Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

På gång

Agera lokalt - gör skillnad globalt

Hör ett samtal mellan Mohamad Hassan, ordförande i styrgruppen för Uppsala Fairtrade City och Hewan Temesghen från Mänskliga Rättighetsdagarna 2021. Om Fairtrade City-diplomeringen och vikten av lokalt engagemang i Fairtrade-frågan.

Gå med i engagemangsgruppen

Alla som är engagerade i Fairtrade- och hållbarhetsfrågor är också varmt välkomna att vara med i den engagemangsgrupp som vi håller på att bygga upp här i Uppsala. I gruppen kommer vi att arrangera föreläsningar, delta i kampanjer och, givetvis, fika! Om du är intresserad kan du nå oss på ftuppsala@gmail.com. Vi planerar en första träff 14 oktober, klockan 18.30 på Fair Trade Shop Globalen. Alla är välkomna, med eller utan förkunskaper, men föranmäl gärna till mailadressen ovan.

Fokusveckor hösten 2021

Extra fokus på rättvis handel med schysta villkor för de som producerar de varor som vi konsumerar. Butiker bygger exponeringsytor för att synliggöra Fairtrade i butik. Fokusveckorna är vecka 41 och 42. 

Studiecirkel om Fairtrade

Vill du veta mer om etisk handel och hur du kan vara med och göra skillnad för en mer hållbar värld? Denna studiecirkel bygger på Fairtrades ambassadörsutbildning och ger dig en bra grund för vidare engagemang och för att själv bli en mer medveten konsument. 

Vi kommer att lära oss hur Fairtrade-systemet fungerar och vad det har för betydelse för producenter. Vi kommer även att lära oss mer om den bredare Fairtrade-rörelsen och sätta in Fairtrade i ett hållbarhetsperspektiv. Genom att delta blir du utbildad Fairtrade-ambassadör. 

När: Fyra torsdagskvällar, 19.00–20.30. Start 21 oktober, och därefter 28 oktober, 4 november och 11 november.

Var: Fair Trade Shop Globalen, Kungsängsgatan 20, Uppsala

Arrangörer: Fair Trade Shop Globalen tillsammans med Studieförbundet Bilda, i samverkan med Uppsala Fairtrade City

Studiecirkeln är kostnadsfri. Anmäl dig till studiecirkeln här.

Den rättvisa julmarknaden för en bättre värld! (INSTÄLLT)

Vad: Schysst jul

Datum och tid: Inställt 

Arrangörer: Studieförbundet Bilda, Fair Trade Shop Globalen, Uppsala Missionskyrka och Uppsala Fairtrade City

Mer information om Schysst jul kommer på Globalens webbplats.

Webbutbildning om Fairtrade

Skaffa kunskap om Fairtrade, Uppsalas roll som Fairtrade City och vårt gemensamma ansvar att öka andelen rättvis och hållbar konsumtion. Det finns två korta filmer som tillsammans ger kunskap och förståelse om Fairtrade. Filmerna är tillsammans totalt 10 minuter:

Se film om Fairtrade-certifieringen

Se hur Fairtrade jobbar med hållbar utveckling

Det finns dessutom en digital kurs på 1,5 timme. Kursen är kostnadsfri och kan delas upp på olika tillfällen. Utbildningen finns på Udemy, en global marknadsplats för lärande. Börja med att skapa en inloggning med hjälp av din e-postadress.

Gå utbildningen Fairtrade och Agenda 2030 - Fairtrade City och Region