Information med anledning av coronaviruset

Innehållsförteckning

 1. I korthet


  Spridningen av coronaviruset påverkar många verksamheter i kommunen. Kommunen arbetar tillsammans med andra aktörer för att minska spridningen av viruset i till exempel restauranger och butiker. Det är viktigt att var och en bidrar till att gäster och kunder kan hålla avståndet till varandra.

  Fäll ihop
 2. Nya regler för restauranger


  Från onsdag 25 mars får restauranger, barer och kaféer bara ha bordsservering. Gäster får inte äta och dricka vid baren.

  Restauranger ska placera bord i lokalen så att det är lätt för gäster att röra sig utan att det blir trängsel. De nya reglerna är för att minska smittspridningen. Reglerna gäller tills vidare.

  Region Uppsala är ansvarig myndighet och smittskyddsläkare kan stänga verksamheter som inte följer regelverket. 

  Gästerna ska kunna hålla rätt avstånd

  Restaurangens gäster ska kunna hålla avstånd till varandra. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att det ska vara minst en armlängds avstånd mellan människor, det vill säga minst en meter. Det gäller både inom sällskap och mellan sällskap.

  För att hjälpa gäster att hålla avstånd i kön till buffén eller till betalningen kan restauranger till exempel markera med tejp på golvet.

  Restauranger ska duka så att gäster kan sitta längre ifrån varandra vid bordet. De kan också öka avståndet mellan borden eller hänvisa gästerna till vartannat bord

  Bordsservering och avhämtning

  Restaurangens gäster får bara äta och dricka sittande vid ett bord eller ta med mat för avhämtning. Gäster får inte äta eller dricka vid baren.

  Riskbedömning och rutiner

  Restaurangägare ska ta fram rutiner för hur verksamheten kan hindra att smitta sprids bland gästerna. Gästerna ska kunna röra sig utan att det blir trångt.

  De ska också se över riskbedömning och rutiner regelbundet utifrån hur situationen förändras. De ska följa nya rekommendationer kommer från Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkaren.

  Läs mer om de nya reglerna för restauranger och krogar på Folkhälsomyndighetens webbplats. 

  Information till besökare – affisch för utskrift

  Här finns en affisch som du kan skriva ut och sätta upp för att påminna dina gäster och kunder om att hålla avstånd för att begränsa smittspridningen.

  Affischen är framtagen tillsammans med Region Uppsala, Polismyndigheten, Uppsala Citysamverkan och flera restaurangägare.

  Ladda ner affishen (PDF, 129 KB)

  Ladda ner tvåspråkig affisch, svenska och engelska (PDF, 127 KB)

  Hjälp och råd

  Miljöförvaltningen i kommunen vill hjälpa restauranger och kaféer att följa de nya bestämmelserna. Miljöförvaltningen kan också tipsa om var man kan hitta mer information.

  På Livsmedelsverkets webbplats kan du få svar på många frågor gällande de nya reglerna.

  Fäll ihop
 3. Råd till butiker


  För att undvika spridning av covid-19 inom handeln bör köpcentrum, varuhus, affärer, butiker och liknande verksamheter följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd. Handelns branschorganisationer har tagit fram bra vägledande dokument som stöd. 

  För att undvika spridning av covid-19 inom handeln bör verksamheter:

  • Sätta upp informationsskyltar om att kunderna ska hålla avstånd till varandra.
  • Begränsa antalet kunder som vistas samtidigt i en butik eller lokal.
  • Ta fram alternativa lösningar till kassaköer eller anvisa hur långt ifrån varandra kunderna bör stå.
  • Möblera om i butiken om det behövs för att minska trängsel.

  Åtgärder kan till exempel vara att:

  • Sätta upp informationsskyltar vid till exempel kassor, förbutik och delikatessdisk som påminner kunder om att hålla avstånd.
  • Sätta markeringar på golven vid kassor och andra delar av lokalen där det är vanligt att det blir trängsel och kö. Det ska vara minst 1,5 meter mellan markeringar enligt rekommendationer från Svensk dagligvaruhandel.
  • Möblera om eller på annat sätt skapa utrymme för att undvika trängsel.
  • Vara extra vaksam på köer och trängsel och agera genom att till exempel öppna ytterligare kassor, hänvisa till självscanning.
  • Se till att undvika att flera personer samlas, särskilt i trånga utrymmen.
  • Ta beslut om att begränsa tillträde till butiken om kunder inte kan hålla cirka 1,5 meter mellan sig i butiken. Då kan kösystem upprättas utanför butiken. Det ska vara 1,5 meter mellan personer som står i kön.
  • Erbjuda möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten eller erbjuda handsprit.
  • Uppmana kunder, att om det går, komma på tider då besöksantalet normalt brukar vara lägre.
  • Undvika event som bidrar till ökad risk för trängsel.

  Ladda ner affisch, svenska (PDF, 123 KB)

  Ladda ner tvåspråkig affisch, svenska och engelska (PDF, 127 KB)

  Hjälp och råd

  Miljöförvaltningen i kommunen vill hjälpa butiker att förstå de nya bestämmelserna. De kan också tipsa om var man kan hitta mer information.

  Folkhälsomyndighetens föreskrifter om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19

  Kompletterande rutiner med anledning av covid-19 från Svensk dagligvaruhandel

  Svensk handels gemensamma rutiner med anledning av covid-19

  Fäll ihop

Kontakta miljöförvaltningen

Det finns ingen reception på Ulls väg och vi kan därför bara ta emot förbokade besök. Du som vill lämna in handlingar till miljöförvaltningen är välkommen till Kontaktcenter på Stationsgatan 12, entréplan. Du som vill begära ut handlingar kan kontakta miljöförvaltningen per telefon eller e-post.

Vi har telefonrådgivning vissa kvällar och då kan du ringa oss på 018-727 46 10 så hjälper vi dig med frågor om avlopp, strandskydd, fastighetsgränser och avstyckningar. Du hittar de datum vi är tillgängliga på sidan för bygglov.  Tid: 15.00–18.00. 

Telefon: 018-727 43 04, måndag–fredag 9.00–12.00
Postadress: Uppsala kommun, Miljöförvaltningen, 753 75 Uppsala