Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

  1. I korthet

    Livsmedelsrester och avfall som är av animaliskt ursprung (från djur) ska hanteras enligt särskilda regler som finns inom EU och Sverige. Reglerna finns till för att minimera risker för människors och djurs hälsa och undvika spridning av smittor som till exempel galna kosjukan eller svinpest. Den här typen av avfall och kommer från djur kallas för animaliska biprodukter (ABP).

  2. Skyldighet och regler

    Du som företagare är skyldig att följa lagstiftningens krav, som bland annat innebär att animaliska biprodukter separeras från andra sorters livsmedel. Avfallet ska sorteras, förvaras, märks och transporteras på rätt sätt. Miljöförvaltningen kan utföra kontroller hur du hanterar ditt avfall.

    Animaliska biprodukter delas in i tre olika kategorier där kategori 1 har den största risken och kategori 3 den lägsta. I vissa fall kan avfallet användas som foder till djur.

    I en restaurang eller servering kan det animaliska matavfallet sorteras ut och komposteras enligt instruktioner från Uppsala vatten. För den typen av avfall krävs ingen dokumentation eller registerhållning. Matavfall får inte ges till produktionsdjur som foder.

    Butiker, grossister och tillverkare av livsmedel har fler regler att ta hänsyn till när man gör sig av med Animaliska biprodukter, bland annat när det gäller dokumentation.

    I butiker kan flera olika typer av animaliska biprodukter uppkomma, till exempel som matavfall om butiken tillverkar lunchmat och smörgåsar eller som styckningsrester om butiken styckar kött. Det kan också vara livsmedel med innehåll av animaliska ingredienser som gått ut i datum eller av andra skäl inte längre ska säljas eller skänkas som livsmedel.

  3. Att tänka på för butiker, grossister, lager eller tillverkare

    • Det ska finnas rutiner som förhindrar att ABP förväxlas med övrigt avfall eller riskerar att bli livsmedel igen.
    • Du och din personal ska ha kunskap om vilket avfall som räknas som ABP.
    • Avfallskärlen för ABP ska vara märkta med kategori 1, 2 eller 3.
    • Du behöver se till att din transportör och mottagare är godkänd för transport/hantering av den aktuella kategorin ABP.
    • Det ska finnas handelsdokument. Handelsdokumentet ska skrivas under och skickas i original med varje sändning. Du som avsändare och transportören ska ha varsin kopia. Dokumenten/registret ska sparas i 2 år. Ett elektroniskt system för handelsdokument får användas om det är godkänt av Jordbruksverket.
    • Undantag för handelsdokument finns för matavfall som uppstår i din servering eller i personalrummet samt för returmjölk som går tillbaka till mejeriet.
  4. Ta del av mer information

    På Jordbruksverkets webbplats kan du läsa mer om vilka krav som ställs på hantering av animaliska biprodukter och hur man kategoriserar dem. Där hittar du även blanketter för handelsdokument samt regler för att lämna ut ABP som foder.

    Hantera rester från livsmedel - Jordbruksverket.se

    Kontroll inom området animaliska biprodukter - Jordbruksverket.se

    Sedan 1 januari 2024 finns det också nya regler för förpackningsavfall: Förpackningsavfall - Uppsala kommun

  5. Kontakt

    Kontakta miljöförvaltningen

    Telefon:
    018-727 43 04, måndag–fredag 9.00–12.00
    Besöksadress:
    Kontaktcenter i Stadshuset
    Uppsala kommuns Kontaktcenter hjälper dig att hitta svar på allmänna frågor. Miljöförvaltningen tar enbart emot förbokade besök.
    Postadress:
    Uppsala kommun, Miljöförvaltningen, 753 21 Uppsala

Nyheter om tillstånd och regler - försäljning, livsmedel och

  • REKO-ringen Vaksala torg invigd

    Nu har Uppsalabor större möjligheter att handla lokalproducerad mat och dryck även inne i stan. Tidigare har REKO Uppsala funnits i Boländerna och Gränby. Onsdag 28 augusti var det premiär på Vaksala torg. På plats var 34 producenter som hade uppskattningsvis 1 000 beställningar tillsammans fördelat på cirka 300 konsumenter.