Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Barn är extra känsliga för kemikalier

Leksaker och andra varor kan avge små mängder kemikalier. Vissa kemikalier binds till damm och kan till exempel tas upp genom huden.

Barn kan vara extra känsliga för kemikalier eftersom deras kroppar inte är färdigutvecklade. När de utsätts för samma mängd av ett ämne som en vuxen får de i sig mer i förhållande till sin vikt. 

Välj biologiskt nedbrytbart glitter

Glitter består ofta av mikroplaster som kan påverka miljön och människors och djurs hälsa negativt. Barn kan få i sig mikroplaster när de pysslar med glitter och stoppar fingrarna i munnen eller smakar på saker som de pysslat med. De kan också tas upp av djur som vi människor sedan äter, som exempelvis fisk.

Mikroplaster är små plastpartiklar som är mindre än 5 millimeter och kan innehålla giftiga kemikalier. Mikroplaster kan skapas när större plastpartiklar bryts ned, de tillverkas även avsiktligt för att tillsättas i bland annat kosmetiska produkter och för att framställa glitter.

Det är positivt för miljön och barnens hälsa om du kan minska användandet av glitter eller kan använda plastfria alternativ. Det finns även biologiskt nedbrytbart glitter. Det är tillverkat av bland annat cellulosa, som är ett växtbaserat material.

 

Bild på glitter

Mer information

Om kemikalier

Håll Sverige rent har information om kemikalier. Här finns även tips på aktiviteter till förskolor och skolor.

Läs om kemikalier på Håll Sverige rents webbplats. 

Kemikalieinspektionen har samlat information om kemikalier i barns vardag. Lär dig mer och ta del av informationen via text, bild, film och podd.

Läs om kemikalier i barns vardag på Kemikalieinspektionens webbplats

Om mikroplaster

På Naturvårdsverkets webbplats kan du läsa mer om mikroplaster och vad som görs för att minska spridningen av mikroplaster

På Europeiska kemikaliemyndighetens webbplats kan du läsa mer om problem som mikroplaster orsakar .

Kontakt

Genom arbetet "kemikaliesmart skola och förskola" vill Uppsala kommun bidra till kunskap om kemikalier i barns och ungdomars vardag.

Du som har frågor om arbetet är välkommen att kontakta miljöförvaltningen.