Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

Gå vår webbutbildning och få konkreta tips på hur du får en mer kemikaliesmart förskola. Utbildningen kan även vara intressant för dig som är vårdnadshavare eller möter barn på andra sätt i din vardag.

Barn är extra känsliga för kemikalier

Leksaker och andra varor kan avge små mängder kemikalier. Vissa kemikalier binds till damm och kan till exempel tas upp genom huden.

Barn kan vara extra känsliga för kemikalier eftersom deras kroppar inte är färdigutvecklade. När de utsätts för samma mängd av ett ämne som en vuxen får de i sig mer i förhållande till sin vikt. 

Gå en webbaserad utbildning och bli kemikaliesmart

Vet du att leror baserade på plast kan innehålla hormonstörande ftalater, att våtservetter innehåller kemikalier, och att tryckimpregnerat trä kan innehålla tungmetaller?

Du som arbetar på förskola är säkert extra mån om att barnens omgivning ska vara kemikaliesmart. Nu har du möjlighet att lära dig mer om kemikalier i barns vardag och få konkreta tips på hur ni blir mer kemikaliesmarta.

På webbutbildning får du konkreta tips på hur din förskola kan bli mer kemikaliesmart. Utbildningen vänder sig i första hand till dig som arbetar på förskola eller annan pedagogisk omsorg, men du som arbetar i skolan eller som bara vill lära dig mer kan också använda dig av den.

Utbildningen tar ungefär 90 minuter och du kan dela upp den på flera tillfällen.

Gå webbutbildningen kemikaliesmart förskola.

Skärmdumpar som visar hur den webbaserade utbildningen ser ut: ett illustrerat lekrum, vilrum och en gård.

Välj biologiskt nedbrytbart glitter

Glitter består ofta av mikroplaster som kan påverka miljön och människors och djurs hälsa negativt. Barn kan få i sig mikroplaster när de pysslar med glitter och stoppar fingrarna i munnen eller smakar på saker som de pysslat med. De kan också tas upp av djur som vi människor sedan äter, som exempelvis fisk.

Mikroplaster är små plastpartiklar som är mindre än 5 millimeter och kan innehålla giftiga kemikalier. Mikroplaster kan skapas när större plastpartiklar bryts ned, de tillverkas även avsiktligt för att tillsättas i bland annat kosmetiska produkter och för att framställa glitter.

Det är positivt för miljön och barnens hälsa om du kan minska användandet av glitter eller kan använda plastfria alternativ. Det finns även biologiskt nedbrytbart glitter. Det är tillverkat av bland annat cellulosa, som är ett växtbaserat material.

 

Bild på glitter

Mer information

Om kemikalier

Håll Sverige rent har information om kemikalier. Här finns även tips på aktiviteter till förskolor och skolor.

Läs om kemikalier på Håll Sverige rents webbplats. 

Kemikalieinspektionen har samlat information om kemikalier i barns vardag. Lär dig mer och ta del av informationen via text, bild, film och podd.

Läs om kemikalier i barns vardag på Kemikalieinspektionens webbplats. 

Om mikroplaster

På Naturvårdsverkets webbplats kan du läsa mer om mikroplaster och vad som görs för att minska spridningen av mikroplaster

På Europeiska kemikaliemyndighetens webbplats kan du läsa mer om problem som mikroplaster orsakar .

Kontakt

Genom arbetet "kemikaliesmart skola och förskola" vill Uppsala kommun bidra till kunskap om kemikalier i barns och ungdomars vardag.

Du som har frågor om arbetet är välkommen att kontakta miljöförvaltningen.