Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Det här är fairtrade

Rättvis handel innebär ett aktivt arbete för bättre villkor för de människor som odlar och producerar våra varor. Fairtrade är en oberoende certifiering som vill motverka fattigdom och stärka människors inflytande och handlingskraft.

Träd med bär

Fairtrades vision är en världshandel med rättvisa villkor, där producenter i länder med utbredd fattigdom har möjlighet att skapa sig en trygg och hållbar tillvaro, i vilken de kan utvecklas och bestämma över sin egen framtid.

Internationella kriterier

För att en produkt ska kunna bli Fairtrade-märkt måste en rad krav i handelskedjan vara uppfyllda. Kraven bygger på internationella Fairtrade-kriterier för ekonomisk, social och miljömässig hållbar utveckling.

Rätt till anställningsavtal

För anställda på banan-, ros- och teplantage handlar kriterierna bland annat om att ha rätt till anställningsavtal, övertidsersättning och föräldraledighet, att få göra sin röst hörd och att kunna organisera sig fackligt. För kaffe-, kakao- och sockerodlare med egen mark är råvarupriset avgörande. Betalningen ska minst täcka produktionskostnaden och ge möjlighet till hållbara investeringar på både kort och lång sikt.

Handla Fairtrade

När du köper Fairtrade-märkta produkter bidrar du till att odlare och anställda kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor med egen kraft.

Läs mer om Fairtrade på fairtrade.se

Webbutbildning om Fairtrade

Skaffa kunskap om Fairtrade, Uppsalas roll som Fairtrade City och vårt gemensamma ansvar att öka andelen rättvis och hållbar konsumtion.

Se hur Fairtrade jobbar med hållbar utveckling (youtube.com)

Det finns dessutom en digital kurs på 1,5 timme. Kursen är kostnadsfri och kan delas upp på olika tillfällen. Utbildningen finns på Udemy, en global marknadsplats för lärande. Börja med att skapa en inloggning med hjälp av din e-postadress.

Gå utbildningen Fairtrade och Agenda 2030 - Fairtrade City och Region

Engagera dig

Ta del av verktyg, digital ambassadörsutbildning och informationsmaterial om Fairtrade.

Läs mer om digital ambassadörsutbildning (fairtrade.se)
Ta del av informationsmaterial (butik.fairtrade.se)