Utbildningsnämnden har nu beslutat om det preliminära programutbudet för läsåret 2026/2027. Beslutet innebär att teknikprogrammet i den kommunala gymnasieskolan förstärks och att tre olika inriktningar kommer att erbjudas från årskurs två med start höstterminen 2027. För att detta ska bli verklighet krävs att fler elever söker till teknikprogrammet redan till hösten 2026. Det definitiva beslutet fattas under våren 2026, efter att elevernas gymnasieval inkommit.
Bakgrunden till beslutet är bland annat en rapport från Handelskammaren som pekar på ett växande behov av gymnasieutbildad personal inom industrin i länet. Genom att lägga till inriktningen produktionsteknik skapas bättre förutsättningar att möta det behovet.
– Det här är ett viktigt steg för att utveckla hela länet. Genom att stärka samarbetet mellan skolan och näringslivet skapar vi bättre möjligheter för unga att ta sig in på arbetsmarknaden och samtidigt säkerställer vi den kompetens som industrin behöver i framtiden, säger Eva Christiernin, ordförande i utbildningsnämnden (S).
Inriktningen produktionsteknik innehåller bland annat kurser inom automation, produktionsutveckling, digitala verktyg och hållbar tillverkning. Satsningen är en del av det nationella arbetet med att planera och dimensionera gymnasieutbildningar mer strategiskt, i enlighet med ny lagstiftning som trädde i kraft 2023.
Det är ännu inte fastställt vid vilken kommunal gymnasieskola den nya inriktningen kommer att erbjudas. Beslut om placering tas senare utifrån faktorer som elevunderlag, lokaler och samordning inom kommunen. Målet är att erbjuda en hållbar och relevant utbildning utifrån både elevers behov och arbetsmarknadens efterfrågan.
– Vi vill ge eleverna så bra förutsättningar som möjligt för framtiden. Genom att bredda teknikprogrammets inriktningar kan fler hitta en väg som passar deras intressen och samtidigt leda till jobb. Det är viktigt att våra utbildningar hänger med i den tekniska utvecklingen och svarar mot ungas engagemang och samhällets behov, säger Christine Kastner Johnson, gymnasiechef.
Med den nya inriktningen stärks teknikprogrammets roll i Uppsala som en utbildning med stark framtidskoppling och nära kontakt med näringslivet.