På denna sida publicerar vi resultatet av dialogen.
Dialogen pågick mellan
till
Buller definieras som oönskat ljud och är den miljöstörning som påverkar flest människor i Sverige. Omgivningsbuller är buller från till exempel trafik eller industrier. Omgivningsbuller kan orsaka problem som
Buller är därför ett hälsoproblem som riskerar försämrad livskvalitet. För att en växande kommun som Uppsala fortsatt ska vara attraktiv och hälsosam är det viktigt att vi strävar efter att förbättra miljöer som idag är bullriga, skapa nya goda ljudmiljöer och behålla miljöer som idag är relativt fria från buller.
Uppsala kommun har tagit fram ett nytt åtgärdsprogram mot omgivningsbuller. Programmet är upprättat med stöd av förordningen mot omgivningsbuller (SFS 2004:675) . Den fastställer att alla kommuner med minst 100 000 invånare vart femte år ska
Målet med Uppsala kommuns åtgärdsprogram är att ingen som bor eller vistas i kommunen under en längre tid ska exponeras för bullernivåer som kan vara skadliga för hälsan.
I programmet beskrivs bullersituationen i kommunen och det systematiska arbetet med bullerfrågor. Vi har tagit fram ett antal långsiktiga och kortsiktiga mål och utifrån dem identifierat ett antal åtgärder som ska genomföras under perioden 2019–2023. Åtgärderna utgår från det som kommunen kan bestämma över.
Tre fokusområden har identifierats:
Uppsala kommuns mål för perioden 2019–2023 är:
Åtgärderna som ska bidra till att nå målen är av olika slag. I så hög utsträckning som möjligt handlar de om att åtgärda bullret vid källan. Många av åtgärdsförslagen skapar mervärden även på andra områden så som luftkvalitet, klimat, aktiv mobilitet (till exempel gång, cykel) samt natur- och kulturmiljö. I vissa fall kan specifika insatser som bullerskyddsåtgärder vid fasad eller avskärmningar krävas. På detta sätt syftar åtgärdsprogrammet till att skydda så många som möjligt från höga bullernivåer som kan orsaka hälsoproblem.