Från och med 30 juli råder eldningsförbud i Uppsala län. Läs mer om eldning och eldningsförbud.

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

I Uppsala finns över 20 fritidsgårdar, kaféer och andra träffpunkter. Där kan du som är ung träffa dina kompisar i en drogfri miljö och delta i olika aktiviteter.

Information om coronaviruset

Aktuell information om hanteringen av coronaviruset - covid-19 i Uppsala kommun.

Kommunala fritidsgårdar: Ålder 13 – 18 år

Fritidsgården är öppen för alla ungdomar som är 13 - 18 år. Här bedrivs en öppen verksamhet med möjlighet att träffa kompisar, spela spel och på vissa gårdar kan man även köpa fika.

Fritidsgårdarna arrangerar olika evenemang, exempelvis vid lov och skolavslutningar. De flesta gårdar drivs av kommunen och många finns i anslutning till en högstadieskola.

Hitta till våra fritidsgårdar och läs om de olika aktiviteterna här

Övriga mötesplatser för unga

Allis är ett träningscentrum för dig som gillar aktivitet och rörelse. Du kan välja mellan ett brett utbud av aktiviteter som passar alla åldrar. Vi finns på Sylveniusgatan 8B. Ingången ligger i mitten av huset i riktning mot Fyrislundsgatan.

Ansvarig: Fritid Uppsala, Uppsala kommun

Allis hemsida
Allis Facebook
Allis Instagram

Café Genomfarten är en ungdomsgård för dig mellan 13 och 19 år i centrala Uppsala. Här finns plats att vara, vuxna att prata med och fika till bra pris.

Ansvarig: Uppsala pastorat

Café Genomfarten på Facebook
Café Genomfarten på Instagram

Fyrisgården är en av Sveriges tio hemgårdar. Här skapas möten mellan människor och här erbjuds en utvecklande fritid oavsett funktionsförmåga, ursprung, intresse eller ålder. Varje vecka erbjuds fritidsaktiviteter för såväl ung som äldre. Här kan du träffa kompisar och hitta på något roligt efter skolan eller jobbet.

Ansvarig: Föreningen Fyrisgården

Fyrisgårdens hemsida
Fyrisgårdens Facebook
Fyrisgårdens Instagram

 

Kulturhuset Grand är öppet för alla och alla konstformer. Här är det spelningar och andra kulturevenemang flera gånger i veckan. Dessutom har det helt vegetariska caféet ett brett utbud med något för alla. Verksamheten bygger på ungdomars idéer och här kan du få hjälp att utveckla och förverkliga dina projekt och idéer, litet som stort.

Ansvarig: Fritid Uppsala, Uppsala kommun

Kulturhuset Grands hemsida
Kulturhuset Grand på Facebook
Kulturhuset Grand på Instagram

Gottsunda fritidsgård är en trygg plats med generösa öppettider där du som ungdom kan syssla med sport, utflykter, pyssel, dans, film med mera. Du kan delta i en gruppaktivitet eller starta upp en egen aktivitet efter intresse.

Gottsunda fritidsgård har även tillgång till Alnäs friluftsgård där man kan prova på höghöjdsbana eller klättervägg.

Ansvarig: Uppsala KFUK-KFUM

KFUM Gottsunda fritidsgårds hemsida

På Leoparden i centrala Uppsala har du tillgång till en ateljé alla dagar i veckan och du kan se angelägen konst eller själv ställa ut något i gallerierna. Du kan också fika grönt och skönt eller delta i dramagrupper, poesiaftnar, konserter, yoga, workshops eller annat du själv vill anordna.

Ansvarig: Uppsala KFUK-KFUM

Kulturhuset Leopardens hemsida
Kulturhuset Leopardens Facebook
Kulturhuset Leopardens Instagram

Ungdomens Hus är ett kulturhus som drivs av ungdomar för ungdomar. Husets verksamhet drivs som en förening och du kan själv påverka vad som händer genom att bli medlem. I lokalerna finns café, konsertlokal, pingisrum, ateljé, replokaler, spelrum och skateramp.

Ansvarig: Föreningen Ungdomens Hus

Ungdomens hus hemsida
Ungdomens hus Facebook
Ungdomens hus Instagram

Aktiviteter och evenemang

Hitta evenemang och aktiviteter för unga på webbplatsen Kubik Uppsala .  

Nyheter om aktiviteter, motion och idrott

 • Kommunen avråder från bad vid Sandviksbadet på grund av algblomning

  Eftersom vissa alger eller cyanobakterier kan bilda giftiga ämnen bör du inte bada när det är algblomning. Algblomning kan ge hudirritation i samband med bad. Det kan även vara farligt om du råkar svälja vatten eftersom det kan innehålla algtoxiner (gifter). Av den anledningen bör speciellt inte små barn och hundar bada när det är algblomning.

 • Häng med på fritidsgårdarnas sommaraktiviteter

  Många av Uppsalas fritidsgårdar har ett späckat sommarschema för dig som är 13–18 år. Paddla, bada, baka pizza, gå höghöjdsbana och spela fotbollstennis är exempel på aktiviteter som du har chans att vara med på. Och på Stenhagens fritidsgård kan du tävla i matlagning.

 • Måla fritt på KAP i sommar – öppen vägg är på plats

  Under sommaren 2021 står en öppen konstvägg på KAP-området vid Kungsängsbron. Här kan Uppsalabor fritt använda ytorna för olika typer av kreativa uttryck. Den öppna väggen är på plats tillfälligt och tas ner i mitten av september. Därefter utvärderas projektet.

Se fler nyheter

Kampanjer

 • Friluftslivets år 2021

  I år är det Friluftslivets år i Uppsala och i hela Sverige.

 • Hållbara resor med Resvana

  Resvana är ett digitalt verktyg som ger dig samlade tips i mobilen om cykel, gång, kollektivtrafik och andra smarta resvanor i Uppsala.

 • Cykling utan ålder

  Uppsala kommun samarbetar med föreningen Cykling utan ålder, en ideell verksamhet där volontärer tar med personer vid äldreboenden eller personer med funktionsnedsättning på cykelturer i elassisterade cyklar. Cyklarna har plats för en cykelförare och ett passagerarsäte för två. Idén kommer ursprungligen från Danmark och finns nu i mer än 40 länder och många svenska kommuner. Såväl Uppsala kommun som Cykling utan ålder och Röda Korset erbjuder turer till de som inte kan cykla själva, men som ändå vill komma ut och känna vinden i håret.

Så arbetar vi med aktiviteter, motion och idrott

 • Så arbetar vi med:

  Att cykla i Uppsala

  Här kan du läsa om hur vi arbetar för att utveckla Uppsala som cykelstad. Om du vill ha löpande information om vad som är på gång för dig som cyklist: prenumerera på nyhetsbrevet.

 • Så arbetar vi med:

  Idrott

  Oavsett ålder, kön, könstillhörighet, sexuell läggning eller etnicitet ska alla kunna träna och idrotta på sina egna villkor utan att diskrimineras - tillsammans når vi målet, Sveriges bästa idrottskommun.