Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Lördagar i Hammarskog

Välkommen till Hammarskog! Här finns aktiviteter för alla åldrar.

Välkommen till Hammarskog!

Naturskolan, Uppsala kommun arrangerar aktiviteter i Hammarskog de flesta lördagar. Under varje aktivitet står det om man behöver anmäla sig, vilka det passar för och eventuella kostnader. Det mesta är helt kostnadsfritt. Här ser du vad som är planerat under året. Varmt välkommen!

Om lördagsaktiviteten av någon anledning behöver ställas in, till exempel på grund av sjukdom eller dåligt väder, meddelas detta så snart som möjligt, men senast samma morgon på Naturskolans Facebooksida.

Mer information om Hammarskogs naturreservat.

Hitta till Hammarskogs naturreservat.

Buss 108 tar dig till Hammarskogs vägskäl. Därifrån är det cirka en kilometers promenad till Naturskolan.
Se fler busstider på ul.se.

Du kan också cykla till Hammarskog från stadskärnan via gatunätet, cykelvägar, grus- och skogsstigar.

Tillägg i programmet kommer under året. Vissa utomhusaktiviteter kan ställas in om vädret blir för dåligt. Andra ändringar kan ske. Eventuella ändringar meddelas på denna sida och/eller på Naturskolans Facebookevenemang . Deltagare som hunnit anmäla sig via mejl (krävs för vissa aktiviteter) får i så fall direktmeddelande.

 

poddbild med foton och namn.JPG

Berättelser i Hammarskog - Poddinspelning med livepublik

Tid: 10 maj, kl 15.45-18. OBS! Inspelningen sker kl 16.15-17.15, vi ber publiken att vara på plats i lokalen från strax efter 16 tills inspelningen är klar, före och efter det är det friare att komma och gå.

Plats: Hammarskogs herrgård, övervåningen

Kostnad: Gratis

Anmälan: Det går bra att bara dyka upp, men för fikaplanering är vi glada om du anmäler dig till lordagarihammarskog@uppsala.se

För vem: Alla är välkomna! Övervåningen är nu tillgänglig med rullstol.

Vi fortsätter vår poddserie, där vi samlar berättelser från området i och omkring Hammarskog, från livet då, nu och med en och annan blick mot framtiden. Podden spelas in inför publik i Hammarskogs herrgård och du är välkommen att vara med! Vi har även vårt eget husband med; Matilda Larsson Källman och Sven Lööb, som bjuder på inslag av livemusik!

Denna gång blir temat ”Berättelsen om Hammarskogs utvecklingsplan – vision och verklighet” och vi har med tre mycket intressanta gäster som för in olika perspektiv på genomförandet av utvecklingsplanen för Hammarskogs friluftområde och naturreservat.

Carina Kumlin som är närboende och uppväxt i området, politiskt aktiv och aktiv i lokala frågor, med stort intresse för djur och natur, inte minst Dalbyviken och hela naturreservatet.

Linda Eskilsson, kommunalråd och ordförande i kulturnämnden, som varit med och drivit frågan om utvecklingsplanen, så att den till slut, efter flera omtag kommit i hamn.

Agneta Säfsten, sist, men absolut inte minst, som varit projektets ”motor” och sammanhållande kraft. I sin roll som friluftssamordnare inom stadsbyggnadsförvaltningen, har hon sett till att styra och samordna projektets delar från idé till genomförande.

I samtalet vill vi fånga upp tankar kring utmaningar och avvägningar som har dykt upp under arbetets gång, från idé till genomförande – och vad krävs fortsättningsvis för att ett område ska leva vidare och utvecklas, sedan invigningsbanden är klippta…?

Vi bjuder på fika och efter själva inspelningen finns tid för lite efterföljande frågor, samtal och mingel. Själva inspelningen sker kl 16.15-17.15 med en kort introduktion innan inspelningen, strax efter kl 16. Vi ber publiken att vara på plats i lokalen just denna tid, före och efter det är det friare att komma och gå.

