För att få serveringstillstånd behöver du ta reda på vilket tillstånd som passar din verksamhet, göra ett kunskapsprov och sedan ansöka om tillstånd.
Ett serveringstillstånd är ett tillstånd från kommunen som krävs för att få servera alkoholhaltiga drycker, det vill säga sälja drycker som dricks på plats. Till alkoholdrycker räknas bland annat vin, starköl, sprit och cider.
Driver du en restaurang, pub eller liknande verksamhet behöver du ett stadigvarande serveringstillstånd. Om du däremot ska servera alkohol vid ett enstaka tillfälle kan du behöva ett tillfälligt serveringstillstånd. Är arrangemanget öppet för allmänheten ska du ansöka om tillfälligt serveringstillstånd för allmänheten.
Här får du en översikt över hur processen för serveringstillstånd ser ut – från att välja rätt tillstånd till att göra kunskapsprovet och skicka in ansökan.
Identifiera vilken typ av serveringstillstånd som passar din verksamhet. Tillståndet beror på både verksamhetens form och vem som ska få tillgång till alkoholen.
Du kan ansöka om
Läs mer om de olika tillstånden
I samband med att du ansöker om serveringstillstånd eller provsmakning av alkoholdrycker behöver du i de flesta fall göra ett nationellt kunskapsprov om alkohollagen.
I vissa fall behöver du inte göra provet, till exempel om du nyligen har klarat det eller redan har serveringstillstånd utan anmärkningar.
Du anmäler dig till kunskapsprovet genom att fylla i ett formulär.
Kunskapsprovet är webbaserat och du skriver det i tillståndsenhetens lokaler i Stadshuset.
Om du behöver tolk eller hjälp med att få provet uppläst vid provtillfället ska du kontakta tillståndsenheten innan du anmäler dig till ett provtillfälle.
När du vet vilket tillstånd du ska söka och har klarat kunskapsprovet kan du ansöka om serveringstillstånd via vår e-tjänst.
I samband med ansökan ska du betala en avgift. Avgiften är olika beroende på vilken typ av tillstånd du ska söka, men ska alltid betalas in på bankgiro 344-6002.
Tillståndsenheten börjar behandla din ansökan när pengarna kommit in. Handläggaren kontrollerar att alla handlingar finns med och kontaktar dig om något saknas. Du kan påskynda starten genom att skicka med ett kvitto på inbetald avgift i ansökan.
När din ansökan är komplett gör tillståndsenheten en lämplighetsprövning.
Bland annat tar enheten in information från andra myndigheter. Myndigheterna behöver oftast 2–3 veckor på sig att svara.
När alla myndigheter har svarat sammanställer tillståndsenheten svaren i en utredning. Har det inte kommit fram något negativt får du vanligtvis serveringstillståndet inom någon vecka. Är det några tveksamheter som framkommer kontaktar handläggaren dig så snart som möjligt. Du får då mer information om den fortsatta handläggningen av ärendet.
Identifiera vilken typ av serveringstillstånd som gäller för din verksamhet. Tillståndet beror på både verksamhetens form och vem som ska få tillgång till alkoholen.
Ett stadigvarande tillstånd gäller tillsvidare, så länge som verksamheten följer lagar och regler för alkoholservering och det inte sker några större förändringar av verksamheten.
Det finns tre typer av stadigvarande serveringstillstånd.
Om du ska öppna en restaurang eller liknande och vill servera alkohol till gästerna ska du ansöka om tillstånd för servering till allmänheten.
Om du har en lokal som kan bokas av slutna sällskap eller som bara är tillgänglig för medlemmar i en förening eller liknande, kan du ansöka om stadigvarande tillstånd för servering till slutet sällskap.
Om du bedriver cateringverksamhet och vill servera alkohol kan du ansöka om stadigvarande serveringstillstånd för catering till slutna sällskap.
Om du vill servera alkohol vid ett enstaka tillfälle ska du ansöka om ett tillfälligt serveringstillstånd. Evenemanget kan pågå under en eller flera dagar.
Allt som inte är ett slutet sällskap räknas som allmänheten. Det kan vara festivaler eller andra arrangemang där gästerna inte är kända på förhand, eller där en inbjudan har gått ut till allmänheten.
Om du ska servera alkohol till ett begränsat antal i förväg bestämda gäster behöver du serveringstillstånd för slutna sällskap.
Ett slutet sällskap är personer som har något gemensamt utöver själva festtillfället. Det kan till exempel vara föreningsmedlemmar eller en grupp inbjudna släktingar, vänner eller kollegor.
Ett tillfälligt serveringstillstånd gäller för ett enstaka tillfälle eller under en begränsad tid.
I vissa fall behöver du inget tillstånd. Läs mer under rubriken Regler och undantag.
Du som bedriver cateringverksamhet för slutna sällskap och vill servera alkohol måste ha ett stadigvarande serveringstillstånd i den kommun där serveringen ska ske.
