Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Uppsala läns pensionsstiftelse

Uppsala kommun har för del av pensionsförpliktelse avseende medarbetares intjänad pensionsrätt fram till och med 1997 avsatt pengar till Uppsala läns pensionsstiftelse (stiftelsen). Stiftelsen utgör en pant för kommunens pensionsförpliktelse.

Uppsala kommun har genom stiftelsen tryggat utfästelser om pension som givits av Uppsala kommun åt dess arbetstagare, tidigare arbetstagare eller deras efterlevande födda till och med oktober 1945.

Stiftelsen är en gemensam stiftelse vars uteslutande ändamål är att trygga pensionsutfästelser som givits av respektive kommun i Uppsala län som beviljats anslutning till stiftelsen. De kommuner som är anslutna till stiftelsen är för närvarande Uppsala, Tierp och Heby.

Målet med placeringsverksamheten i stiftelsen är att uppnå en avkastning efter förvaltningskostnader och skatt som långsiktigt motsvarar pensionskostnadernas utveckling och att skapa ett överskott för att möta möjligheten till gottgörelse.

Organisation och styrning

En styrelse är ytterst ansvarig för stiftelsens förvaltning och verksamhet. Styrelsen ska bestå av lägst 4 och högst 8 ordinarie ledamöter med lika fördelning mellan arbetsgivare- och arbetstagarrepresentanter. Stiftelsen har sitt säte på den ort där arbetsgivaren med den största andelen i stiftelsen har sitt säte, vilket för närvarande är Uppsala.

Placeringsprofil

Stiftelsens förvaltning ska på bästa sätt trygga kommunernas pensionsförpliktelser genom en placeringsportfölj sammansatt av aktier, räntebärande värdepapper och alternativa investeringar. Sammansättningen har valts utifrån att den ger en förväntad avkastning och risknivå som är i linje med stiftelsens avkastningsmål på lång sikt.

Styrelsen fastställer genom placeringsriktlinjer stiftelsens långsiktiga placeringsstrategi och definierar ramar för förvaltningens inriktning. Placeringsriktlinjerna ses över årligen och uppdateras när behov uppstår.

Förvaltning av tillgångarna sker uteslutande genom externa fondförvaltare. Val av fondförvaltare baseras på tidigare prestationer samt vilken avgift de har för sina fonder. Förvaltningen mäts och utvärderas månatligen. En mer grundlig utvärdering av innehav och tillgångsallokering sker vid behov och minst årligen.

För del av kapitalet har styrelsen beslutat om att ge en förvaltare ett diskretionärt mandat. Mandatet avser stiftelsens totala ränteplacering. Avtalet löper tillsvidare men stiftelsen kan förändra det placerade beloppet i ränteplaceringen.

Förvaltningen begränsas främst till tillgångar med god likviditet i marknaden. Stiftelsen förutsätts vara fullinvesterad.

Hållbarhet

Stiftelsens placeringar ska vid var tid anpassas till kommunernas etiska normer och riktlinjer. Det innebär att alla placeringar ska göras med beaktande av miljökonsekvenser och mänskliga rättigheter enligt FN:s och ILO:s (International Labour Organisation) konventioner.

Placeringar i verksamhet med tillverkning, distribution eller marknadsföring av vapen, tobak, alkohol, pornografi och spel ska undvikas. Vidare tillåts ej placering i bolags vars huvudsakliga verksamhet utgörs av prospektering, utvinning eller produktion av fossila bränslen.

Om styrelsen finner att någon placering strider mot stiftelsens etiska normer och kriterier och inte kan försvaras ska detta i första hand påtalas för bolaget eller förvaltaren. Sker ingen skyndsam rättelse ska placeringen avyttras.

Hållbarhetsrelaterade upplysningar. (PDF, 104 KB)

Ersättningspolicy

Ersättningspolicyn syftar till att säkerställa att pensionsstiftelsen har en ersättningsmodell som inte uppmuntrar till ett överdrivet risktagande som är oförenligt med pensionsstiftelsens riskprofil och regler.

Ekonomi

Stiftelsens ekonomiska ställning är god, tillgångarna i stiftelsen överstiger de pensionsåtaganden som tryggats genom stiftelsen.

Marknadsvärdet för Uppsala kommuns andel i stiftelsen var 810,3 mnkr per 2023-12-31.

Tillsyn

Stiftelsen är registrerad i Sverige och står under tillsyn av Länsstyrelsen i Stockholm och Finansinspektionen.

Kontaktuppgifter

Namn: Uppsala läns Pensionsstiftelse

Organisationsnummer: 802477-8972

Adress: c/o Uppsala kommun, kommunledningskontoret

753 75 Uppsala

Telefonnummer: 018–727 00 00

Information på begäran

Stadgar, årsredovisning, placeringsriktlinjer samt informationen på den här sidan lämnas på begäran i pappersformat till dem som stiftelsen tryggar utfästelse om pension till, eller den som erbjuds pensionsförmåner som tryggas av stiftelsen.