Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

Sommargator i Uppsala 2021

Sommaren 2021 har Uppsala två sommargator, som pågår från juni till slutet av augusti. Sommargatorna innebär att bilens framkomlighet begränsas till förmån för gående och vistelse.

Sommargator 2021

Den ena sommargatan sträcker sig liksom förra året längs Östra Ågatan, från St Olofsgatan i norr till Bangårdsgatan i söder. Den andra sommargatan sträcker sig utmed en del av Svartbäcksgatan, från St Olofsgatan i söder till Skolgatan i norr.

Mycket av möbleringen från förra sommaren återanvänds i år. Det lekfulla formspråket med det gula temat känns igen i bord och sittplatser. Den klargula färgen tas även upp i blomsterplanteringar och diverse utsmyckningar.

Barn har planterat och dekorerat

Blomsterarrangemangen är planterade av barnen i klass 5b på Bergaskolan. Tittar man närmare så ser man till och med av vem. Dekorationerna i träden är skapade av de kreativa barnen på Övre slotts förskola.

Håll avstånd

Med tanke på fortsatt risk för smittspridning av covid, är bänkborden placerade med avstånd till varandra för att underlätta social distansering till andra sällskap. Hur sitt- och umgängesplatserna sen används är upp till besökarna. Här gäller eget ansvar att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

Påverkan på trafiken

Sommargatan på Östra Ågatan regleras med förbud mot trafik med annat motordrivet fordon än moped klass 2. Förbudet gäller genomfart från S:t Olofsgatan till Bangårdsgatan.

På båda sommargatorna blir det rekommenderad lägre hastighet 20 km/timmen. Delar av körfältet på båda sommargatorna smalnas av för att prioritera gående. För att prioritera fotgängare utmed sträckan på Svartbäcksgatan är marken dekorerad med färgmarkeringar som en signal att fotgängare prioriteras.

Parkeringar

På Gamla torget finns parkeringsplatser för rörelsehindrade, allmänt parkeringsgarage och varuintag till butiker. Trafik till handikapparkeringarna på Gamla torget betraktas inte som genomfartstrafik.

Några platser vid bilparkeringen i korsningen Östra Ågatan och St Olofsgatan (Gotlandsparken) tas bort.

Cykel: Cykelställen längs Fyrisån kommer även i år att tas bort till förmån för gångstråket längs ån. Vi hänvisar till cykelparkeringen på Klostergatan mellan Svartbäcksgatan och Dragarbrunnsgatan, samt cykelparkeringen på Östra Ågatan mellan Smedsgränd och Bredgränd. Cykelparkeringsplatser finns även på Fyristorg och St Eriks torg.

Enkät sommaren 2021

Vad tycker du om årets sommargator? Vi har tagit fram en enkät med några frågor som du gärna får besvara. Tack på förhand för din medverkan!

Enkäten är avslutad.

Del av innerstadsstrategin

Enligt innerstadsstrategin från 2016 ska Östra Ågatan prioriteras för gående och vistelse. 

Ta del av innerstadsstrategin