Från och med 11 maj råder eldningsförbud i Uppsala län. Läs mer om eldning och eldningsförbud.

Stäng

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Här hittar du information om hur du parkerar din cykel i cykelparkeringshuset.

Öppettider

Cykelparkeringshuset är öppet 05.00–02.00. Dörrarna öppnas automatiskt när du kommer till cykelparkeringshuset. Det förenklar vid parkering. Kommunens stadsvärdar bemannar resecentrum 07.00–15.00. De har en arbetsplats i cykelparkeringshusets entréplan och finns på plats vid olika tider under öppethållandet.

Regler för parkering

Fri parkering i 24 timmar (då behöver du inte checka in och ut i appen).

Parkera din cykel längre än 24 timmar

Vid parkering i mer än 24 timmar (maximalt nio dygn) checkar du in i appen din första parkeringsdag. Efter 24 timmar tas en parkeringsavgift ut. Avgiften är 40 kronor för varje nytt parkeringsdygn som påbörjas. Du betalar avgiften med Swish. Du registrerar dig via appen Uppsala cykelparkeringshus som finns för Android och Apple.

Ladda ned app för Android
Ladda ned app för Apple

Maximal parkeringstid

För att alla ska få tillgång till en parkeringsplats i huset, är den maximala parkeringstiden nio dygn. Du får en notis i appen innan det nionde dygnet påbörjas och den maximala parkeringstiden tar slut.

Stadsvärdarna lappar cyklar som bedöms vara övergivna eller långtidsparkerade med datummärkning. Står du kvar efter nio dygn finns det risk att din cykel forslas bort.  Den återfås hos UJC Boland cykelverkstad till en kostnad av 500 kronor.

Allmänna villkor för cykelparkeringshuset
Ordförandebeslut angående användarvillkor för cykelparkeringshuset vid Resecentrum (PDF, 2 MB) 

Så funkar appen Uppsala cykelparkeringshus

Om du ska parkera längre än 24 timmar 

 1. Ladda ner appen "Uppsala cykelparkeringshus". 
  Ladda ned app för Android
  Ladda ned app för Apple
 2. Skapa konto.
 3. Checka in genom att skanna QR-koden vid entrédörren med mobilkameran.

Hämta cykeln

 1. Öppna appen.
 2. Skanna QR-koden vid entrédörren med mobilkameran.
 3. Välj "checka ut".
 4. Bekräfta utcheckning med "Ja".
 5. Hämta cykeln.

Fördelar med att parkera i cykelparkeringshuset

Cykelparkeringshuset har många fördelar mot att parkera utomhus. I cykelparkeringshuset finns två cykelpumpar där du kan fylla på luft i dina däck.

Det finns även två cykeltvättar och två servicestationer. Cykeltvätten är gratis och går att använda under cykelparkeringshusets öppettider. Allt för att du ska kunna ta så väl hand om din cykel som möjligt.

Fördelarna med cykelparkeringshuset i korthet:

 • är välbelyst
 • har kameraövervakning
 • har väktare som gör rondering
 • är väderskyddat – du slipper regn och snö
 • har två cykeltvättar
 • har två cykelpumpar
 • har två cykelservicestationer
 • har stadsvärdar som finns tillgängliga mellan 7.00–15.00.

Antal parkeringsplatser i huset

Plan 1

På plan 1 finns 424 platser i tvåvåningsställ och 32 platser för lådcyklar eller andra specialcyklar i särskilt utformade ställ.

Plan 2

På plan 2 finns 836 platser i enbart tvåvåningsställ.

Antal parkeringsplatser utomhus

Cykelparkeringsplatser finns också utomhus i direkt anslutning till huset, i form av traditionella cykelställ (65 platser) och tvåvåningsställ (728 platser). 

Antalet platser inne i huset och i direkt anslutning utanför är totalt 2 085 cykelparkeringsplatser.

Det finns även parkeringsplatser längre norrut utmed Stadshusgatan, mellan Resecentrum och Stadshuset. Söderut längs spår 1 och Fjalars gränd eller på östra sidan längs Stationsgatan finns också cykelparkeringar.

Cykelstölder både ute och inne

Cykelparkeringshuset är en offentlig cykelparkering. Cykelstölder sker ibland både i och utanför cykelparkeringshuset. Uppsala kommun förebygger stölder genom att till exempel sätta upp kameraövervakning. Om din cykel blir stulen vänder du dig till polisen och gör en anmälan. Polisen kan då få tillgång till filmmaterialet från övervakningskamerorna. Uppsala kommun har inte tillgång till filmmaterialet. Vi genomför också regelbunden väktarrondering i cykelparkeringshuset. Sedan dörrarna öppnades gör vi rondering oftare än vi gjort tidigare.