En förutsättning för catering av alkohol är att det sker på beställning av en privatperson eller företag som är huvudansvarig för arrangemanget. Är det istället du som tillståndshavare som arrangerar ett evenemang för slutna sällskap eller allmänhet som exempel julbord, ska du söka ett tillfälligt tillstånd till allmänheten eller tillfälligt tillstånd till slutet sällskap beroende på omständigheterna.
Om du beviljats serveringstillstånd ska du anmäla i vilken lokal serveringen ska ske och intyga att lokalen är brandsäker. Kravet på brandsäkerhet gäller inte vid servering i privata lokaler, till exempel privata hem och liknande. För mer information om brandsäkerhet kontakta brandförsvaret, telefon 018-727 30 00.
För att kunna få ett serveringstillstånd till din cateringverksamhet måste du ha ett eget kök för matlagning. Det är samma krav på kök och matutbud som för restauranger. Enda skillnaden är att du inte behöver ha ett kök i varje kommun där du söker serveringstillstånd.
Du som är partihandlare och ska delta i ett arrangemang där allmänheten erbjuds provsmakning ska söka ett tillfälligt tillstånd för provsmakning. Du kan söka själv eller tillsammans med de andra partihandlarna som ska delta i arrangemanget.
Du som tillverkar alkoholhaltiga drycker av råvaror från den egna gården och som inte har ett stadigvarande serveringstillstånd kan ansöka om ett särskilt tillstånd för provsmakning vid tillverkningsstället.
Provsmakning innebär att du serverar små mängder av olika produkter för att ge deltagarna en uppfattning om kvalitet och smak. Vid provsmakning behöver du inte servera mat. Här är Systembolagets modell för provning, som kan vara till hjälp när du ska bestämma mängd alkohol vid din provning.
| Antal prov |
Volym per prov (cl) |
Maximal total mängd per person (cl) |
|
| Öl och vin | 4–8 | 4 | 32 |
| Starkvin | 3–6 | 3 | 18 |
| Spritdryck | 3–6 | 0,5 | 3 |
| Ny ansökan stadigvarande tillstånd | 12 000 kronor |
| Ändrat tillstånd | 3 000 kronor |
| Tillfällig ändring i stadigvarande tillstånd | 2 000 kronor |
| Tillfälligt tillstånd till allmänheten, evenemang som är en dag | 4 000 kronor |
| Tillfälligt tillstånd till allmänheten, evenemang som är två eller fler dagar | 5 000 kronor |
| Tillfälligt tillstånd till slutet sällskap | 1 000 kronor |
| Gemensam serveringsyta | 3 000 kronor |
| Kunskapsprov | 1 000 kronor |
För att få servera alkohol till allmänheten och slutna sällskap måste du ha serveringstillstånd och följa reglerna för alkoholservering. De flesta regler gäller oavsett om du ska arrangera ett tillfälligt evenemang eller driver cateringföretag, restaurang eller liknande. Om reglerna skiljer sig mellan olika tillstånd står det angivet under respektive rubrik.
Du som har tillfälligt serveringstillstånd för slutet sällskap får bara servera alkohol som du köpt från Systembolaget. Om du har stadigvarande serveringstillstånd eller tillfälligt serveringstillstånd för allmänheten får du även köpa alkoholdrycker från godkända partihandlare.
Det får inte finnas några andra alkoholdrycker på serveringsstället än de som du köpt in för serveringen. Gäster eller andra personer får alltså inte dricka alkoholdrycker som de har tagit med sig själva. De får heller inte ta med sig alkoholdrycker från serveringsstället.
Det måste finnas flera olika lättdrycker till försäljning. Som lättdryck räknas dryck som är fri från alkohol eller innehåller högst 2,25 volymprocent alkohol.
Du får inte sälja alkoholdrycker till ett lägre pris än inköpspriset. Prissättningen får inte heller främja försäljning av drycker med högre alkoholhalt. Mängdrabatt och kombinationserbjudanden är inte tillåtna.
Du får inte övertala en gäst att köpa alkoholdrycker. Men serveringspersonalen får fråga om gästen önskar något ytterligare innan kassan stänger. Det är också tillåtet att rekommendera en särskild sorts vin till en viss maträtt och liknande om gästen frågar efter det.
Ingen får servera alkoholdrycker till personer under 18 år. Den som serverar alkoholdrycker är skyldig att kontrollera att mottagaren är minst 18 år.
Det är inte heller tillåtet att servera alkoholdrycker till den som är märkbart berusad eller påverkad av narkotika.
Du som tillståndshavare och den som du har utsett till serveringsansvarig ska se till att ordning och nykterhet råder på serveringsstället.
Under hela tiden som alkoholdrycker serveras måste du som tillståndshavare eller den du utsett till serveringsansvarig vara på plats. Det är du som tillståndshavare eller serveringsansvarig som är ansvarig för att bestämmelserna i alkohollagen följs.
