Från och med 23 juli råder skärpt eldningsförbud i hela Uppsala län. Läs mer om eldning och eldningsförbud.

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
 1. I korthet

  En stig genom Vårdsätraskogen.

  Vårdsätra skog är lite mindre än 1 kvadratkilometer till ytan. Skogen innehåller många naturtyper och ett rikt fågelliv.

  I Vårdsätra skog finns

  • flera kulturminnen
  • rik och omväxlande natur
  • nästan alla svenska trädslag men också flera utländska arter
  • många gångstigar där folk har gått sedan mitten av 1600-talet. Gula stigen passerar genom Vårdsätra skog
  • en cykelled, Sunnersta mountainbikeled, med anslutning till Södra Uppsalas MTB-led.

  Läs mer om Sunnersta mountainbikeled.

  Folder om Vårdsätra skog med karta över området (PDF, 4 MB)

 2. Hitta hit

  Vårdsätra skog ligger mellan Sunnersta och Vårdsätra, intill Gottsundagipen. De stadsbussar som tar dig dit är buss nummer 11 och 20. Sök resa på ul.se

  Se friluftsområdet på karta.

 3. Stigar och leder

  Vårdsätra skogsslinga är en 3,8 kilometer lång promenadstig märkt med rödmålade band på träden. 

  Genom skogen passerar också gula stigen. Den är markerad med gula prickar och fortsätter 8 kilometer norrut till Sten Sture-monumentet.

  I skogen finns också en mountainbikeled på cirka 3,5 kilometer som är en del av Sunnerstas mountainbikeled och som ansluter till Södra Uppsalas MTB-led (som går norrut parallellt med Gula stigen).

  Läs mer om Gula stigen.

 4. Djur och natur

  Vårdsätra skog innehåller många naturtyper och har ett rikt fågelliv.

  I skogen växer nästan alla våra svenska trädslag. Här finns även flera utländska arter, de flesta planterade av universitetets skogsförvaltare på 1930-talet.

  I nordost har skogen sedan 1970-talet fått sköta sig själv. Där ska den bli tät, spännande och utvecklas fritt till naturskog.

 5. Historia

  Skogen har sedan medeltiden tillhört Vårdsätra gård. Tidigare var skogen glesare och användes som betesmark för gårdens djur. Idag har en del av åkrarna och ängarna vuxit igen.

  I söder ligger en lund som är gammal hagmark, där kan du bland annat se flera ädla lövträd.

  Tidigare låg det flera torp i skogen som tillhörde Vårdsätra gård, till exempel Ryttartorpet och Norrtorpet. Idag kan du se spår av torpen i form av husgrunder, diken och kulturväxter.

 6. Kontakt

  Gör en felanmälan om du upptäcker att något är trasigt eller behöver åtgärdas i friluftsområdet. Du kan också lämna synpunkter eller ställa frågor.

Nyheter om natur, parker och friluftsliv

 • Spela Pelles Äventyr i Uppsala

  Nu kan semesterfirare och Uppsalabor spela Pelles Äventyr och få en digital spelupplevelse på två fysiska platser i Uppsala. Spelet har tagits fram för att locka familjer till Uppsala och kompletterar de många andra aktiviteter och upplevelser som finns med koppling till berättelserna om Pelle Svanslös.

 • Kolla kvaliteten i vattnet innan du badar i sjöar och vattendrag

  Majoriteten av badplatserna i Uppsala kommun har klassificeringen utmärkt kvalitet och badvattnet är generellt sett bra. Men bada inte vid algblomning eller när kommunen avråder från bad.

 • Fritt fram att bada vid Vårdsätrabadet

  Den tidigare avrådan från bad vid Vårdsätrabadet gäller inte längre. De senaste proverna visar att vattnet är tjänligt.

Se fler nyheter

Kampanjer

 • Friluftslivets år 2021

  I år är det Friluftslivets år i Uppsala och i hela Sverige.

 • Algblomning, bakterier och badklåda

  Vid kraftig algblomning färgas vattnet grönt, blågrönt eller gulaktigt. Vattnet är tydligt grumligt eller fyllt av små tråd- eller prickformade växtplankton.

Så arbetar vi med natur, parker och friluftsliv

 • Så arbetar vi med:

  Äldrevänlig kommun

  Uppsala kommun vill förbättra äldres möjligheter att leva ett hälsosamt och oberoende liv och öka deras delaktighet i samhällsfrågor.

 • Så arbetar vi med:

  Miljö och klimat

  Uppsala kommun tar ansvar och ska vara ledande inom både klimat och miljö. Det miljö- och klimatprogram vi tagit fram fokuserar på två av vår tids största utmaningar: klimatpåverkan och giftfri miljö.