Den 1 juli 2025 väntas en ny socialtjänstlag träda i kraft. Den ersätter den gamla lagen från 1980 och ska göra socialtjänsten mer anpassad till dagens samhälle.
Därför behövs en ny socialtjänstlag
Sedan 1980 har det tillkommit nya målgrupper inom socialtjänsten. Arbetet har också blivit betydligt mer digitaliserat vilket gör nya arbetssätt möjliga. Den nya lagen stärker också barnets rättigheter och anpassar reglerna till barnets bästa.
Fem viktiga områden i den nya lagen
Lagen lyfter fram fem viktiga områden:
- Förebyggande arbete
Socialtjänsten ska arbeta mer förebyggande för att nå enskilda tidigt, innan problem uppstått eller vuxit sig stora. - Lätt tillgänglig socialtjänst
Det ska vara lätt att få kontakt med socialtjänsten. Information om socialtjänsten ska vara lätt tillgänglig för alla. - Samordnad planering
Socialtjänsten ska planera stöd för alla invånare. Samverkan ska ske med andra aktörer, inom och utanför kommunen. - Kunskapsbaserat arbete
Socialtjänsten ska arbeta i överenstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet. - Insatser utan behovsprövning
Den nya lagen ger möjlighet för socialtjänsten att arbeta med både behovsprövade insatser och insatser utan behovsprövning.
Det innebär lagen för dig som behöver stöd
Förändringarna kommer att införas successivt. På kort sikt kommer du inte märka någon skillnad i hur du får ditt stöd. På längre sikt kan den nya lagen göra det enklare för dig att få det stöd du behöver.
För dig som har ekonomiskt bistånd innebär den nya lagen ingen större skillnad. Namnen på lagparagraferna i besluten ändras, men villkoren för rätten till ekonomiskt bistånd och biståndets storlek ändras inte.
Beslut om lagen fattas i maj
Riksdagen förväntas fatta beslut om den nya lagen 20 maj 2025. Om förslaget antas kommer den nya lagen att börja gälla från 1 juli 2025.
På regeringens hemsida finns mer information om arbetet med den nya lagen.
Hållbar socialtjänst – En ny socialtjänstlag
(regeringen.se)
Om socialtjänsten
Socialtjänsten finns för att stötta personer som behöver hjälp på olika sätt. Den omfattar flera olika insatser, till exempel
- boendestöd
- hemtjänst
- behandling mot skadligt bruk eller beroende
- stöd att lämna en våldsam relation
- stöd i föräldrarollen
- familjehem för barn och unga
- ekonomiskt bistånd
- stöd till boende.
Det är socialförvaltningen, vård- och omsorgsförvaltningen, och arbetsmarknadsförvaltningen som ger insatserna utifrån socialtjänstlagen.
Kontakt
Du som har frågor om den nya lagen kan kontakta någon av respektive förvaltnings kontaktpersoner.
Socialförvaltningen: Karin Allard, karin.allard@uppsala.se
Vård- och omsorgsförvaltningen: Evelyn Widenfalk Ehlin, evelyn.widenfalk-ehlin@uppsala.se
Arbetsmarknadsförvaltningen: Erika Sjöqvist, erika.sjoqvist@uppsala.se