Samtalet modereras av Marie Larsson Sturdy och Shanti Wittmar.

Varmt välkomna!

 

blomsterkrans.jpg

Lär dig binda sommarkransar!

Tid: 25 maj, 10.30 - 12.30

Plats: Utanför Hammarskogs herrgård

Kostnad: Gratis

Anmälan: Drop-in, ingen anmälan krävs

För vem: Alla är välkomna. Platsen är tillgänglig med rullstol. Handikappanpassad toalett finns i herrgården.

“Vill du så binder jag åt dig en krans…” Eller så gör du en åt dig själv!

Lär dig att göra vackra kransar av det du hittar i naturen, i god tid inför midsommar. Trädgårdsmästarna Anna Andersson och Victoria Orsborn från Hammarskogs herrgård finns på plats, tillsammans med Uppsala Naturskola. Vi har allt material så att du kan testa. Du får tips och tricks för hur du komponerar och binder din finaste sommarkrans med sånt du själv kan plocka. Aktiviteten passar både stora och små, du får tips efter din nivå.

Drop-in, ingen föranmälan krävs.

Varmt välkomna!

 

klättring Dalkarlskärret.jpg

Prova- på klippklättring vid Dalkarlskärret

Tid: 14 juni, 09.30-12.00 och 12.00-14.30

Plats: Klätterklipporna en bit från Dalkarlskärret

Kostnad: Gratis

Anmälan: Begränsat antal platser. Anmäl dig via mejl till lordagarihammarskog@uppsala.se. Ange i anmälan om du vill klättra på för- eller eftermiddag, hur många ni är, samt om det är barn med, ålder på barnen.

För vem: Alla är välkomna! 

Den här dagen kan du testa på klippklättring med topprep utomhus, vid klätterklipporna en bit från Dalkarlskärret – en aktivitet som passar lika bra för barn som för vuxna.

Uppsala Klätterklubb ställer upp med instruktör och utrustning, Uppsala Naturskola erbjuder enkelt fika och kaffe/varm saft. Du tar med dig oömma kläder som är lätta att röra sig i. Ta med extra fika om du behöver.

Varmt välkomna!

 

camping med Magnus och Shanti.jpg

 

Camping for Dummies

Tid: 27 juni klockan 15.00 - 28 juni klockan 11.00

Plats: Östbergstorpet, tältängen. Samling och avslutning vid parkeringen, Hammarskogs herrgård.

Kostnad: Gratis

Anmälan: Begränsat antal platser. Anmäl dig via mejl till lordagarihammarskog@uppsala.se 

För vem: Alla är välkomna!

Är du sugen på att komma ut och campa? Kanske har du redan ett speciellt äventyr du funderar på? Häng med Naturskolan ut, så får du chans att testa under säkra förhållanden. Under ett campingdygn nära Östbergstorpet i Hammarskog kommer vi att: Titta på några olika tält och hur och var vi sätter upp dem.  Vi provar olika campingkök och bränslen. Vi pratar hur man tänker kring mat när man är på tur. Vi tar upp en del kring packning och säkerhet – och det är ett jättebra tillfälle att ställa egna frågor. Om du har egen utrustning som du vill prova, så ta gärna med den! Annars har vi tält, kök, sovsäckar och liggunderlag till alla som behöver låna.

Vad händer om det regnar då? Ingen fara! Vi har för säkerhets skull en större kåta uppställd vid vår tältplats och ett par paviljongtält vi kan ställa upp som regnskydd över bänkplatserna. Vid kraftigt regn, har vi möjlighet att samlas, laga våra måltider och förvara packning där.

Varmt välkomna!

 

roddbåt.jpg

Prova roddbåtar i Dalbyviken

Tid: 7 augusti (obs - torsdag!), 10.30-13.30

Plats: Dalbyvikens badstrand

Kostnad: Gratis

Anmälan: Mejla shanti.wittmar@uppsala.se. Begränsat antal deltagare.

