Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
 1. Information till butiker

  Från och med den 10 januari 2021 gäller en tillfällig covid-19-lag i Sverige. Enligt lagen ska verksamhetsutövare inom handeln vidta lämpliga åtgärder för att förhindra smittspridning. Det är Länsstyrelsen som kontrollerar att lagen följs. Du kan läsa mer om lagen på Länsstyrelsens hemsida.  

  Utöver den tillfälliga covid-19 lagen bör köpcentrum, varuhus, affärer, butiker och liknande verksamheter även följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd. Handelns branschorganisationer har tagit fram bra vägledande dokument som stöd.

  Ladda ner affisch, svenska (PDF, 123 KB)

  Ladda ner tvåspråkig affisch, svenska och engelska (PDF, 127 KB)

  Mer information

  Föreskrifter om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19 - Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)

  Konsoliderad föreskrift: Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19 (folkhalsomyndigheten.se)

  Gemensamma rutiner med anledning av covid-19 - Svensk handel (svenskhandel.se)

  Lag (2021:4) om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19 - Regeringskansliets rättsdatabaser (rkrattsbaser.gov.se)

  Frågor och svar om regler för gym- och sportanläggningar, badhus och handelsplatser - Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)

  Begränsningar för handelsplatser - Länstyrelsen Uppsala (lansstyrelsen.se)

Nyheter om tillstånd och regler - försäljning, livsmedel och

 • Uppsalaföretaget föder upp syrsor för avel

  Hussyrsor är hett efterfrågade både till djurfoder och sedan förra året även som livsmedel i Sverige. Men många syrsor bär på det fruktade densoviruset som orsakar hög dödlighet i många bestånd. Det SLU-baserade företaget Sciins har lyckats få fram unika stora avelssyrsor som är garanterat virusfria. För det har de båda forskarna Anna Jansson och Åsa Berggren tilldelats årets Bona Postulata-pris.

 • Lågt betyg för Uppsalas företagsklimat

  Kommunens insatser för att förbättra företagsklimatet i Uppsala, har ännu inte gett önskat resultat, enligt det lokala näringslivet. Det framgår av Svenskt Näringsliv årliga enkät om företagsklimatet i Sveriges kommuner, som presenterades 25 maj. Företagarnas betyg på bland annat kommunens service och bemötande, dialog och information till företag stiger, men som helhet sjunker det.

 • Ytterligare stöd till Uppsalas företag

  Covidpandemin har inneburit att många företag i Uppsala har en svår ekonomisk situation, inte minst inom restaurangbranschen. Därför har kommunstyrelsen idag beslutat om flera ytterligare insatser för att mildra pandemins påverkan på näringslivet i Uppsala.

Se fler nyheter