Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Kultis kulturfestival för alla åldrar

Under denna tvådagars kulturfestival i en av Uppsalas vackraste innergårdar kommer du att få ta del av alltifrån storslagna musikaliska scenuppträdanden och finstämd pop till dansuppvisningar och nyskrivna teaterföreställningar. Du kommer att kunna spela schack med döden, dansa som om ingen ser på, göra kungakronor av skräp, vara med på filminspelning, lära sig kalligrafi, bygga konstverk av vass och mycket mycket mer. Och allting är gratis. Så samla dina kultur- och livsälskande vänner och kom till Kulturkvarteret Walmstedtska helgen den 3-4 juni.

Lördag 3 juni

Scenen

10.45–12.00 Qi Gong med Onedrop
Börja dagen med Qi Gong med Onedrop Dojo. Qi Gong är en traditionell kinesisk praktik som kombinerar långsamma rörelser och medveten andning för att harmonisera kropp, sinne och själ. Praktiken främjar flödet av livsenergi genom kroppen och används inom traditionell kinesisk medicin för att förbättra fysisk hälsa, mental klarhet och emotionell balans. Efter qigongen kan du ta del av Hitsuzendo Calligraphy från den japanska kulturen och konsten.

12.00 Begüm Serra
Begüm Serra, en scenartist från Turkiet baserad i Uppsala, är känd för sina hypnotiserande dragshows under namnet Amanita Borealis. Begüm har uppträtt på olika kulturevenemang och platser och kombinerar samtida, latinamerikanska och etniska danser, förstärkta av imponerande visuella element och fantastiska kostymer.

12.30 Sagostund för de mindre med Kalle Landegren
Kalle Landegren är serietecknare och illustratör. Han har skrivit och illustrerat flera barnböcker, samt illustrerat ungdomsböcker som Youtubegruppen I Just Want To Be Cools bokserie Skurkarnas Skurk och Maria Frensborgs böcker om Morris Mohlin.

13.30 Einar Lövdahl - isländsk författare och musiker
Einar Lövdahl är en isländsk författare och musiker bosatt i Uppsala. I sina texter och sånger skildrar han med stor skicklighet, vemod och humor vardagslivet med allt vad det innebär. På scen ackompanjeras han av isländska barndomsvännen och musikerkollegan Egill Jónsson.

14.00 Dvärgen
Vad är Ondska. En text framförd av Torhild Elisabet Sandberg

15.00 Ola Lidström
Ola Lidström har tidigare spelat i P3-guldvinnande rockgruppen Syket. På Kultis kommer han att spela låtar från sin kommande solodebut.

16.00 Jonas Green
Kritikerhyllad poet, författare och fenomenal framförare av sonettkranser. Ett evenemang ingen sann litteratur- eller kulturälskare får missa

16.45   Eva Högberg –Tigern
Performance med Eva Högberg. Eva Högberg jobbar med film, måleri, skulptur, ljud, text och installationer. I hennes konst lever saga, mytologi och poesi i samma kropp.

18.00 JOAR B!NG
JOAR B!NG är en spännande artist som redan vid 16 års ålder hittat sitt unika sound. Med egna låtar som flyter fritt i landskapet alternativ rock/pop/punk har vi det senaste året sett Joar uppträda på många scener. Alltid i sällskap av mycket begåvade musiker. 

19.00 POETRY SLAM
På Poetry slam får poeten tre minuter på sig att framföra sitt verk och vem som helst kan vara med. En fartfylld, energigivande och berörande upplevelse. Ofta med överraskande uppträdanden och oväntade gästpoeter. Kom och läs och lyssna!

Aktiviteter

12.00–17.00 Spela schack med döden
Vågar du utmana ödet och spela schack med Döden? Nu har du chansen
Döden gestaltas av Magnus Holm som bland annat varit lagkapten för schacklandslaget för synskadade.

