Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
 1. I korthet

  I Uppsala jobbar vi för att allt större del av alla resor ska ske via gång, med cykel eller kollektivtrafik. År 2050 hela 75 procent av resorna.  Vi vill också att alla som bor i staden, i prioriterade tätorter och på landsbygden ska kunna nå förskola, skola, dagligvarubutiker, parker och naturområden inom tio minuter till fots, på cykel eller med kollektivtrafiken. Därför främjar vi kombinationsresor. Det innebär att du enkelt och effektivt ska kunna byta mellan olika trafikslag.

  Ett steg i att nå de här målen är att bygga pendlarparkeringar. Parkeringarna ska möjliggöra kombinationsresor i syfte att bland annat minska bilberoendet och uppmuntra till mer hållbara resor.

 2. Pendlarparkeringar gör det lättare att resa med kollektivtrafik

  En pendlarparkering möjliggör för dig att samåka med andra och byta färdmedel. Här kan du parkera din bil och cykel för att sen byta till buss, tåg eller samåkning i någon annans bil. Parkeringarna ska öka tillgängligheten till kollektivtrafiken för dig som bor utanför staden och göra det enklare för dig att ta dig in till Uppsala.

  Om det är enkelt att göra långa resor med kollektivtrafiken innebär det att vi nyttjar det regionala vägsystemet på ett mer effektivt sätt. Vi får då också mindre köer och trängsel lokalt på våra vägar och vårt klimatavtryck blir mindre. Därför är pendlarparkeringar på landsbygden extra viktiga och något vi prioriterar i första hand. Lägen i och i närheten av Uppsala tätort är prioriterade i ett senare skede då förutsättningar för framkomligheten i staden förändras.

 3. Avgiftsfri parkering

  Vi har avgiftsfria parkeringsplatser för bilar på våra pendlarparkeringar. På några av parkeringarna finns tidsreglerade platser. Det betyder att du får parkera avgiftsfritt även på de platserna men under en begränsad tid. Står du kvar på platsen längre än skylten säger att du får kan det medföra böter.

 4. Här finns pendlarparkeringarna

  Almunge – vid skolan, kyrkan och centrum
  Björklinge centrum
  Björklinge station (endast cykelparkering)
  Funbo kyrka
  Gnistarondellen/Viktoria
  Gunsta, vid pizzerian
  Hemåla vägskäl (endast bilparkering)
  Ica Maxi Stenhagen (endast bilparkering)
  Järlåsa station
  Knutby busstation/skola
  Lindbacken (endast cykelparkering)
  Länna – vid macken och intill informationsskylten
  Ramsta
  Ramstalund (endast cykelparkering)
  Rasbo kyrka
  Rasbo, Vallby (endast cykelparkering)
  Shell Kvarnbolund (endast bilparkering)
  Skeberga, väg 288/väg 683 (endast bilparkering)
  Skyttorp station – västra och östra
  Storvreta centrum (endast bilparkering)
  Storvreta station – södra, västra och östra (endast cykelparkering)
  Säva (endast cykelparkering)
  Vattholma station västra (endast cykelparkering)
  Vänge kyrka
  Ålands bygdegård

 5. Kontakta Kontaktcenter

  Hör av dig till Kontaktcenter om du vill veta mer om Uppsala och kommunens tjänster, eller vill komma i kontakt med viss verksamhet eller person.

  Öppettider
  Måndag 7.30–17.00
  Tisdag 8.00–17.00
  Onsdag 8.00–17.00
  Torsdag 8.00–19.00
  Fredag 8.00–17.00

  SMS/MMS: 717 27

  Telefon:
  018-727 00 00 eller 018-727 27 00 (automatisk växel öppen dygnet runt)
  Besöksadress:
  Stationsgallerian, Stationsgatan 12, 753 40 Uppsala
  Postadress:
  Uppsala kommun, Kontaktcenter, 753 75 Uppsala,  

Nyheter om parkering

 • Distansvärdar och sänkt parkeringsavgift

  Uppsala kommun inför flera nya åtgärder för att mildra effekterna av coronarestriktionerna för det lokala näringslivet. Bland annat införs distansvärdar och avgiftsfri korttidsparkering i centrala Uppsala.

 • Sommargatan avvecklas

  Från och med idag torsdag 20 augusti börjar sommargatan att avvecklas. Arbetet med att ta bort möbler, planteringar och temporära cykelställ pågår under två dagar. På måndag 24 augusti tas de tillfälliga vägmärkena bort, vilket innebär att trafiken därefter kan löpa på som vanligt.