Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Du som hanterar livsmedel i din verksamhet ska registrera den hos kommunen innan du startar. Det gäller till exempel restauranger, butiker och kök inom vård och skola. Om du tar över, flyttar, avslutar eller ändrar i verksamheten ska du anmäla det.

Registrering av livsmedelsverksamhet

De flesta livsmedelsverksamheter, som restauranger, butiker, foodtrucks, kaféer och kök inom vård, skola och omsorg måste registreras hos miljöförvaltningen. Registreringen ska göras minst två veckor innan start, vid byte av organisationsnummer eller om verksamheten flyttar.

Du får starta när du fått beslut om registrering eller om två veckor har gått utan beslut. Genom att registrera i tid undviker du sanktionsavgift. Är du osäker på om din verksamhet behöver registreras, kontakta miljöförvaltningen. Alla livsmedel som säljs eller serveras ska alltid vara säkra för konsumenten.

Så går det till

Här förklarar vi de steg du kan behöva ta om du ska starta, ta över, ändra eller avsluta livsmedelsverksamhet.

  1. Kontrollera om du behöver registrera dig

    Skälet till att du måste registrera din livsmedelsverksamhet är att miljöförvaltningen ska känna till den och kan kontrollera att du uppfyller kraven i livsmedelslagstiftningen: att livsmedel är säkra och inte vilseleder konsumenterna.

    Du är skyldig att registrera din verksamhet senast två veckor innan när:

    • du startar en ny livsmedelsverksamhet
    • du tar över en livsmedelsverksamhet där någon tidigare bedrivit livsmedelsverksamhet.
    • du ändrar din bolagsform till exempel från enskild firma till aktiebolag
    • din livsmedelsverksamhet flyttar till en annan adress

    Registrera dricksvattenanläggning

    Om du ansvarar för en dricksvattenbrunn eller ett vattenverk måste du registrera anläggningen om du:

    • levererar vatten till fler än 50 personer eller levererar mer än 10 kubikmeter vatten per dygn
    • levererar vatten till en livsmedelsverksamhet, en campingplats, bygdegård, en samfällighet, eller hyr ut bostäder.

    Registrera kontaktmaterialverksamhet

    Om du har en verksamhet som tillverkar, förädlar, importerar eller distribuerar produkter och material som är avsedda för kontakt med livsmedel ska du registrera den. Kontaktmaterial är allt från förpackningsmaterial och plasthandskar till köksredskap, köksmaskiner, processutrustning samt andra produkter och material som är avsedda att komma i direkt eller indirekt kontakt med livsmedel.

  2. Registrera i vår e-tjänst

    Använd vår e-tjänst för att registrera din verksamhet.

    Registrera

  3. Anmäl eventuella ändringar i din verksamhet

    Du är skyldig att anmäla om du vill ändra din livsmedelsverksamhet, till exempel att du:

    • avslutar din verksamhet
    • bygger om din lokal
    • ändrar din hantering från exempelvis butik till pizzeria
    • ändrar sortiment och tillverkningssätt
    • ändrar omfattning till exempel antal årsarbetare, utgående volym, enheter och liknande
    • blir livsmedelscertifierad/avslutar certifiering, läs Livsmedelsverkets information om certifiering
    • ändrar fakturaadress
    • ändrar telefon och e-postadresser

    Anmäl ändringar i verksamheten med vår e-tjänst

    Anmäl

  4. Förbered dig inför kontroll

    Miljöförvaltningen kontrollerar regelbundet din verksamhet för att kontrollera om du har förutsättningar för att hantera livsmedel på ett säkert sätt och att informationen om dina livsmedel är korrekt och inte vilseleder konsumenten. Det kallar vi för planerad kontroll.

    Ofta kontaktar miljöförvaltningen dig och bokar tid för en första kontroll. Därefter är kontrollerna vanligen oanmälda.

    Vid besöket bör du kunna berätta om:

    • att din anläggning är anpassad för de livsmedel du hanterar
    • att du har rutiner och arbetssätt för att se till att maten är säker och att kunden inte blir vilseledd
    • hur du ser till att du och din personal har tillräckliga kunskaper om livsmedelshygien
    • var du har köpt de livsmedel som du använder i din verksamhet eller om du har sålt livsmedel vidare till andra livsmedelsföretag
    • att menyer och färdigpackade livsmedel är korrekt märkta.

    Om du ansvarar för en dricksvattenanläggning ska du även kunna visa och berätta om:

    • din anläggning och hur den är utformad
    • rutiner för att sköta din vattenanläggning
    • ditt program för att regelbundet undersöka dricksvattnet (dricksvatten prover)

    Läs om mer om Livsmedelskontroll

  5. Följ kraven på dig som livsmedelsföretagare

    Du är alltid ansvarig för att de livsmedel som du säljer eller serverar är säkra för konsumenten. När du startar verksamheten måste du uppfylla de krav i livsmedelslagstiftningen som gäller för din verksamhet.

    • Din anläggning måste vara utformad, inredd och utrustad på ett lämpligt sätt för de livsmedel som du hanterar.
    • Du måste ha kunskaper om livsmedelshygien, allergier och överkänslighet mot livsmedel och märkning av livsmedel.
    • Du måste identifiera de faror och risker som kan finnas i din verksamhet. Du måste även arbeta på ett sätt så att livsmedlen blir säkra och inte vilseleder kunden.
    • Om du är ansvarig för en vattenanläggning måste dricksvattnet uppfylla de kvalitetskrav som finns i Livsmedelsverkets dricksvattenföreskrifter.

