Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

  1. Kort om gårdsförsäljning av alkoholdrycker

    Den 1 juni 2025 införs en möjlighet till småskalig gårdsförsäljning av alkoholdrycker i Sverige med syftet att förbättra förutsättningarna för lokal besöksnäring. För att få bedriva gårdsförsäljning behöver du ha ett gårdsförsäljningstillstånd.

    På Folkhälsomyndighetens hemsida kan du läsa mer om gårdsförsäljningstillstånd och vilka regler som gäller Gårdsförsäljning av alkoholdrycker — Folkhälsomyndigheten

  2. Förutsättningar för tillstånd

    Det är bara småskaliga oberoende tillverkare som yrkesmässigt och på egen hand tillverkar alkoholdrycker som kan få gårdsförsäljningstillstånd. För att du ska anses vara en småskalig oberoende tillverkare ska du uppfylla nedanstående krav:

    1) Tillverkare

    Tillverkare är du om den karaktärsgivande delen av tillverkningen sker på ditt tillverkningsställe.

    2) Oberoende tillverkare

    • du är juridiskt och ekonomiskt oberoende av andra tillverkare av alkoholdrycker,
    • använder lokaler som är fysiskt skilda från lokaler som används av tillverkare vars årsproduktion överstiger någon av de volymer som anges nedan och
    • inte tillverkar på licens

    3) Kriterier för småskaligtillverkare på årsbasis

    • spritdrycker inte överstiger 75 000 liter,
    • jästa alkoholdrycker med upp till 10 volymprocent alkohol inte överstiger 400 000 liter, och
    • jästa alkoholdrycker med mer än 10 volymprocent alkohol inte överstiger 200 000 liter.

    Är du tillverkare av vin ska vinet tillverkas av druvor som uteslutande kommer från dina egna odlingar i Sverige.

    4) Kunskapshöjande besöksarrangemang

    För att få ett gårdsförsäljningstillstånd krävs att kundens besök står i centrum snarare än försäljningen. Därför finns ett krav på att gårdsförsäljning endast får ske i samband med en betald upplevelsetjänst på försäljningsstället. Det kan till exempel vara ett kunskapshöjande studiebesök eller en föreläsning med anknytning till den aktuella alkoholdrycken. På så sätt kopplas gårdsförsäljning till besöksnäringen.

    Besöksarrangemanget ska främja intresset för odling och hantverk och vara en del i satsningen på turism och lokal produktion. Det räcker därför inte att du endast erbjuder möjligheten till ett besöksarrangemang, utan varje besökare måste ha betalat för och deltagit i ett sådant för att få köpa alkoholdryck.

    Besöksarrangemanget ska genomföras i nära anslutning till ditt försäljningsställe och ska ha anknytning till den aktuella alkoholdrycken. Vid besöksarrangemanget är du ansvarig för att informera besökarna om alkoholens skadeverkningar.

  3. Försäljningsregler

    Eftersom gårdsförsäljningen ska bedrivas från tillverknings- eller odlingsplatsen får du endast bedriva försäljning från ett fysiskt försäljningsställe.

    Vid gårdsförsäljning får du vid ett och samma besökstillfälle som mest sälja följande volymer till en enskild konsument:

    • 0,7 liter spritdrycker,
    • tre liter vin,
    • tre liter starköl och
    • tre liter andra jästa alkoholdrycker.

    Precis som vid övrig detaljhandel är åldersgränsen 20 år för att få köpa alkoholdrycker.

    Priset på alkoholdrycker som säljs genom gårdsförsäljning får inte sättas lägre än tillverkningskostnaden samt ett skäligt påslag. Det samma gäller priset på det besöksarrangemang som ska tillhandahållas i samband med gårdsförsäljning, inte lägre än självkostnaden samt ett skäligt påslag.

  4. Ansökan och kunskapsprov

    Gårdsförsäljningstillstånd får meddelas endast dig som visar att du med hänsyn till dina personliga och ekonomiska förhållanden samt omständigheterna i övrigt är lämplig att bedriva verksamheten.

    Du som söker tillstånd för gårdsförsäljning ska skriva ett kunskapsprov för att visa att du har de kunskaper om denna lag och anslutande föreskrifter som krävs för att på ett författningsenligt sätt kunna bedriva verksamhet med gårdsförsäljning.

    Länk till information om kunskapsprov i alkohollagen

    Du som bedriver gårdsförsäljning ska utöva särskild kontroll (egenkontroll) över försäljningen och hanteringen i övrigt samt ansvara för att det finns ett lämpligt egenkontrollprogram.

    Ett tillstånd för gårdsförsäljning ska avse en viss tidsperiod och får som längst gälla till och med den 31 maj 2031. Kommunen beslutar under vilka tider gårdsförsäljning får bedrivas. Gårdsförsäljning får dock inte bedrivas tidigare än klockan 10.00 och inte pågå längre än till klockan 20.00.

  5. Avgifter

    Avgifterna kommer beslutas på Kommunfullmäktig 26 maj 2025.

  6. Kontakta miljöförvaltningen

    Telefon:

    Telefonnummer: 018-727 43 04

    Telefontider måndag - fredag
    1) Enskilt vatten, avlopp och strandskydd, 9.00–17.00
    2) Livsmedelskontrollen, 9.00–17.00
    3) Lantmäterimyndigheten, 9.00–12.00
    4) Miljöskydd och hälsoskydd, 9.00–12.00

    E-post:

    miljoforvaltningen@uppsala.se

    Tjänster:

    Flertalet av förvaltningens tjänster finns som e-tjänst. Använd våra e-tjänster för att enkelt och smidigt hantera dina ärenden. Det finns även en e-tjänst för att hantera och komplettera dina ärenden.

    Miljöförvaltningens e-tjänster och blanketter
    Följ och komplettera dina miljöärenden

    Besöksadress:

    Kontaktcenter i Stadshuset
    Uppsala kommuns Kontaktcenter hjälper dig att hitta svar på allmänna frågor. Miljöförvaltningen tar enbart emot förbokade besök.

    Postadress:

    Uppsala kommun, Miljöförvaltningen, 753 21 Uppsala

     

Nyheter om tillstånd och regler - försäljning, livsmedel och

  • Arbetssättet Krogar mot knark igång i Uppsala

    De tio första krogarna i Uppsala är nu aktivt igång med arbetssättet Krogar mot knark. I fredags fick ett antal krögare ta emot en plakett vid en ceremoni där Uppsala kommun, Polismyndigheten och Länsstyrelsen deltog.