För vem: Aktiviteten är öppen för alla, men vi riktar oss särskilt till dig som är ny i svensk natur.

Den här dagen kan du prova att ro med roddbåt i Dalbyviken. Naturskolan och Upplandsstiftelsen visar hur du gör och sedan får du själv försöka.

Vi lånar ut båtar och flytvästar. Vi har en säkerhetsbåt vid stranden, så att vi snabbt kan hjälpa dig om du behöver.

Alla åldrar är välkomna. Barn under 15 år måste ha en vuxen med sig.

Vi gör en eld vid stranden – ta gärna med korv eller något annat som du vill grilla.

Varmt välkomna!

 

slåtter i Toran.jpg

Lär dig slå med lie! Slåtter i Toran

Tid: 10 augusti (obs - söndag!), 10.00-16.00

Plats: Toran (lövängen) i Hammarskog

Kostnad: Gratis

Anmälan: Föranmälan till biotopia@uppsala.se Begränsat antal platser

För vem: Alla är välkomna! 

Hjälp till att slå lövängen i Toran vid Hammarskog och lär dig slå med lie på köpet!  På plats finns instruktör med skarpa knackeliar som du får introducerat för dig på plats. Har du en knackelie som du vill lära dig använda bättre så ta gärna med den.

Vi startar kl 10 med en gemensam introduktion och jobbar på till kl 16. Vi turas om att slå, räfsa och hässja och försöker få klart större delen av ytan tillsammans. Utöver att slå med lie så lär vi oss hur man gör knackelien vass genom att knacka och bryna och en del om varför slåtter behövs.

Ta med lunch och en ordentlig vattenflaska! Biotopia bjuder på kaffe och te.  Samlingsplats är vid lövängen Toran i Hammarskogs naturreservat. Se karta i broschyren.  Närmaste parkeringsplats är vid badplatsen.

Varmt välkomna!

camping med Magnus och Shanti.jpg

Camping for Dummies! In English/På lätt svenska

Tid: Klockan 15.00 16 augusti - klockan 11.00 17 augusti 

Plats: Östbergstorpet, Hammarskog.  We will meet at the big parking place near the mansion / Vi möts på stora parkeringen nära Hammarskogs herrgård.

Kostnad: Free of charge / Gratis

Anmälan: e-mail to / mejla  lordagarihammarskog@uppsala.se Limited number of places / begränsat antal deltagare

För vem: For people new to Swedish nature / för dig som är ny i svensk natur.

This is an event for you, who are new to Swedish nature, and who would like to go camping in the wild!

During a day and night in Hammarskog, south of Uppsala, we will;

Look at different types of tents and how to use them.

Look at cooking gear and how to use them.

Talk about how to plan an adventure in the wild, when it comes to packing, safety, location…

You are welcome to bring your own gear, if you have and want to. If you dont have your own things, we have tents, sleeping bags, sleeping mats and cooking gear to lend.

Warmly welcome!

 

Är du ny i svensk natur och vill prova camping?

Under ett dygn i Hammarskog utanför Uppsala kommer vi att:

Titta på olika tält och hur de används

Prova olika campingkök

Prata om hur du packar, var man får tälta i naturen, säkerhet med mera.

Om du har eget tält och campingkök får du gärna ta med dem. Annars har vi tält, sovsäckar, liggunderlag och campingkök till alla som behöver.

Varmt välkomna!

 

Fladdermus.jpg

Internationella Fladdermusnatten i Hammarskog

Tid: 30 augusti, 17.00-22.00

Plats: Dalkarlskärret, Hammarskog

Kostnad: Gratis

Anmälan: Drop-in, ingen föranmälan krävs.

För vem: Alla är välkomna! Platsen är delvis åtkomlig med rullstol. Handikappanpassad utetoalett finns vid parkeringen.

Batlife Sweden firar i samarbete med Uppsala Naturskola och Biotopia, Internationella Fladdermusnatten i Hammarskogs naturreservat. Kom och lär dig mer om dessa spännande och lite hemlighetsfulla nattvarelser som lever omkring oss, men som inte alltid är så lätta att få syn på.

