Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Här hittar du information om hur du parkerar din cykel i cykelparkeringshuset.

Information

10 augusti 2022 infördes nya regler för parkering i huset. Även fortsättningsvis är parkering i upp till 24 timmar helt gratis. Därefter tas en parkeringsavgift ut. Avgiften är 40 kronor för varje nytt parkeringsdygn som påbörjas. Du betalar avgiften med Swish.

Genom avgiften skapar vi bättre tillgång på platser, så att färre cyklar glöms bort eller långtidsparkeras.

Håll appen för cykelparkeringshuset uppdaterad.

Öppettider

Cykelparkeringshuset är öppet 05.00–02.00. Kommunens stadsvärdar bemannar resecentrum 07.00–15.00. De har en arbetsplats i cykelparkeringshusets entréplan och finns på plats vid olika tider under öppethållandet.

Registrering

Innan första besöket i cykelparkeringshuset registrerar du dig via appen Uppsala cykelparkeringshus som finns för Android och Apple
Ladda ned app för Android
Ladda ned app för Apple

Regler för parkering

För att alla ska få tillgång till en parkeringsplats i huset, är den maximala parkeringstiden nio dygn. Du får ett sms innan det nionde dygnet påbörjas och den maximala parkeringstiden tar slut.

Står du kvar efter nio dygn finns det risk att din cykel forslas bort. Den återfås hos UJC Boland cykelverkstad till en kostnad av 500 kronor.

Allmänna villkor för cykelparkeringshuset
Ordförandebeslut angående användarvillkor för cykelparkeringshuset vid Resecentrum (PDF, 2 MB) 

Så funkar appen Uppsala cykelparkeringshus

Parkera cykeln

 1. Ladda ner appen "Uppsala cykelparkeringshus". 
  Ladda ned app för Android
  Ladda ned app för Apple
 2. Skapa konto.
 3. Se beläggning, välj våningsplan och checka in.
 4. Bekräfta incheckning med "Ja".
 5. Välj "Öppna dörr".
 6. Kameran öppnas. Skanna QR-koden vid entrédörren med mobilkameran.
 7. Dörren öppnas.
 8. Cykla in och parkera.

Hämta cykeln

 1. Öppna appen.
 2. Välj "Öppna dörr".
 3. Kameran öppnas i mobilen. Skanna QR-koden vid entrédörren med mobilkameran.
 4. Dörren öppnas.
 5. Välj "checka ut".
 6. Bekräfta utcheckning med "Ja".
 7. Hämta cykeln.
 8. Öppna dörren genom att trycka på dörrknappen på väggen.

Lediga platser

I appen finns information om lediga platser på varje våningsplan. På sikt kommer det även att anges på skärmar utanför huset.

Plan 1

På plan 1 finns 424 platser i tvåvåningsställ och 32 platser för lådcyklar eller andra specialcyklar i särskilt utformade ställ.

Plan 2

På plan 2 finns 836 platser i enbart tvåvåningsställ.

Parkeringsplatser utomhus

Cykelparkeringsplatser finns också utomhus i direkt anslutning till huset, i form av traditionella cykelställ (65 platser) och tvåvåningsställ (728 platser). 

Antalet platser inne i huset och i direkt anslutning utanför är totalt 2 085 cykelparkeringsplatser.

Det finns även parkeringsplatser längre norrut utmed Stadshusgatan, mellan resecentrum och Stadshuset. Söderut längs spår 1 och Fjalars gränd eller på östra sidan längs Stationsgatan finns också cykelparkeringar.

Plats för alla

Parkering i upp till 24 timmar är helt gratis. Därefter tas en parkeringsavgift ut. Avgiften är 40 kronor för varje nytt parkeringsdygn som påbörjas. Du betalar avgiften med Swish. Parkeringstiden är begränsad till maximalt nio dygn. Detta för att alla ska få tillgång till en parkeringsplats. Stadsvärdarna håller koll på cyklarna genom att lappa dem med datummärkning.

Om cykeln inte hämtas ut efter maximalt nio dygn finns det risk att den förs bort och återfås till en kostnad av 500 kronor som ägaren betalar. Det finns inte möjlighet att hyra en fast parkeringsplats i huset.

Cykelstölder

Cykelparkeringshuset är en offentlig cykelparkering. Det är inte säkert att huset alltid är låst. Cykelstölder kan tyvärr inträffa oavsett om dörrarna står öppna eller om de är stängda. Cykelstölder sker ibland både i och utanför cykelparkeringshuset. Uppsala kommun förebygger stölder genom att till exempel sätta upp kameraövervakning. Om din cykel blir stulen vänder du dig till polisen och gör en anmälan. Polisen kan då få tillgång till filmmaterialet från övervakningskamerorna. Uppsala kommun har inte tillgång till filmmaterialet.

