Sök efter innehåll på webbplatsen. När du börjar skriva i sökfältet kommer sökförslag att presenteras under fältet. Använd piltangenterna för att navigera mellan sökförslagen och enter för att välja något av dem.
Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.
Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare. Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen. Du kan när du vill ändra dina inställningar.
I Uppsala kommun arbetar vi enligt en långsiktig strategi för att höja kunskapsresultaten och minska skillnaderna i barns och elevers förutsättningar att lyckas i skolan och få med sig en god utbildning ut i livet. Strategin består av fyra områden.
Strategin ska innehålla handlingar, angreppsätt och prioriteringar som vetenskap och beprövad erfarenhet lyfter fram som viktiga för bra resultat. Den ska styra vid val av utvecklingsinsatser. Dess främsta målgrupper är nämnd, förvaltningsledning och skolledning.
Strategin innehåller fyra huvudområden:
systematiskt kvalitetsarbete
medveten resursfördelning
strategisk kompetensförsörjning
undervisningens kvalitet.
Vi har valt de fyra områdena för att det finns vetenskaplig grund för att de ger bättre kunskapsresultat och likvärdighet.
Systematiskt kvalitetsarbete
Det systematiska arbetet i skola och förskola bygger på:
tydlig struktur för styrning och ledning
god kunskap om verksamhetens förutsättningar, processer och resultat
tillit till professionerna.
Styrningen ska vara tydlig för alla i organisationen. Alla ska veta vad de har för ansvar, vem som fattar beslut och hur det går till.
För att höja resultaten och minska skillnaderna mellan förskolor och skolor måste vi också ha god kunskap om verksamheternas förutsättningar och resultat. Skolor och förskolor ansvarar för att sammanställa och analysera sina resultat. Och välja vilka utvecklingsinsatser som ska prioriteras. Alla insatser ska utgå från den långsiktiga strategin.
Chefer i skola, förskola och förvaltningsledning diskuterar regelbundet resultat och åtgärder för undervisningens kvalitet. Vi gör också enkäter med frågor till vårdnadshavare och elever. Det ger ett värdefullt underlag för att mäta kvaliteten på verksamheten.
Det systematiska kvalitetsarbetet ska visa vilka förskolor och skolor som har stora utmaningar. De ska få stöd med en handlingsplan, extra kompetens eller ekonomiska resurser.
Medveten resursfördelning
Alla elever ska ha förutsättningar att klara sin utbildning och utmanas i sitt lärande, oavsett bakgrund, kön och funktionsnedsättning. För att nå en mer likvärdig skola riktar vi de ekonomiska resurserna till de förskolor och skolor som behöver dem bäst och där tillskottet kan göra störst skillnad.
Det kan till exempel handla om strukturersättning, ersättning för tidigt och sent öppethållande i förskolan, landsbygdsersättning och ersättning till resursenheter i grundskolan.
Alla resurser ska användas med fokus på kvalitet i undervisningen. Därför finns det en strategisk planering för lokaler och administration för att så mycket resurser som möjligt ska gå till undervisning.
Förskolor och skolor med särskilda utmaningar ska få riktade ekonomiska resurser för att kunna genomföra handlingsplaner som stärker likvärdigheten.
Varje år bedömer vi om vi behöver ändra något i ersättningsmodellen.
Strategisk kompetensförsörjning
Vi arbetar för att förskollärare och lärare ska fokusera på elevernas kunskapsutveckling.
De förskolor och skolor som har störst utmaningar ska ha legitimerade, behöriga och erfarna lärare. Arbetet för att rekrytera och behålla erfaren personal sker systematiskt.
Arbetet med kompetensförsörjningsplanen ska ge stöd till rektorerna i deras arbete för att säkra kompetensförsörjningen. Rektorer ska ha chefsuppdrag som är hållbara så att de kan ansvara för sin verksamhet. Vi strävar efter att förskolor och skolor ska ha långsiktiga förutsättningar att planera organisation och ekonomi.
Det ska vara attraktivt för erfarna rektorer och medarbetare att arbeta i förskolor och skolor med stora utmaningar.
Uppsala kommun samarbetar med Uppsala universitet för att ge medarbetare möjlighet att höja sin kompetens och för att stärka den vetenskapliga grunden i undervisningen. Samarbetet bidrar också till att attrahera kvalificerade medarbetare och lärarstudenter.
Undervisningens kvalitet
Undervisningens kvalitet är i fokus. Alla barn och elever ska ha likvärdiga möjligheter att utvecklas och lära, oavsett skillnader i förutsättningar.
Det gör vi genom att:
Ha en hälsofrämjande lärmiljö som bidrar till god skolutveckling. När alla i organisationen mår bra, kan de lära sig och utvecklas.
Frågor om trygghet, studiero och delaktighet för barn och elever är en del av det systematiska kvalitetsarbetet.
Se till att uppföljningen fungerar vid övergångar inom och mellan skolformer.
Förskolor och skolor fokuserar på att utveckla barns och elevers kunskaper i svenska språket och matematik.
Säkra ett inkluderande och strategiskt arbete med nyanländas lärande och flerspråkiga elever.
Arbeta för att fler barn går i förskola. Utbildningen i förskolan ger barn möjlighet att utveckla ett rikt språk och ordförråd och en förmåga att kommunicera med andra.
Arbeta för undervisning med god kvalitet och att barn och elever får de anpassningar och det stöd de behöver. Det finns ett tydligt samband mellan höga studieresultat och hög skolnärvaro.
Förskolor och skolor följer upp barns och elevers närvaro, uppmärksammar problematisk frånvaro och åtgärdar.
Kontaktcenter i Stadshuset Uppsala kommuns Kontaktcenter hjälper dig att hitta svar på allmänna frågor eller komma i kontakt med en handläggare på utbildningsförvaltningen. Se öppettider och få mer information om Kontaktcenter