Sök efter innehåll på webbplatsen. När du börjar skriva i sökfältet kommer sökförslag att presenteras under fältet. Använd piltangenterna för att navigera mellan sökförslagen och enter för att välja något av dem.
Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.
Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare. Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen. Du kan när du vill ändra dina inställningar.
Uppsala kommuns befolkningsprognos för perioden 2025–2050 är nu framtagen. Prognosen pekar på att folkmängden fortsatt väntas öka, både faktiskt och som andel av rikets folkmängd, men i en lägre takt än under de senaste åren.
Uppsala kommuns befolkningsprognos för perioden 2025–2050 är nu framtagen. Den visar att:
folkökningstakten i Uppsala väntas som tidigare vara högre än i riket som helhet.
folkökningen väntas även fortsättningsvis bero mer på att fler flyttar till än från kommunen (ett positivt flyttnetto) än att fler föds än dör (ett positivt födelsenetto).
folkmängden väntas fortsatt öka, både faktiskt och som andel av rikets folkmängd, men i en lägre takt än i närmast föregående prognoser.
år 2050 väntas folkmängden vara 308 000 personer.
folkmängden år 2050 väntas ha ökat i alla åldersgrupper, men under årens gång kan folkmängden i olika åldersgrupper både öka och minska.
ålderssammansättningen väntas till år 2050 ändras mot en högre andel 80 år och äldre samt en lägre andel barn 0–18 år.
den äldsta åldersgruppen 80 år och äldre väntas stå för den största procentuella ökningen, om 78 procent.
Figur 5: Folkmängd i ettårsklasser och kön, utfall år 2024 och prognos KP2025 år 2050, Uppsala kommun. Källa: SCB (2025b) och Uppsala kommun (2025)
Folkmängdens fördelning i Uppsala kommun år 2024 och den prognostiserade fördelningen år 2050, utifrån ettårsklasser och kön. Se figuren på sid 9 i rapporten befolkningsprognos 2025–2050.
Befolkningsprognosen tas fram årligen av Uppsala kommun. För att planera de kommunala verksamheterna och kommunens ekonomi behövs underlag som gör det möjligt att bedöma behov, intäkter och utgifter på kort och lång sikt. Det kan gälla allt ifrån byggnation av nya skolor till personalförsörjning inom äldreomsorgen. Men det kan också handla om hur folkmängden och den åldersmässiga sammansättningen påverkar skatteunderlaget och ger effekter i systemet för kommunalekonomisk utjämning.
Uppsala är sett till folkmängd Sveriges fjärde största kommun.
Den sista december 2024 var den officiella folkmängden i Uppsala kommun 248 016 personer, vilket innebär en folkökning med 2 687 personer jämfört med sista december 2023.
Under år 2024 bedrev Skatteverket insatser för att förbättra folkbokföringen i Sverige. Detta resulterade i att ett betydande antal personer i Uppsala avregistrerades som utvandrade.
Utrikes utflyttning från Uppsala (utöver Skatteverkets arbete med registervård inom ramen för återvändaruppdraget) ökade, samtidigt som inflyttningen från övriga län minskade.
Förändrade folkbokföringsregler för ukrainska medborgare med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet bidrog till att knappt 700 ukrainare folkbokfördes i Uppsala år 2024.
Barnafödandet fortsatte att sjunka både i Uppsala och i riket. I riket var antalet födda barn det lägsta på 22 år och antalet barn per kvinna det lägsta sedan SCB började mäta detta.