Fördelar med att parkera i cykelparkeringshuset

Cykelparkeringshuset

 • är välbelyst
 • har kameraövervakning
 • är väderskyddat – du slipper regn och snö
 • har två cykeltvättar
 • har två cykelpumpar
 • har stadsvärdar som finns tillgängliga mellan 7.00–15.00
 • har väktare som gör rondering.

Ta hand om din cykel

I cykelparkeringshuset finns två cykelpumpar där du kan fylla på luft i dina däck. Det finns även två cykeltvättar och två servicestationer. Allt för att du ska kunna ta så väl hand om din cykel som möjligt.

Cykeltvätten

Cykeltvätten är gratis och går att använda under cykelparkeringshusets öppettider.

Ett hållbart parkeringshus

Cykelparkeringshuset är byggt i en stomme av trä och med fasad i glas. Fasaden ger väderskydd, men också trygghet då glaset gör det möjligt att se vad som sker inne i och utanför anläggningen.

Hållbarheten förstärks med solceller och sedumtak. Sedumtak tar effektivt hand om dagvattnet som vid kraftigt regn sugs upp av takets grönyta istället för att överbelasta markbrunnar och gator.

* Cykelparkeringshuset är kameraövervakat.

drönarbild på cykelparkeringshuset

Cykelparkeringshuset täcker en yta av cirka 2 100 kvadratmeter och tar upp drygt halva ytan av den gamla cykelparkeringen. Huset är byggt av limträstomme och har en glasad fasad, solceller och sedumtak (grönt tak). Foto: Uppsala kommun

Kontakta Kontaktcenter

Hör av dig till Kontaktcenter om du vill veta mer om Uppsala och kommunens tjänster, eller vill komma i kontakt med viss verksamhet eller person.

Läs mer om Kontaktcenter och kontakta Uppsala kommun

Telefon:
018-727 00 00
Besöksadress:
Stadshuset, Stadshusgatan 2 i Uppsala
Postadress:
Uppsala kommun, Kontaktcenter, 753 75 Uppsala

Nyheter om cykel

 • Förnyat avtal med staten för att skynda på klimatomställningen

  Uppsala kommun är en av 23 kommuner som skrivit klimatkontrakt med staten. Det är ett avtal mellan kommuner, myndigheter och det strategiska innovationsprogrammet Viable Cities där alla parter tar på sig att konkret bidra till att öka takten i klimatomställningen. Avtalet vässas årligen och igår signerades det på nytt.

 • Så tycker cyklisterna om Uppsala kommun

  Resultatet av enkäten Cyklistvelometern presenterades i dag. Cyklistvelometern är en nationell jämförelse av hur cyklister upplever sin kommun utifrån ett cykelperspektiv. Uppsala hade flest svarande av alla kommuner.

 • Sunnerstaåsens friluftsområde utreds för ny tävlingsbana för mountainbike

  Sunnerstaåsens friluftsområde kan få en tävlingsbana för mountainbike, en så kallad XCO-bana, av nationell standard. För att se om förslaget är möjligt att genomföra har gatu- och samhällsmiljönämnden beslutat att utreda platsens förutsättningar.

Se fler nyheter
Kampanjer
 • Spartips! Gå, cykla eller åk kollektivt i vinter

 • Buslätt att cykla rätt

  Buslätt att cykla rätt är en cykelaktivitet där förskolebarn på ett lekfullt sätt får lära sig mer om hur de ska bete sig i trafiken. Arrangemanget ordnas vid olika tillfällen och på olika platser.

 • Dialog om handlingsplan för mobilitet och trafik

  Handlingsplanen för mobilitet och trafik är en beskrivning för hur vi ska arbeta med hållbart resande, cykel, trafiksäkerhet och tillgänglighet bland annat. Planen gäller från det datum den beslutas fram till 2030.

Så arbetar vi med cykel

 • Så arbetar vi med:

  Aktiva och hållbara resor för barn och unga

  Barnets resa handlar inte bara om att ta sig från en plats till en annan. Barn som får göra aktiva resor blir mer självständiga och mår bättre. Samtidigt läggs grunden för goda vanor. Uppsala kommun arbetar med att öka andelen barn och unga som går, cyklar eller tar bussen till och från förskola, skola och fritidsaktiviteter.

 • Så arbetar vi med:

  Miljö och klimat

  Uppsala kommun tar ansvar och ska vara ledande inom både klimat och miljö. Det miljö- och klimatprogram vi tagit fram fokuserar på två av vår tids största utmaningar: klimatpåverkan och giftfri miljö.