Ett parkeringshus i trä

Cykelparkeringshuset är byggt i en stomme av trä och med fasad i glas. Fasaden ger väderskydd, men också trygghet då glaset gör det möjligt att se vad som sker inne i och utanför anläggningen.

Taket är utrustat med solceller och sedumtak. Sedumtak tar effektivt hand om dagvattnet som vid kraftigt regn sugs upp av takets grönyta i stället för att överbelasta markbrunnar och gator.

drönarbild på cykelparkeringshuset
Cykelparkeringshuset täcker en yta av cirka 2 100 kvadratmeter och tar upp drygt halva ytan av den gamla cykelparkeringen. Foto: Uppsala kommun

Kontakta Kontaktcenter

Hör av dig till Kontaktcenter om du vill veta mer om Uppsala och kommunens tjänster, eller vill komma i kontakt med viss verksamhet eller person.

Kontakta Uppsala kommun.

Telefon:
018-727 00 00
Besöksadress:
Stadshuset, Stadshusgatan 2 i Uppsala
Postadress:
Uppsala kommun, Kontaktcenter, 753 75 Uppsala

Nyheter om cykel

 • Fler kommunala bolag ansluter till Uppsala klimatprotokoll

  De kommunala bolagen Skolfastigheter och Uppsala parkering är nya medlemmar i Uppsala klimatprotokoll. Nätverket som samverkar för att tillsammans nå Uppsalas klimatmål har nu fler medlemmar än någonsin. Samtidigt står det klart att nätverkets utsläpp för 2022 minskar, men inte i den takt som krävs.

 • Stort intresse för Uppsala kommuns obligationer länkade till klimatmål

  I början av april lanserade Uppsala kommun ett ramverk för hållbarhetslänkade obligationer. Redan samma dag uttryckte ledande nordiska investerare sitt intresse för att investera. Två dygn senare kunde Uppsala kommun ställa ut sina första hållbarhetslänkade obligationer till ett värde av 600 miljoner kronor.

 • Nytt ramverk för hållbar finansiering

  Det nya ramverket för hållbarhetslänkade obligationer kopplar ihop klimatmål med kommunens finansiering. Det skapar ytterligare incitament att nå kommunens klimatmål. Samtidigt får kommunen tillgång till en större och växande hållbar del av kapitalmarknaden och ytterligare ett finansieringsalternativ.

Se fler nyheter
Kampanjer
 • Aktiva och hållbara vardagsresor för dig som är 60plus

  Den 31 maj bjuder vi in dig som är 60plus till Kungsängstorg och en tillställning på temat hållbara och aktiva vardagsresor. Du kommer att få ta del av aktiviteter, underhållning och en massa bra tips.

 • Cykling utan ålder

  Uppsala kommun samarbetar med föreningen Cykling utan ålder, en ideell verksamhet där volontärer tar med personer vid äldreboenden eller personer med funktionsnedsättning på cykelturer i elassisterade cyklar. Cyklarna har plats för en cykelförare och ett passagerarsäte för två. Idén kommer ursprungligen från Danmark och finns nu i mer än 40 länder och många svenska kommuner. Såväl Uppsala kommun som Cykling utan ålder och Röda Korset erbjuder turer till de som inte kan cykla själva, men som ändå vill komma ut och känna vinden i håret.

 • Låt barnen styra — cykla mera

  Tips och råd om hur du enkelt kan göra för att låta ditt barn cykla eller gå till skolan istället för att skjutsa med bil.

Så arbetar vi med cykel

 • Så arbetar vi med:

  Aktiva och hållbara resor för barn och unga

  Barnets resa handlar inte bara om att ta sig från en plats till en annan. Barn som får göra aktiva resor blir mer självständiga och mår bättre. Samtidigt läggs grunden för goda vanor. Uppsala kommun arbetar med att öka andelen barn och unga som går, cyklar eller tar bussen till och från förskola, skola och fritidsaktiviteter.

 • Så arbetar vi med:

  Att cykla i Uppsala

  Här kan du läsa om hur vi arbetar för att utveckla Uppsala som cykelstad. Om du vill ha löpande information om vad som är på gång för dig som cyklist: prenumerera på nyhetsbrevet.

 • Så arbetar vi med:

  Miljö och klimat

  Uppsala kommun tar ansvar och ska vara ledande inom både klimat och miljö. Här kan du läsa mer om centrala styrdokument, hur du kan följa utvecklingen och specifika satsningar för att nå kommunens miljö- och klimatmål.