Du som hanterar livsmedel i din verksamhet ska registrera den hos kommunen innan du startar. Det gäller till exempel restauranger, butiker och kök inom vård och skola. Om du tar över, flyttar, avslutar eller ändrar i verksamheten ska du anmäla det.
De flesta livsmedelsverksamheter, som restauranger, butiker, foodtrucks, kaféer och kök inom vård, skola och omsorg måste registreras hos miljöförvaltningen. Registreringen ska göras minst två veckor innan start, vid byte av organisationsnummer eller om verksamheten flyttar.
Du får starta när du fått beslut om registrering eller om två veckor har gått utan beslut. Genom att registrera i tid undviker du sanktionsavgift. Är du osäker på om din verksamhet behöver registreras, kontakta miljöförvaltningen. Alla livsmedel som säljs eller serveras ska alltid vara säkra för konsumenten.
Här förklarar vi de steg du kan behöva ta om du ska starta, ta över, ändra eller avsluta livsmedelsverksamhet.
Skälet till att du måste registrera din livsmedelsverksamhet är att miljöförvaltningen ska känna till den och kan kontrollera att du uppfyller kraven i livsmedelslagstiftningen: att livsmedel är säkra och inte vilseleder konsumenterna.
Om du ansvarar för en dricksvattenbrunn eller ett vattenverk måste du registrera anläggningen om du:
Om du har en verksamhet som tillverkar, förädlar, importerar eller distribuerar produkter och material som är avsedda för kontakt med livsmedel ska du registrera den. Kontaktmaterial är allt från förpackningsmaterial och plasthandskar till köksredskap, köksmaskiner, processutrustning samt andra produkter och material som är avsedda att komma i direkt eller indirekt kontakt med livsmedel.
Använd vår e-tjänst för att registrera din verksamhet.
Du är skyldig att anmäla om du vill ändra din livsmedelsverksamhet, till exempel att du:
Miljöförvaltningen kontrollerar regelbundet din verksamhet för att kontrollera om du har förutsättningar för att hantera livsmedel på ett säkert sätt och att informationen om dina livsmedel är korrekt och inte vilseleder konsumenten. Det kallar vi för planerad kontroll.
Ofta kontaktar miljöförvaltningen dig och bokar tid för en första kontroll. Därefter är kontrollerna vanligen oanmälda.
Du är alltid ansvarig för att de livsmedel som du säljer eller serverar är säkra för konsumenten. När du startar verksamheten måste du uppfylla de krav i livsmedelslagstiftningen som gäller för din verksamhet.
Livsmedelsbranschen har tagit fram Branschriktlinjer där du kan hitta rutiner och arbetssätt som du kan ha nytta av i din verksamhet.
Det finns livsmedel som kräver mer än bara en registrering hos miljöförvaltningen. Här får du en översikt över vad som gäller och vart du ska vända dig. Det gäller till exempel om du ska producera eller sälja:
Kommunen tar ut avgifter för miljö- och hälsoskyddsnämndens kontroll av livsmedelsverksamheter. Avgifterna får inte vara högre än vad det kostar att genomföra kontrollen.
Timavgift för 2025: 1 622 kr per timme.
Taxa för offentlig kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen
Du får ett beslut om avgift efter:
Du har möjlighet att överklaga beslutet om avgift. Du får en faktura när beslutet har vunnit laga kraft.
Om du inte registrerar din verksamhet innan du startar den eller tar över en befintlig verksamhet kan du få betala en sanktionsavgift till staten. Det gäller även om du byter bolagsform/organisationsnummer eller flyttar din verksamhet till en annan adress.
Varje livsmedelskontroll är mer än bara tiden då vi är hos dig under själva kontrollbesöket.
I tiden för kontroll ingår att vi

Riskklassning behövs för att förstå vilka risker som finns med din verksamhet och hur omfattande verksamheten är. Riskklassningen ligger till grund för hur många planerade kontroller din verksamhet får under fem år, en kontrollfrekvens.
Om din verksamhet vid flera kontroller i följd visar på god efterlevnad av livsmedelslagstiftningen, gör vi en bedömning om kontrollfrekvensen kan minska. Kontrollfrekvensen kan också minska om din verksamhet har ett giltigt certifikat för en tredjepartscertifiering av en standard som finns i Livsmedelsverkets förteckning över standarder som ger reduktion.
Registrera, anmäl ny verksamhet samt ändring eller avslut av befintlig verksamhet via vår e-tjänst.
Om du inte har e-legitimation eller om du har skyddad identitet kan du använda någon av blanketterna nedan.
Registrera livsmedelsverksamhet (PDF, 255 KB)
Kommunen kontrollerar att livsmedelsföretag följer de lagar som finns för livsmedel.
Företag som tillverkar, förädlar, importerar eller säljer material i kontakt med livsmedel måste i de flesta fall registrera sin verksamhet hos miljöförvaltningen.
Telefon:
Telefonnummer: 018-727 00 00 (Uppsala Kontaktcenter)
Telefontider måndag - fredag 8.00–17.00
E-post:
Besöksadress:
Kontaktcenter i Stadshuset
Uppsala kommuns Kontaktcenter hjälper dig att hitta svar på allmänna frågor. Miljöförvaltningen tar enbart emot förbokade besök.
Postadress:
Uppsala kommun, Miljöförvaltningen, 753 21 Uppsala