    Livsmedelsbranschen har tagit fram Branschriktlinjer där du kan hitta rutiner och arbetssätt som du kan ha nytta av i din verksamhet.

    Branschriktlinjer

När det behövs mer än en registrering

Det finns livsmedel som kräver mer än bara en registrering hos miljöförvaltningen. Här får du en översikt över vad som gäller och vart du ska vända dig. Det gäller till exempel om du ska producera eller sälja:

Exempel på fler myndigheter du kan behöva kontakta

Avgifter

Kommunen  tar ut avgifter för miljö- och hälsoskyddsnämndens kontroll av livsmedelsverksamheter. Avgifterna får inte vara högre än vad det kostar att genomföra kontrollen.

Timavgift för 2025: 1 622 kr per timme.

Det här betalar du för

Registrera verksamhet

  • 2 433 kronor för att registrera din verksamhet, vilket motsvarar 1,5 timme handläggningstid. Avgiften tas ut oavsett om du startar din verksamhet eller inte.

Kontroll av verksamhet

  • en avgift för planerad, regelbunden kontroll av din verksamhet. Avgiftens storlek beror på hur lång tid kontrollen tar. En kontroll tar vanligen 4 - 5 timmar och beror på den verksamhet som du bedriver och hur du sköter den.
  • en avgift för uppföljande kontroll som är nödvändig när regler i livsmedelslagstiftningen inte följs.
  • en avgift för att kontrollera klagomål och matförgiftningar om de visar sig vara befogade
  • en avgift för att hantera livsmedelslarm när du inte har vidtagit tillräckliga åtgärder för att förhindra att osäkra livsmedel finns på marknaden.

Taxa för offentlig kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen

Då ska du betala

Du får ett beslut om avgift efter:

  • du har fått ett beslut om registrering.
  • genomförd planerad och uppföljande kontroll
  • genomförd utredning och kontroll av befogade klagomål och matförgiftningar samt livsmedelslarm där du inte har vidtagit tillräckliga åtgärder.

Du har möjlighet att överklaga beslutet om avgift. Du får en faktura när beslutet har vunnit laga kraft.

Sanktionsavgift om du inte registrerar

Om du inte registrerar din verksamhet innan du startar den eller tar över en befintlig verksamhet kan du få betala en sanktionsavgift till staten. Det gäller även om du byter bolagsform/organisationsnummer eller flyttar din verksamhet till en annan adress.

Läs mer om hur du undviker sanktionsavgift i infobladet. 

Vad ingår i kontrollen?

Varje livsmedelskontroll är mer än bara tiden då vi är hos dig under själva kontrollbesöket.

I tiden för kontroll ingår att vi

  • förbereder oss och läser in oss på din verksamhet
  • besöker ditt företag
  • tar eventuella prover
  • har kontakt med berörda i ärendet
  • samråder med experter och andra myndigheter
  • skriver kontrollrapporter
  • skriver beslut.

 

11121_Livsmedelskontroll ikoner v3 webb_900pxl.png

Riskklassningen avgör hur ofta din verksamhet kontrolleras

Riskklassning behövs för att förstå vilka risker som finns med din verksamhet och hur omfattande verksamheten är. Riskklassningen ligger till grund för hur många planerade kontroller din verksamhet får under fem år, en kontrollfrekvens.

Om din verksamhet vid flera kontroller i följd visar på god efterlevnad av livsmedelslagstiftningen, gör vi en bedömning om kontrollfrekvensen kan minska. Kontrollfrekvensen kan också minska om din verksamhet har ett giltigt certifikat för en tredjepartscertifiering av en standard som finns i Livsmedelsverkets förteckning över standarder som ger reduktion.

Livsmedelsverkets modell för riskklassning

Registrera eller anmäl

Registrera, anmäl ny verksamhet samt ändring eller avslut av befintlig verksamhet via vår e-tjänst.

Blanketter

Om du inte har e-legitimation eller om du har skyddad identitet kan du använda någon av blanketterna nedan.

Registrera livsmedelsverksamhet (PDF, 255 KB)

Registrera dricksvattenanläggning (PDF, 229 KB)

Anmäl ändring i livsmedelsverksamhet (PDF, 221 KB)

Relaterat

Livsmedelskontroll

Kommunen kontrollerar att livsmedelsföretag följer de lagar som finns för livsmedel.

Produkter avsedda för kontakt med livsmedel – registrera

Företag som tillverkar, förädlar, importerar eller säljer material i kontakt med livsmedel måste i de flesta fall registrera sin verksamhet hos miljöförvaltningen.

Har du frågor? Prata med oss!

Kontakta miljöförvaltningen

Telefon:

Telefonnummer: 018-727 00 00 (Uppsala Kontaktcenter)
Telefontider måndag - fredag 8.00–17.00

E-post:

miljoforvaltningen@uppsala.se

Besöksadress:

Kontaktcenter i Stadshuset
Uppsala kommuns Kontaktcenter hjälper dig att hitta svar på allmänna frågor. Miljöförvaltningen tar enbart emot förbokade besök.

Postadress:

Uppsala kommun, Miljöförvaltningen, 753 21 Uppsala