Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
 • Vårdsätra strandpromenad
 • Vårdsätra strandpromenad
 • Vårdsätra strandpromenad
 • Vårdsätra strandpromenad
 • Vårdsätra strandpromenad
 • Vårdsätra strandpromenad

Från Skarholmen, längs hela Vårdsätraviken och vidare längs Hågaån till Lurbo bro finns en strandpromenad. Den är cirka 3 kilometer lång och hela strandpromenaden är tillgänglig för alla. Det betyder att underlag och lutningar fungerar bra för de flesta besökare med rullstol och barnvagn. Strandpromenaden leder dig längs grusade stigar mellan partier med träbryggor. Utefter hela promenaden finns vilobänkar utställda med jämna mellanrum.

Från promenaden kan du se in i det stängda naturreservatet Vårdsätra Naturpark och ut över Ekolns vatten. Du passerar också Ekolsnäs och badplatsen nedanför Vårdsätra gård. Promenaden går vidare genom tidigare ogenomtränglig skog och längs Hågaån vidare över en bro. Här kommer du upp högt ovanför marken på långa träspänger som slingrar sig upp mot vägen i närheten av Lurbo bro.

Hela strandpromenaden är byggd för att vara tillgänglighetsanpassad för så många som möjligt. Om du åker buss finns det hållplatser i vardera änden av promenaden. Hållplatserna heter Lyssnavägen och Lurbo bro.

Om du vill ta en längre promenad så ansluter Upplandsleden från Skarholmsvägen österut mot Flottsund eller norrut genom Vårdsätra skog på Gula stigen mot Uppsala. Vid Lurbo kan stigarna i Hågadalen-Nåstens naturreservat ta dig vidare norrut tillbaka mot Uppsala centrum. Dessa leder är inte tillgänglighetsanpassade.

Se Vårdsätra strandpromenad på karta. (PDF, 1 MB)

Se digital karta över samtliga vandringsleder.

Nyheter om natur, parker och friluftsliv

 • Spela Pelles Äventyr i Uppsala

  Nu kan semesterfirare och Uppsalabor spela Pelles Äventyr och få en digital spelupplevelse på två fysiska platser i Uppsala. Spelet har tagits fram för att locka familjer till Uppsala och kompletterar de många andra aktiviteter och upplevelser som finns med koppling till berättelserna om Pelle Svanslös.

 • Kolla kvaliteten i vattnet innan du badar i sjöar och vattendrag

  Majoriteten av badplatserna i Uppsala kommun har klassificeringen utmärkt kvalitet och badvattnet är generellt sett bra. Men bada inte vid algblomning eller när kommunen avråder från bad.

 • Fritt fram att bada vid Vårdsätrabadet

  Den tidigare avrådan från bad vid Vårdsätrabadet gäller inte längre. De senaste proverna visar att vattnet är tjänligt.

Se fler nyheter

Kampanjer

 • Friluftslivets år 2021

  I år är det Friluftslivets år i Uppsala och i hela Sverige.

 • Algblomning, bakterier och badklåda

  Vid kraftig algblomning färgas vattnet grönt, blågrönt eller gulaktigt. Vattnet är tydligt grumligt eller fyllt av små tråd- eller prickformade växtplankton.

Så arbetar vi med natur, parker och friluftsliv

 • Så arbetar vi med:

  Äldrevänlig kommun

  Uppsala kommun vill förbättra äldres möjligheter att leva ett hälsosamt och oberoende liv och öka deras delaktighet i samhällsfrågor.

 • Så arbetar vi med:

  Miljö och klimat

  Uppsala kommun tar ansvar och ska vara ledande inom både klimat och miljö. Det miljö- och klimatprogram vi tagit fram fokuserar på två av vår tids största utmaningar: klimatpåverkan och giftfri miljö.

 • Så arbetar vi med:

  Vatten

  Vattenprogrammet ska utveckla vattenarbetet och vårt arbete med att skapa hållbara framtidslösningar för vatten i kretslopp. Det syftar även till att stärka vårt arbete med att bevara och förvalta naturliga ekosystem i sjöar och vattendrag. Dessutom ska det säkra tillgången på rent grundvatten.