Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten och Region Uppsala har skärpt de allmänna råden i Uppsala län för att försöka bryta den ökade smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

Tillstånd för förvaring och försäljning av fyrverkerier

Uppsala brandförsvar ger tillstånd för förvaring och försäljning av fyrverkerier.
Sök tillstånd för hantering av explosiva varor på uppsalabrandforsvar.se.

Tillstånd för uppskjutning av fyrverkerier

Det är polisen som ger tillstånd för uppskjutning av fyrverkerier. För att få tillstånd krävs att det finns en pyrotekniskt kunnig person som sköter uppskjutningen. 
Läs mer om fyrverkerier på polisens webbplats.

Du behöver inte söka tillstånd på nyårsafton och valborgsmässoafton 18.00–02.00, förutom i de centrala delarna av Uppsala – där måste du alltid söka tillstånd. 
Se paragraf 17 i Uppsala kommuns lokala ordningsföreskrifter.

Läs om hur du bäst hanterar fyrverkerier på dinsakerhet.se.

Svävande lyktor

Du behöver oftast inte tillstånd för att släppa upp thailändska rislyktor. 
Läs regler för svävande lyktor på transportstyrelsen.se .

Nyheter om tillstånd och regler - säkerhet och hälsa

 • Cityvärdar för mindre trängsel

  Nyrekryterade cityvärdar lotsar från och med idag fredag besökare i Uppsala stadskärna. Värdarna ska hjälpa till att undvika trängsel under julhandeln och därmed minska risk för smittspridning.

 • Distansvärdar och sänkt parkeringsavgift

  Uppsala kommun inför flera nya åtgärder för att mildra effekterna av coronarestriktionerna för det lokala näringslivet. Bland annat införs distansvärdar och avgiftsfri korttidsparkering i centrala Uppsala.

Kampanjer

 • Algblomning, bakterier och badklåda

  Vid kraftig algblomning färgas vattnet grönt, blågrönt eller gulaktigt. Vattnet är tydligt grumligt eller fyllt av små tråd- eller prickformade växtplankton.

Så arbetar vi med tillstånd och regler - säkerhet och hälsa

 • Så arbetar vi med:

  Miljö och klimat

  Uppsala kommun tar ansvar och ska vara ledande inom både klimat och miljö. Det miljö- och klimatprogram vi tagit fram fokuserar på två av vår tids största utmaningar: klimatpåverkan och giftfri miljö.