jag har astma så räknade jag med att de skulle bli svårt. Men när min dotter någon vecka snare blev sjuk, så insåg jag på riktigt vilken hemsk sjukdom det faktiskt är. Hon gick från att vara en frisk och aktiv 25-åring till att inte kunna röra på sig utan att få andnöd och i två veckor kämpade hon med det mest vardagliga grejerna.

Covid-19 är verkligen inget att leka med, om jag kan hindra så att jag eller dem i min närhet inte blir sjuk på samma sätt igen och om jag kan förhindra så andra inte blir smittade på grund av mig så är det något jag känner att jag måste göra.

Birgitta Jernberg 

Birgitta Jernberg sjuksköterska i hemsjukvården, berättar om varför hon har valt att ta vaccinet. 

Birgitta Jernberg
 Birgitta Jernberg

Hur har den pågående pandemin påverkat ditt liv?

– I jobbet har det blivit en stor förändring. Vi använder visir och munskydd när vi träffar våra patienter, allt för att skydda dem. I början fick vi förklara varför vi var klädda som vi var. Nu är det inga problem för alla har sett på tv, och inslag från sjukhus, hur personalen är klädd och utrustad. Jag tror att patienterna känner en trygghet tack vare att vi har ordentlig skyddsutrustning som skyddar mot smitta. Vi utför samma vård, det är just arbetet med att förhindra smitta som är annorlunda. Sen påverkar pandemin det faktum att vi alla måste dra ner på socialt umgänge.

Varför har du valt att vaccinera dig?

– För mig var det självklart! Jag ser det som det enda sättet att få stopp på pandemin och att bryta spiralen med fler smittade. Jag har inte haft covid-19 och är egentligen inte rädd för att få viruset. Men det finns många äldre och sköra personer i min omgivning. Att bli sjuk i covid-19 kan vara livsfarligt och vi har haft ett antal patienter som dött på grund av viruset. Det är för deras skull som jag har tagit vaccinet. Jag vill inte sprida smitta vidare. Vi i personalen har nu fått den första sprutan. Det är jag jätteglad för. Jag tror att det enda sättet som vi kan bryta pandemin på är att vi alla vaccinerar oss.

Peter Roos

Peter Roos, sjuksköterska Stenhagens vård- och omsorgsboende, berättar om varför han har valt att ta vaccinet.

Marianne Reggie

Här träffar vi sjuksköterskan Marianne Reggie från äldreboendet Lundagården. 

"Jag vill vara en bromskloss så inte andra blir sjuka". Marianne Reggie, sjuksköterska Lundagården.

Marianne Reggie.

Hur har den pågående pandemin påverkat ditt liv?

– Arbetet har blivit lite krångligare. Det är mycket ny information och många nya rutiner att ta till sig varje vecka. Privat har det inte påverkat mig mer eller mindre än någon annan. Restriktionerna har självklart begränsat möjligheten för mig att göra olika saker. Men det är inte mer synd om mig än någon annan.

Varför har du valt att vaccinera dig?

– Två orsaker. 1, jag vill inte själv bli sjuk i covid-19. 2, jag vill vara en bromskloss så inte andra blir sjuka. Framförallt vill jag bidra till att inte sprida smittan vidare till personer i riskgrupper. Jag tycker även att det är självklart att vaccinera sig. Därför vill jag verkligen uppmana alla att vaccinera sig. Och när man arbetar på ett äldreboende som jag tycker jag att man har en moralisk skyldighet att vaccinera sig.

Jan van Baal

Först ut bland de vi har träffat var Jan van Baal, samordnare på Sköldmövägens gruppboende för unga med demenssjukdom.

"Det är inte bara för mig jag vaccinerar mig, utan jag gör det även för andra", säger Jan van Baal, samordnare på Sköldmövägens gruppboende.

Jan van Baal.

Hur har den pågående pandemin påverkat ditt liv?

– Jag har egentligen inget liv just nu. Jag jobbar och åker sedan hem. Och sedan försöker jag hålla mig hemma för att kunna hålla distans till andra. Jag känner ett ansvar mot brukarna som vi har här att inte dra hit någonting. Jag tar det här på stort allvar och har verkligen begränsat mina fritidsaktiviteter.

Varför har du valt att vaccinera dig?

– När jag i höstas fick höra att vaccinet var på väg var jag inte så sugen på att ta vaccinet. Jag upplevde då smittorisken som låg och att det inte var så många som blev sjuka. Men sen blev det bara värre och värre. När det sedan kom på tapeten att vi skulle bli få vaccinet var det bara att hugga. Det är det lilla jag kan göra för att stoppa den här pandemin. Det är inte bara för mig jag vaccinerar mig, utan jag gör det även för andra.