12.00 Creative writing – workshop
Författarskola – lär dig skriva filmmanus (inomhusaktivitet i Litteraturens hus)

14.00–16.00  Flotten på flotten- Interaktiv live-teckning med Johanna Hästö
Konstnären Johanna Hästö tecknar tillsammans med Kultis besökare, i alla åldrar, på Flotten som ligger förtöjd i Fyrisån.

13.00–15.00 Vad är ondska? En mörk performance om det vackra
Författaren Torhild Elisabet Sandberg undersöker ondska genom att förbinda Pär Lagerkvists Dvärgen med blåsippor och vår konsumtion av kläder.

14.00 Visning av Eva Högbergs och Ali Ardalans utställningar
Konstnärerna Eva Högberg och Ali Ardalan har visningar av sina utställningar i Galleri 1 och Galleri 2 i Konstnärernas Hus

14.00 och framåt. Silent Disco med DJ LIUBA
Free your ass and your mind will follow!

14.00 Skrivworkshop/skapa en scen
Med hjälp av Danny Wattin skriver besökarna scener till den pjäs som klockan 14.00 kommer att spelas upp på scenen av två skådespelare. Blir det en tragedi eller komedi? Melodrama eller fantasy. Pryd eller sexig? Du bestämmer.

 

Söndag 4 juni

Scenen

11.00 Poesi med Evindar Akdogan: Orden speglar en inre brand

12.00 Du var det vackraste i livet – Poesi med Eva Högberg

12.15 Poesi med Salsal och Magnus Dahlerus
Samtida poeter från Afghanistan som är bosatta i Sverige läser tillsammans med svenska poeten Magnus Dahlerus texter på temat ”Text färdas över gränser utan pass och visum.” 

14.00 Urpremiär för Kultispjäsen
Skådespelare spelar upp publikens egen pjäs, skriven under en workshop tidigare på dagen.    

15.00 Alla kan sjunga-kören med Caroline af Ugglas
Caroline af Ugglas legendariska kör framför kända pop- och rocklåtar ackompanjerade av gitarr. Missa inte denna glädjechock och hyllning till livet där alla som har stämband får vara med.

16.00 Konsert med Joel Gabrielsson
Musiker/producent vars musik beskrivits som en mix av indie/singer-songwriter med inslag av kammarpop. Har i internationell press jämförts med storheter som Thom York och Jónsi. Missa inte!

17.00 "Bekanta ljud blir främmande toner när sorlet från vardagen förvandlas till musik." 
Från brobyggarworkshop med Gäbz & Onesize Fitzgerald. Ljud från festivalen, bearbetas och blir till en konsert.

Aktiviteter

11.00 och framåt. Ting Adolphus – from rubbish to royalty.
Workshop. Lär dig förvandla återvinningen till kungakronor och andra livsnödvändiga objekt.

12.00–17.00 Spela schack med döden
Vågar du utmana ödet och spela schack med Döden? Nu har du chansen
Döden gestaltas av Magnus Holm som bland annat varit lagkapten för schacklandslaget för synskadade

12.00 Vill du vara med i en film?
Har du skådespelardrömmar? Nu har du möjlighet att testa på hur det är att lära dig manus, bli regisserad och spela en roll i den film som kommer att skapas under festivalen. Alla är välkomna, inga tidigare erfarenheter behövs och du får ta del av filmen när den väl är klar.

13.45–16.00 Gemensamt konstbygge i vass
Var med och bygg tillsammans ett gemensamt konstverk i vass. Se det växa, gå in i det, upplev det! Konstnärerna KOS Kajsa G Sjölén och Sofie Stenberg leder processen i Rum för Uppfinnelse. För alla åldrar, drop in!

14.00 och framåt. Silent Disco med DJ Liuba
Free your ass and your mind will follow!

 

Kulturkvarteret Walmstedtska
Sysslomansgatan 1

Med reservation för ändringar och väder.

 

För mer information

Maria Nilsson, kultursekreterare Reginateatern.
E-post: Maria Nilsson

Samarrangörer

Uppsala författarsällskaps webbplats

Uppsala konstnärsklubbs webbplats

Upplandsmuseets webbplats