Cykling utan ålder

Cykling utan ålder. Foto: Cykling utan ålder

Cykling utan ålder är en ideell verksamhet där volontärer tar med personer vid äldreboenden eller personer med funktionsnedsättning på cykelturer i elassisterade lastcyklar. Passagerarna får frisk luft, nya synintryck och möjlighet att skapa nya relationer och minnen. Det kan till exempel handla om att komma ut till stadens parker och höra fåglarna kvittra, att åka förbi barndomens kvarter och kanske stanna till vid ett kafé, eller bara att få känna vinden i håret. 

Idén kommer från Danmark där konceptet blivit en succé med över 400 cyklar och 2 500 volontärer i 60 städer. Cykling utan ålder finns etablerat i 70 städer i 26 olika länder.

Uppsala ska bli Sveriges bästa cykelstad – för alla 

Uppsala kommun har som målsättning att bli Sveriges bästa cykelstad och med Cykling utan ålder vill vi att fler ska få möjlighet att cykla mer, oavsett ålder. Cykling utan ålder leds av Uppsala kommun och genomförs i samarbete med Länsstyrelsen, Region Uppsala, Uppsala cykelförening, Röda korset och Studentvolontärerna i Uppsala.

Fyra äldreboenden deltar 

De kommunala äldreboendena Västergården och Karl Johansgården i Svartbäcken delar på en cykel och Bernadotte i Gottsunda och Linné i Sävja äger varsin.  Dessutom har Röda korset en cykel som sponsras av kommunen och Uppsala universitet. Röda korset kommer att kunna erbjuda cykelturer också för äldre som bor hemma.

Cykelturerna främjar äldres hälsa

Studier visar att cykelturerna ger många positiva effekter för äldre personer. De äter och sover bättre, blir på bättre humör och i vissa fall har man till och med kunnat minska deras medicinering.
Läs mer om projektet på cyklingutanalder.se

Anmäl dig som volontär

Du som vill bli volontär – det vi kallar pilot - får gå en kurs i hur cykeln fungerar och hur du cyklar säkert med en elassisterad lådcykel. Anmäl dig som volontär på cyklingutanalder.se under rubriken Gå med/som pilot.
Anmäl dig som volontär på cyklingutanalder.se

Se föreläsning

Se en föreläsning med Cykling utan ålders grundare, Ole Kassow:

Kontakta äldreförvaltningen

Öppettider reception på Svartbäcksgatan 44
Måndag–torsdag 8.00–16.30 och fredag 8.00–16.00.
Dag före helgdag 8.00–12.00.

Telefon (kommunens växel): 018-727 00 00
Besöksadress: Svartbäcksgatan 44 (här finns bland annat äldreförvaltningens biståndshandläggare)
Postadress: Uppsala kommun, äldreförvaltningen, 753 75 Uppsala