Under eftermiddagen och kvällen erbjuder vi ett antal fladdermusrelaterade aktiviteter – för barn under ledning av Anna Lagerqvist från Biotopia och för vuxna med hjälp av BatLife Sweden. Aktiviteterna är kostnadsfria, förutom holkbyggande, där du betalar självkostnadspris för byggsatsen.

När kvällen kommer och fladdermössen börjar flyga, håller vi fladdermusguidningar för barn och vuxna, där vi med hjälp av detektorer kan lyssna på de fladdermöss som flyger runt Dalkarlskärret (och kanske även få syn på dem).

Mer info och tider för guidningarna kommer framöver.

Varmt välkomna!

 

Svampsamling.jpg

Nyfiken på svampar - svamputflykt i Hammarskog

Tid: 27 september, 09.15-12.15

Plats: Samling och avslutning vid entrén till Hammarskogs herrgård

Kostnad: Gratis

Anmälan: mejl till lordagarihammarskog@uppsala.se

För vem: Alla är välkomna! Vi kommer bl a att röra oss i obanad skogsterräng.

Denna dag dyker vi in i svamparnas värld, där forskarna fortfarande gör nya fascinerande upptäckter och fynd av nya arter. Svamparna finns överallt, de är livsviktiga för oss – och ibland farliga. Och de kan se ut på massor av olika sätt!

Hur ska vi närma oss denna enorma mångfald? Och kanske dessutom veta vilka svampar som passar att lägga i stekpannan? Naturpedagogen Johan Lindell från Upplandsstiftelsen och svampplockarentusiasten Shanti från Naturskolan leder en utflykt i svampskogen, där alla kan få med sig något hem – i form av kunskap om svampar och kanske även något att lägga i svampkorgen. Ta gärna med en egen korg, svampkniv och en liten borste eller pensel. Kläder efter väder! Naturskolan ordnar sittunderlag och enkelt fika till en fikapaus i skogen.

Varmt välkomna!

 

Processdrama.jpg

Eldning och matlagning i naturen

Tid: 4 oktober, 10.30 - 13.00

Plats: Skogen intill Skogshyddan. Vi visar vägen från parkeringsplatsen med skyltar och slingband.

Kostnad: Gratis

Anmälan: mejl till lordagarihammarskog@uppsala.se.  Mejla gärna i god tid, då det blir lättare att planera matinköp.

För vem: Alla är välkomna!

Grillad korv i all ära – men det finns ju så mycket mer man kan laga ute! Den här dagen ger vi oss ut i skogen, för att inte bara testa matlagning, utan även se hur man kan göra upp eld i skogen, på ett säkert och hänsynsfullt sätt. Tillsammans gör vi en tillfällig eldstad, som vi sedan återställer så att det snart inte syns att vi varit där. Vi lagar mat tillsammans över öppen eld – med efterrätt också, förstås! Den som vill kan passa på att olika sätt att göra upp eld.

När vi är klara avslutar vi med att städa av platsen och dölja spåren efter oss, allt enligt allemansrätten!

Varmt välkomna!

 

mindre akvarell höst.jpg

Akvarellmålning med höstmotiv

Tid: 18 oktober, 09.15 - 12.15

Plats: Hammarskogs herrgård

Kostnad: Gratis 

Anmälan: mejl till lordagarihammarskog@uppsala.se

För vem: Från 15 år. Övervåningen är tillgänglig med rullstol. Handikappanpassad toalett finns i herrgården.

Under en tretimmars workshop har du chansen att testa på akvarellmålning med naturmotiv, denna gång inspirerad av höstens färger. Kursen är riktad både till nybörjare och för den som har testat att måla akvarell tidigare. Naturskolans Frida Sjösten, naturpedagog, fågelskådare och akvarellkonstnär leder kursen. Penslar, färger och papper finns på plats, men du får förstås gärna ta med eget material om du har.

