Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Ateljébidraget ska skapa bättre förutsättningar för professionella konstnärer inom bild och form att verka i Uppsala kommun.

Viktiga datum

Ansökan: Ansökan görs vart tredje år. Ateljébidrag för perioden 2025–2027 utlyses 1 november - 27 november 2024. OBS! Ansökan förlängd till 27 november.
Beslut: Beslut fattas i slutet av januari 2025 och besked lämnas efter det. Vid beviljat bidrag sker utbetalning senast den 15 februari 2025.

Sök bidrag

Sök bidrag

För att en förening eller annan aktör ska kunna söka bidrag från kommunen måste vissa kriterier vara uppfyllda för att föreningen eller aktören kan bli godkänd aktör. Om föreningen eller aktören inte uppfyller kriterierna för att bli godkänd aktör kan ansökan avslås.

För aktörer som ska söka idrotts- och fritidsnämndens eller kulturnämndens bidrag sker det i det digitala systemet för bokning och bidrag.

Information om att bli godkänd aktör

Manual godkänd aktör för att söka bidrag (PDF, 879 KB)

Krav för att kunna söka ateljébidrag

Professionella konstnärer inom bild och form som bor och arbetar i Uppsala kommun kan söka ateljébidrag. Konstnären ska vara folkbokförd i Uppsala kommun och planera att vara fortsatt verksam i kommunen under den kommande treårsperioden.

  • Konstnären ska ha ett individuellt kontrakt på ateljélokalen eller ateljéplatsen, som ska ligga i Uppsala kommun. Kontraktet måste visa att lokalen ska användas som konstnärsateljé.
  • Den som söker ska ha genomgått en konstnärlig utbildning om minst tre år på högskolenivå inom bild och form, vilken avslutats högst fem år innan ansökan.
  • Konstnären ska kunna visa upp aktiv yrkesverksamhet under de senaste fem åren genom dokumentation av utställningar, offentliga konstuppdrag och/eller andra utåtriktade konstnärliga projekt. Utställningar och liknande ska vara genomförda i professionella sammanhang där urvalet gjorts av sakkunniga inom området. Ett minimikrav under en femårsperiod är minst en separatutställning eller ett större konstprojekt eller ett offentligt uppdrag.

Så bedömer vi er ansökan

Vid fler behöriga sökande än avsatt budget gäller följande prioriteringar:

  • Nyutbildade konstnärer, med högskoleexamen från de senaste fem åren, ges förtur till en femtedel av det totala ateljébidrag som fördelas i varje ansökningsomgång.
  • För övriga sökande görs urval utifrån uppvisad grad och omfattning av aktiv yrkesverksamhet under de senaste fem åren.

Vid bedömningen av ansökningarna deltar en rådgivande referensgrupp bestående av tjänstepersoner inom konstområdet på kultur-, idrotts - och fritidsförvaltningen och minst två externa sakkunniga ledamöter inom konstområdet. Ledamöterna ska tillsammans ha en allsidig kunskap om de konstformer som omfattas av ateljébidraget och om det regionala konstlivet.

Så mycket bidrag kan ni söka

Nivån på ateljébidraget beräknas utifrån den sökandes hyreskostnad för ateljé. För perioden 2025–2027 är maximalt bidrag 10 000 kronor per år.

Ansvarig nämnd

Kulturnämnden

Relaterade styrdokument

Policy för samverkan med föreningslivet och det fria kulturlivet

Riktlinje för föreningsbidrag

Kulturnämndens riktlinje för ateljebidrag

Kulturnämndens riktlinje för bidrag till det fria kulturlivet

Kontakta kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen

Kontaktcenter i Stadshuset

Uppsala kommuns Kontaktcenter hjälper dig att hitta svar på allmänna frågor eller komma i kontakt med en handläggare på kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen. 
Se öppettider och få mer information om Kontaktcenter

Vill du rapportera fel eller lämna synpunkter ska du göra det via kommunens felanmälan.
Rapportera fel eller lämna synpunkter via kommunens felanmälan

Telefon:
018-727 00 00 (Kontaktcenter)
E-post:
bidragKTN@uppsala.se
Besöksadress:
Stadshuset, Stadshusgatan 2
Postadress:
Uppsala kommun
kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen
753 75 Uppsala
Fakturaadress:
Uppsala kommun
UPK 4300
Box 1023
751 40 Uppsala

Nyheter om stöd och bidrag

  • Dags för fler stadsdels- och bygderåd

    I december 2024 utsåg Uppsala kommun tio stadsdels- och bygderåd som formella dialogpartner för att stärka lokal samverkan med invånare, näringsliv och organisationer i tidiga skeden av samhällsbyggandet. Fram till 31 mars 2025 finns det möjlighet för fler föreningar att ansöka om att bli stadsdels- eller bygderåd.