Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Tillsyn på krogar i Uppsala city under Halloween

Tillståndsenheten i Uppsala genomförde tillsammans med polis krogtillsyn på 9 serveringsställen under fredagen 31 oktober.

Krogtillsyn i samverkan med polis

Tillståndsenheten och polisen i Uppsala arbetar i nära samverkan för att säkerställa en trygg miljö för både gäster och personal. Arbetet sker ofta under sena kvällar och nätter för att kontrollera att ordning och berusningsnivåerna hålls.

Tillståndsenheten kontrollera även att serveringsansvarig finns på plats och personal sköter alkoholservering på ett ansvarsfullt sätt och att alkohollagen följs. Det är också viktigt att serveringstiderna följs. Polis kontrollera även utifrån ordningslagen och annan brottslighet.

− Vår tillsyn fokuserar på att informera och stödja serveringsställen, snarare än att kontrollera och bestraffa. Vi har ett bra samarbete med krögare och arbetar för att skapa en trygg och ansvarsfull serveringsmiljö i Uppsala, Sofia och Fredrik, alkoholhandläggare på Tillståndsenheten.

Halloween - en stökig natt i city

Det var mycket folk i rörelse i Uppsala för att fira halloween. På krogarna var det över lag bra stämning med trevligt och städat halloweenfirande. Tillståndsenheten och polisen hade inplanerat att utföra tillsyn på fjorton platser men till slut blev det utfört tillsyn på nio platser.

TE 2.jpg

Natten var inte helt utan incidenter. I förflyttningar mellan krogar så behövde poliserna ingripa för att stävja bråk, misstänkt misshandel och diverse andra situationer.

Bra betyg för Uppsalas krogar

När vi kommer till en krog kontaktar vi alltid serveringsansvarig på plats i ett tidigt skede. Det gör vi för att stämma av deras bild av bland annat ordningen och berusningsgrad bland gästerna.

Efter varje tillsyn återkopplar vi till serveringsansvarig. Alkoholhandläggare och polis rapporterar de eventuella brister som upptäckts för att de kan åtgärda påkomna brister direkt. Arbetet är en viktig del i att säkerhetsställa en trygg krogmiljö med ett minskat antal våldsbrott och olyckor och att ge krögare förutsättningar att leva upp de lagkrav som ställs.

Av de nio serveringsställen konstaterades det brister på majoriteten av ställena, men det var endast några mindre avvikelser. Återkoppling skedde direkt på plats. Tillståndseneheten behövde inte göra några anmälningar.

−Det känns som ett bra betyg på våra krogar. Att serveringsansvariga har god kunskap om vilka krav som ställs och att de klarar av att uppfylla dem, Sofia och Fredrik, alholholhandläggare.

Tillståndsenhetens viktiga arbete

Tillståndsenheten som tillhör miljöförvaltningen, utfärdar och kontrollerar serveringstillstånden i Uppsala. För att få serveringstillstånd så måste krogägare uppfylla många krav. De måste visa att de är lämpliga att servera alkohol. Det betyder bland annat en skötsam ekonomi, inte har ett brottsligt förflutet och att de kan visa på tillräckliga kunskaper i gällande lagstiftning. Har en verksamhet tillräckligt allvarliga brister kan de riskera att få indraget serveringstillstånd och förlora rätten att servera alkohol.