 

Fågelholk.jpg

Fågelholkar - höstkoll och nybyggen

Tid: 25 oktober, 10.00-12.00

Plats: Naturskolan

Kostnad: Självkostnadspris för holkbyggsatsen.

Anmälan: Drop-in, ingen anmälan krävs

För vem: Alla är välkomna!

Att sätta upp fågelholkar i sin trädgård och omgivning är ett trivsamt sätt att hjälpa bostadssökande fåglar och dessutom kunna följa dem på nära håll. Tillsammans med fågelholksveteranen Lasse Fröjdlund, som sedan många år bygger och inventerar fågelholkar i och runt Uppsala, kollar vi några av de holkar som sitter uppe runt Naturskolan i Hammarskog. Hur ser det ut inuti holken efter att fåglarna häckat klart och flyttat ut? Hur vet man vilken fågel som har bott här? Och hur ska man tänka om man vill sätta upp holkar, hur ska de se ut, när och var ska de sättas upp?

Nu har du chans att få både inspiration och kunskap för att själv kunna göra en naturvårdsinsats! Den som vill kan bygga en holk att ta hem (till självkostnadspris). Är det kallt eller regnigt, bygger vi holkarna i vårt rymliga garage.

Varmt välkomna!

 

spöken.jpg

Spök- och monterpyssel samt korvgrillning i Karlssons källare

Tid: 29 oktober, 10.30 - 13.00

Plats: Karlssons källare vid Hammarskogs herrgård

Kostnad: Gratis

Anmälan: Drop-in, ingen anmälan krävs

För vem: Alla är välkomna!

Mitt i höstlovet, bjuder Naturskolan på höstpyssel med Halloweentema intill Hammarskogs herrgård. Vi håller till i och utanför mysrysiga ”Karlssons källare” som ligger i backen nedanför herrgårdshuset. Utanför källaren, ordnar Naturskolan en grilleld och håller med ketchup och senap, för den som vill grilla en medhavd korv.

Inne i källaren kan stora som små få släppa loss kreativiteten och skapa spöken, monster och andra läskigheter med bl a naturmaterial och återbruksmaterial. Naturskolan delar med sig av pysselförslag, men du kan förstås hitta på något helt eget!

Miljön är ”semi-utomhus”, vi håller källaren öppen och har ljus och en viss värme därinne, men vi kommer inte att få upp värmen som i en inomhuslokal. Varma kläder är bra att ha.

Varmt välkomna!

 

Brasmys.jpg

Brasmys vid Östbergstorpet

Tid: 1 november kl 10.30 - 13.00

Plats: Östbergstorpet. 

Kostnad: Gratis

Anmälan: Drop-in, ingen föranmälan krävs

För vem: Alla är välkomna

Välkommen ut till Hammarskog på självaste Alla helgons dag! Vid Östbergstorpet ordnar Naturskolan brasmys, med brödbak, kaffekok och varm saft. Självklart får du gärna ta med något eget att grilla om du vill!

Vi har kubbspel på plats. Kanske vill du också gå vår tipspromenad med frågor om naturen på hösten, eller bara gå runt och undersöka de fina omgivningarna, med bl a det gamla soldattorpet intill – det står öppet för den som vill ta en titt.

Varmt välkomna!

 

Poddindpelning Naturskolan.jpg

Berättelser i Hammarskog - Poddinspelning med livepublik

Tid: 8 november, 15.45 - 18.00

Plats: Hammarskogs herrgård, övervåningen

Kostnad: Gratis

Anmälan: mejl till lordagarihammarskog@uppsala.se 

För vem: Alla är välkomna!

Vi spelar in tredje delen av vår podd "Berättelser i Hammarskog" med livepublik i Hammarskogs herrgård. I vår podd vill vi fånga upp berättelser från liv och skeenden i och omkring trakterna Dalby-Hammarskog, från livet nu, då och kanske med en och annan blick in i framtiden.

Vi bjuder på fika!

Efter inspelningen finns lite tid för efterprat, med frågor, samtal och mingel.

