Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Uppsalas sommargator

Sommargatorna ger mer plats för människor och grönska i centrum. Vi börjar sätta ut planteringar, möbler och göra ändringar för trafik i slutet av maj. Sommargatorna sätts upp i början av juni och stannar en bit inpå hösten.

Plats för vila, aktiviteter och sommar

Du ser sommargatorna på håll och känner enkelt igen dem på möblernas och blomlådornas gula färg. Sätt dig ner och vila benen, läs en bok, prata med en vän eller ät något gott. På gatorna som är sommargator är biltrafiken begränsad för att ge mer plats till gående och besökare, med mer grönska och sittplatser. 

1 av 7
Sommargatan på Östra Ågatan mellan Drottninggatan och Bangårdsgatan.  Mellan träden hänger vimplar i gult och orange. Längs gatan finns blomlådor och bänkar i gult. Där sitter människor och umgås. På gatan bredvid cyklar och går människor.
Sommargatan utmed Östra Ågatan mellan Drottninggatan och Bangårdsgatan.

Vi testar nytt i centrum 

Uppsala kommun ordnar sommargator sedan år 2020 som ett led i Uppsalas innerstadsstrategi. Sommargatorna bidrar till att göra centrum mer välkomnande för gående och cyklister genom att skapa gröna, trivsamma platser. Sommargatorna är projekt där vi testar nya sätt utveckla miljöerna i Uppsalas centrumområden.

Ta del av innerstadsstrategin