Yrkeskampen är en tävling för alla Sveriges elever i årskurs 8. Syftet med tävlingen är att uppmärksamma de praktiska gymnasieprogrammen, som behöver betydligt fler sökande än i dagsläget. Årets tävling startade under höstterminen 2024 och lockade i år 22 000 elever att anmäla sig. Två klasser från årskurs 8 på Vaksalaskolan deltog i årets upplaga.
Det första tävlingsmomentet är en online-tävling som eleverna utför i klassrummet. Då har de 10 minuter på sig att lösa så många praktiska uppgifter som möjligt. En uppgift kan till exempel vara att blanda innehållet i två färgburkar för att få fram orange färg. Efter online-momentet går klasser med bäst resultat vidare till regionsfinaler. Därifrån väljs de 18 bästa och snabbaste klasserna i hela Sverige ut till den nationella finalen, som avgjordes i Västerås den 14 maj. En av dessa var klass 8A från Vaksalaskolan.
Finallaget fick bestå av fyra deltagare och en reserv. Klass 8A representerades av Adam Grufman, Frans Kiraly, Aileen Kochukhova, Patricia Nilsson och Muhammed Ali som reserv.
- Vid ankomsten till Expandia Arena i Västerås fick lagmedlemmarna och jag sitta avskilt i en idrottshall med de andra 17 kvalificerade klasserna och deras lärare. Under spänd förväntan fick vi gå runt och studera hur de olika tävlingsmomenten skulle genomföras, berättar Kajsa Lindahl, klassens mentor.
Klass 8 A från Vaksalaskolan tävlade i det sista heatet och mötte då klass 8D från Helenelundsskolan i Sollentuna och klass 8B från Samskolan i Göteborg. Uppgifterna var att göra service på en bil (mäta olja, fylla på spolarvätska, kolla lufttryck med mera), styra en elektroniskt utrustning så att en magnet kunde stapla kuber, bädda rent i en hotellsäng, lägga klickgolv och stapla matvaror i en hylla.
- Vårt lag var långsammast av klasserna, men det var ett väldigt snabbt heat så alla tre lagen gick vidare till finalen. Inför finalen ville reserven Muhammed så gärna vara med, så Frans gav sin plats till honom. I finalen var tävlingsmomenten att mjölka en fiktiv ko, byta stuprör, göra HLR, knyta om stora skor för att sedan springa stafett i dem och slutligen dekorera en smörgåstårta. Även i finalen var de andra klasserna snabbare än oss, men vi fick ju ett hedervärt tredjepris, 2500 kronor till klassen och en fin pokal, avslutar en nöjd Kajsa Lindahl.
Bild: Muhammed Ali från Vaksalaskolans 8A tävlar i HLR-momentet i finalen.
Foto: Kajsa Lindahl.
Medföljande mentorn Christoffer Svenske var med de andra eleverna från klassen och hejade fram laget, tittade på delfinalernas olika heat och de passade även på att besöka en yrkesmässa i hallen bredvid.
- Vi visste att den bästa hejarklacken också kunde vinna ett pris, så hela klassen gick verkligen in för det. Veckorna innan tävlingen tillverkades det hejar-skyltar på slöjden och annan möjlig lektionstid. Stödet till de tävlande klasskompisarna under tävlingen var fantastiskt - de ropade hejarramsor, klappade, blåste i visselpipor och skrek! Om inte klassen gått till final är jag övertygad om att vi i stället hade fått hejarklackspriset, säger Kajsa Lindahl.
Prispallen i Yrkeskampen blev: förstapris till Helenelundsskolan 8D, Sollentuna, andrapris till Samskolan 8B, Göteborg och tredjepris till Vaksalaskolan 8A, Uppsala.
Yrkeskampen är en rolig och inspirerande skoltävling för elever i årskurs 8. Bakom Yrkeskampen står WorldSkills Sweden och syftet med Yrkeskampen är att öka intresset för de yrken som gymnasiala yrkesutbildningar leder till.
På ett lekfullt sätt inspirerar Yrkeskampen att sätta igång elevernas tankar om framtida utbildnings- och yrkesmöjligheter, samtidigt som informationen tydligt är kopplad till läroplanen (LG 22).
Sista anmälningsdag för nästa Yrkeskampen är 5 september 2025.
WorldSkills Sweden är ett samarbete mellan Svenskt Näringsliv, LO och staten (genom Skolverket, Utbildningsdepartementet och Myndigheten för yrkeshögskolan). WorldSkills Sweden har i uppdrag att arbeta med att höja attraktionskraft, status samt kvalitet för yrken och yrkesutbildningar.