Mer info kommer framöver!

Varmt välkomna!

 

Fågelkroki.jpg

Fågelkroki

Tid: 15 november kl 09.15 - 12.00

Plats: Hammarskogs herrgård

Kostnad: Gratis

Anmälan: mejl till lordagarihammarskog@uppsala.se Begränsat antal platser.

För vem: Från 13 år. Herrgårdens övervåning är tillgänglig med rullstol. Handikappanpassad toalett finns i herrgården. 

Vill du kunna fånga en fågel på papper? Ett bra sätt att öva sitt seende är att teckna, för att bli bättre på att memorera fåglar och utvecklas konstnärligt. Denna dag övar vi teckning på uppstoppade fågelmodeller. Biotopias Klara Granlöf, illustratör och biolog, leder denna workshop.

Vi bjuder på kaffe/te. Vill du ha fikabröd, så finns det att köpa i caféet en trappa ner.

Varmt välkomna!

 

Anna.jpg

Barnens sagostund i Hammarskogs herrgård

Tid: 22 november, 10.00 - 12.00. Kom gärna en stund innan, så att vi kan börja i tid!

Plats: Hammarskogs herrgård

Kostnad: Gratis

Anmälan: Ingen anmälan krävs. 

För vem: Aktiviteten riktar sig i första hand till barn mellan 4-8 år. Lokalen är tillgänglig med rullstol. Handikappanpassad toalett finns i herrgården.

Denna förmiddag får vi besök av sagoläserskan Anna Lagerqvist från Biotopia. Vi ordnar fika och mys i herrgårdens övervåning och öppnar sen dörrarna mot fantasins värld. Anna leder oss in i sagovärlden, med några berättelser som hon själv valt ut. Och sen blir det barnens tur att få hitta på!

Varmt välkomna!

 

Stickning minskad storlek.jpg

Stickcafé i Hammarskogs herrgård

Tid: 29/11 kl 13.00 - 15.45

Plats: Hammarskogs herrgård

Kostnad: Gratis, men ta med eget garn och stickor

Anmälan: Drop-in, ingen föranmälan krävs

För vem: Fullfjädrade stick-ekvilibrister eller nybakade garnknorvlare är precis lika välkomna! Vi har ingen åldersgräns, men vuxna ansvarar för eventuellt medföljande barn. Lokalen är tillgänglig med rullstol och handikappanpassad WC finns i herrgården.

I novembermörkret behöver vi sådant som piggar upp. Som gemenskap, fika och något att pyssla med. Allt detta bjuder vi på i vårt stick-café! .Vi ordnar mys i ett vackert, nyrenoverat rum på övervåningen i Hammarskogs herrgård. Du kan ta med ett eget sticknings eller virkningsprojekt, eller samla inspiration till något nytt på plats. Vi kan hjälpa till med idéer på enklare projekt och hjälpa den ovane att komma igång. Go-fika från herrgårdscaféet finns att köpa en trappa ner.

Varmt välkomna!

 

braskväll.jpg

Braskväll med glöggmingel. Vi skingrar mörkret vid Hammarskogs herrgård!

Tid: 21 decebmer (söndag!), 17.30-19.00

Plats: Karlssons källare, i backen nedanför Hammarskogs herrgård

Kostnad: Gratis

Anmälan: Drop-in, ingen anmälan krävs

För vem: Alla är välkomna!

Natten mellan 21-22 december är årets längsta natt. På söndagkvällen 21/12 hjälper vi till att skingra mörkret och kylan med en braskväll vid Karlssons källare, i backen nedanför Hammarskogs herrgård. Naturskolan ordnar brasa, eldkorgar och marschaller för att lysa upp. Vi bjuder på varm glögg eller saft och glödkakor som du bakar över elden. Ta med en ficklampa och gå vårt reflexbingo i de spännande gångarna i busksnåren intill!

En fin chans att komma bort från julstöket en stund och få gemenskap och en stämningsfull naturupplevelse i midvinterkvällen.

Varmt välkomna!