Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

Här hittar du information om hur du parkerar din cykel i cykelparkeringshuset.

Öppettider

Cykelparkeringshuset är öppet 05.00–02.00. Kommunens cykelvärdar bemannar resecentrum 07.00–18.00. De har en arbetsplats i cykelparkeringshusets entréplan och finns på plats vid olika tider under öppethållandet.

Registrering

Innan första besöket i cykelparkeringshuset registrerar du dig via appen Uppsala cykelparkeringshus som finns för Android och Apple
Ladda ned app för Android
Ladda ned app för Apple

Regler för parkering

För att alla ska få tillgång till en parkeringsplats i huset, är den maximala parkeringstiden nio dygn. Du får ett sms innan det nionde dygnet påbörjas och den maximala parkeringstiden tar slut.

Står du kvar efter nio dygn finns det risk att din cykel forslas bort. Den återfås hos Kåbo cykelverkstad till en kostnad av 500 kronor.

Allmänna villkor för cykelparkeringshuset
Ordförandebeslut angående användarvillkor för cykelparkeringshuset vid Resecentrum (PDF, 2 MB) 

Så funkar appen Uppsala cykelparkeringshus

Parkera cykeln

 1. Ladda ner appen "Uppsala cykelparkeringshus". 
  Ladda ned app för Android
  Ladda ned app för Apple
 2. Skapa konto.
 3. Se beläggning, välj våningsplan och checka in.
 4. Bekräfta incheckning med "Ja".
 5. Välj "Öppna dörr".
 6. Kameran öppnas. Skanna QR-koden vid entrédörren med mobilkameran.
 7. Dörren öppnas.
 8. Cykla in och parkera.

Hämta cykeln

 1. Öppna appen.
 2. Välj "Öppna dörr".
 3. Kameran öppnas i mobilen. Skanna QR-koden vid entrédörren med mobilkameran.
 4. Dörren öppnas.
 5. Välj "checka ut".
 6. Bekräfta utcheckning med "Ja".
 7. Hämta cykeln.
 8. Öppna dörren genom att trycka på dörrknappen på väggen.

Lediga platser

I appen finns information om lediga platser på varje våningsplan. På sikt kommer det även att anges på skärmar utanför huset.

Plan 1

På plan 1 finns 424 platser i tvåvåningsställ och 32 platser för lådcyklar eller andra specialcyklar i särskilt utformade ställ.

Plan 2

På plan 2 finns 836 platser i enbart tvåvåningsställ.

Parkeringsplatser utomhus

Cykelparkeringsplatser kommer även att finnas utomhus i direkt anslutning till huset, i form av traditionella cykelställ (65 platser) och tvåvåningsställ (728 platser). Dessa platser färdigställs senare i höst.

Antalet platser inne i huset och i direkt anslutning utanför blir därmed totalt 2 085 cykelparkeringsplatser.

Det finns även parkeringsplatser längre norrut utmed Stadshusgatan, mellan resecentrum och Stadshuset. Söderut längs spår 1 och Fjalars gränd eller på östra sidan längs Stationsgatan finns också cykelparkeringar.

Plats för alla

Inledningsvis blir det kostnadsfritt att parkera i cykelparkeringshuset, men tiden är begränsad till maximalt nio dygn. Detta för att alla ska få tillgång till en parkeringsplats. Stadsvärdarna håller koll på cyklarna genom att lappa dem med datummärkning.

Om cykeln inte hämtas ut efter maximalt nio dygn finns det risk att den förs bort och återfås till en kostnad av 500 kr som ägaren betalar. Det finns inte möjlighet att hyra en fast parkeringsplats i huset.

Ett hållbart parkeringshus

Cykelparkeringshuset är byggt i en stomme av trä och med fasad i glas. Fasaden ger väderskydd, men också trygghet då glaset gör det möjligt att se vad som sker inne i och utanför anläggningen.

Hållbarheten förstärks med solceller och sedumtak. Sedumtak tar effektivt hand om dagvattnet som vid kraftigt regn sugs upp av takets grönyta istället för att överbelasta markbrunnar och gator.

Illustration av cykelparkeringshuset och området vid Resecentrum sett ovanifrån.

Cykelparkeringshuset täcker en yta av cirka 2 100 kvadratmeter och tar upp drygt halva ytan av den gamla cykelparkeringen. Huset är byggt av limträstomme och har en glasad fasad, solceller och sedumtak (grönt tak). Illustration: Tengbom

Telefon:
0771-13 10 20 (felanmälan fastighet)

Nyheter om cykel

 • Nytt samarbetsavtal med staten för att skynda på klimatomställningen

  Under en digital ceremoni skrev idag kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S), tillsammans med åtta andra kommunstyrelseordföranden under Klimatkontrakt 2030, ett samarbetsavtal med staten för att skynda på klimatomställningen.

 • Säkrare passager över Lennakattens spår

  Cykelpassagerna över Lennakattens järnväg behöver göras om. Anledningen är bland annat att de inte är anpassade för lådcyklar och cyklar med cykelvagnar, vilket leder till köbildning och sämre säkerhet.

 • Årets vinnare av Cykelvänlig arbetsplats

  För att uppmuntra alla arbetsplatser som gör det lättare för medarbetare att cykla till jobbet och i tjänsten finns utmärkelsen Cykelvänlig arbetsplats. Årets vinnare är Energikontoret i Mälardalen tätt följt av Ramböll på andra plats. Båda har satt cykelfrågor främst och arbetat förebyggande för hälsa och miljö.

Se fler nyheter

Kampanjer

 • Hållbara resor med Resvana

  Att vara nyflyttad kan vara ett bra tillfälle att hitta en ny och mer hållbar resvana. För att du lättare ska hitta bra resealternativ arbetar Uppsala kommun med tjänsten Resvana tillsammans med företaget Nudgd.

 • Cykling utan ålder

  Uppsala kommun samarbetar med föreningen Cykling utan ålder, en ideell verksamhet där volontärer tar med personer vid äldreboenden eller personer med funktionsnedsättning på cykelturer i elassisterade cyklar. Cyklarna har plats för en cykelförare och ett passagerarsäte för två. Idén kommer ursprungligen från Danmark och finns nu i mer än 40 länder och många svenska kommuner. Såväl Uppsala kommun som Cykling utan ålder och Röda Korset erbjuder turer till de som inte kan cykla själva, men som ändå vill komma ut och känna vinden i håret.

 • Låt barnen styra — cykla mera

  Tips och råd om hur du enkelt kan göra för att låta ditt barn cykla eller gå till skolan istället för att skjutsa med bil.

Så arbetar vi med cykel

 • Så arbetar vi med:

  Miljö och klimat

  Uppsala kommun tar ansvar och ska vara ledande inom både klimat och miljö. Det miljö- och klimatprogram vi tagit fram fokuserar på två av vår tids största utmaningar: klimatpåverkan och giftfri miljö.