Alkoholdrycker får bara serveras under den tid som framgår av serveringstillståndet. Serveringsstället ska vara utrymt senast 30 minuter efter serveringstidens slut.
Det måste finnas lagad eller på annat sätt tillredd mat tillgänglig för gästerna. Matkravet gäller alla tillstånd utom för provsmakning och pausservering.
För att få servera alkohol till allmänheten på en restaurang eller liknande måste du kunna erbjuda dina gäster ett varierat utbud av mat under hela serveringstiden. Maten ska lagas eller på annat sätt tillredas i ditt kök. Efter klockan 23.00 får du minska utbudet till ett mindre antal enklare rätter.
Om du har festvåning och ska servera alkohol till slutna sällskap behöver inte maten vara lagad eller tillredd i den egna verksamhetens kök. Det går till exempel bra med festarrangörens eller ett cateringföretags kök. I övrigt gäller samma krav på mat som vid servering till allmänheten.
Kommunens riktlinjer för serveringstillstånd enligt alkohollagen
Du behöver inte ha tillstånd för att servera alkohol om serveringen sker
Observera att alla tre punkter ska vara uppfyllda.
I de centrala delarna av Uppsala stad finns ett alkoholförtäringsförbud som kan göra att du ändå behöver tillstånd, trots att du uppfyller alla kriterier ovan. Karta över området hittar du i kommunens lokala ordningsföreskrifter. Information om själva förbudet hittar du i samma dokument, paragraf 13.
Uppsala kommuns lokala ordningsföreskrifter
Tänk på att du inte får förvara alkoholdrycker i en butikslokal med tillhörande utrymmen om företaget inte har tillstånd att sälja alkoholdrycker. Som butikslokal räknas lokaler där allmänheten kan köpa eller hyra varor eller tjänster, till exempel affärer och frisörsalonger.
När du ansöker om tillstånd för servering eller för provsmakning av alkoholdrycker behöver du i de flesta fall skriva ett prov. Även du som tar över ett bolag som redan har serveringstillstånd kan behöva skriva prov.
Det är ett nationellt kunskapsprov om alkohollagen, som Folkhälsomyndigheten tagit fram. Syftet med provet är att du ska visa att du har de kunskaper som krävs för att på ett säkert sätt hantera alkoholserveringen.
Även om du tidigare har gjort något liknande prov i samband med en restauratörsutbildning måste du göra det nationella kunskapsprovet.
I de här fallen behöver du inte skriva kunskapsprovet:
Om du söker ett tillfälligt serveringstillstånd till ett slutet sällskap kan du i vissa fall slippa göra kunskapsprovet.
Provet är uppdelat i fyra områden som handlar om
Området mat och utrustning ingår inte i kunskapsprov för dig som söker stadigvarande tillstånd för pausservering eller tillstånd för provsmakning.
Du måste ha minst 75 procent rätt på frågorna inom provets alla fyra områden för att bli godkänd.
Folkhälsomyndigheten har tagit fram vägledning för dig som ska förbereda dig inför kunskapsprovet.
Kunskapsprov om alkohollagstiftning – Folkhälsomyndighetens webbplats
Studiematerial alkohollagen (PDF, 337 KB)
Det finns också flera aktörer på marknaden som erbjuder utbildning i alkohollagen.
Kunskapsprovet är webbaserat och du skriver det i tillståndsenhetens lokaler i Stadshuset, Stadshusgatan 2.
Du får resultatet senast fem arbetsdagar efter att du gjort provet.
Anmälan till prov gör du via formuläret.
Om du behöver tolk eller hjälp med att få provet uppläst vid provtillfället ska du kontakta tillståndsenheten innan du anmäler dig till ett provtillfälle.
Använd vår e-tjänst för att ansöka om serveringstillstånd.
Om du inte kan använda e-tjänsten kan du göra din ansökan via blankett.
Ansökan om stadigvarande serveringstillstånd (PDF, 268 KB)
Uppgifter om finansiering vid ansökan om stadigvarande serveringstillstånd (PDF, 203 KB)
Ansökan om tillfälligt serveringstillstånd till allmänheten (PDF, 245 KB)
Ansökan omtillfälligt serveringstillstånd tillslutet sällskap (PDF, 227 KB)
Ansökan om tillfälligt tillstånd för provsmakning för partihandlare (PDF, 202 KB)
Ansökan om tillstånd för provsmakning av egenproducerade alkoholhaltiga drycker (PDF, 215 KB)
Ansökan om tillstånd för gemensamt serveringsutrymme (PDF, 212 KB)
Anmälan om lokal vid cateringverksamhet för slutet sällskap (PDF, 229 KB)
Du som vill lämna in handlingar till miljöförvaltningen är välkommen till Kontaktcenter i Stadshuset på Stadshusgatan 2, entréplan. Du som vill begära ut handlingar kan kontakta miljöförvaltningen per telefon eller e-post eller besöka Kontaktcenter.