Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

Gå vår webbutbildning och få konkreta tips på hur du får en mer kemikaliesmart förskola. Utbildningen kan även vara intressant för dig som är vårdnadshavare eller möter barn på andra sätt i din vardag.

Bli kemikaliesmart!

Visste du att leror baserade på plast kan innehålla hormonstörande ftalater, att våtservetter innehåller kemikalier, och att tryckimpregnerat trä kan innehålla tungmetaller?

Du som arbetar på förskola är säkert extra mån om att barnens omgivning ska vara kemikaliesmart. Nu har du möjlighet att lära dig mer om kemikalier i barns vardag och få konkreta tips på hur ni blir mer kemikaliesmarta.

Webbaserad kreativ utbildning

Den webbaserade utbildningen Kemikaliesmart förskola genomförs på ett enkelt och kreativt sätt genom text, bild och film. Utbildningen tar ungefär 90 minuter att göra, men du kan själv välja att dela upp den vid flera tillfällen.

Gå webbutbildningen kemikaliesmart förskola.

Skärmdumpar som visar hur den webbaserade utbildningen ser ut: ett illustrerat lekrum, vilrum och en gård.

Utbildningen vänder sig i första hand till dig som arbetar på förskola eller annan pedagogisk omsorg, men du som arbetar i skolan eller som bara vill lära dig mer kan också använda dig av den.

Barn är extra känsliga för kemikalier

Leksaker och andra varor kan avge små mängder kemikalier. Vissa kemikalier binds till damm och kan till exempel tas upp genom huden.

Barn kan vara extra känsliga för kemikalier eftersom deras kroppar inte är färdigutvecklade. När de utsätts för samma mängd av ett ämne som en vuxen får de i sig mer i förhållande till sin vikt. 

Mer om kemikalier

Håll Sverige rent har information om kemikalier. Här finns även tips på aktiviteter till förskolor och skolor.

Läs om kemikalier på Håll Sverige rents webbplats.

Kemikalieinspektionen har samlat information om kemikalier i barns vardag. Lär dig mer och ta del av informationen via text, bild, film och podd.

Läs om kemikalier i barns vardag på Kemikalieinspektionens webbplats.

Kontakt

Genom arbetet "kemikaliesmart skola och förskola" vill Uppsala kommun bidra till kunskap om kemikalier i barns och ungdomars vardag.

Du som har frågor om arbetet är välkommen att kontakta Miljöförvaltningen.