Serveringstillstånd – för dig som redan har tillstånd

  1. Ansök om ändringar i ditt serveringstillstånd


    Ansök alltid om större förändringar i serveringstillståndet hos tillståndsenheten. Det är du som har serveringstillståndet som ansvarar för att i god tid ansöka om förändringarna du vill göra.

    Att göra en ändring kostar 3 000 kronor om ändringen är stadigvarande och 2 000 kronor om ändringen är tillfällig. Du betalar i förväg på bankgiro 344-6002.

    Ansök om serveringstillstånd

    Fäll ihop
  2. Anmäl ändringar i ditt bolag


    Anmäl alltid större förändringar i bolaget till tillståndsenheten. Det är du som har serveringstillståndet som ansvarar för att i god tid anmäla de nya uppgifterna.

    Att göra en ändring kostar ingenting.

    Anmäl en förändring via e-tjänst eller blankett

    Nya personer i bolaget

    Anmäl om det börjar nya personer som har betydande inflytande i bolaget eller på verksamheten. Det kan vara till exempel firmatecknare, verkställande direktör, styrelsemedlemmar, finansiärer eller större aktieägare. Precis som när du ansöker om serveringstillstånd gör polisen, skatteverket och kronofogdemyndigheten en kontroll mot sina register att dessa personer är lämpliga. De ska bland annat sköta sin ekonomi, betala skatt och inte ha ett brottsligt förflutet.

    Ta kontakt med tillståndsenheten om du är osäker på om du behöver anmäla förändringen eller inte.

    I vissa fall krävs en ny ansökan

    Om bolagsformen ändras räcker det inte med en anmälan. Då krävs en ny ansökan om stadigvarande serveringstillstånd. Exempel på ändrad bolagsform är om en enskild firma övergår till ett aktiebolag eller från ett aktiebolag till ett annat.

    Om du som har serveringstillstånd har försatts i konkurs upphör tillståndet att gälla omedelbart. För att fortsätta driva rörelsen måste konkursboet göra en ny ansökan.

    Ansök om serveringstillstånd

    Fäll ihop
  3. Tillsynsbesök


    När tillståndsenheten gör tillsyn på serveringsställen kontrollerar de följande:

    • Att tillståndshavaren eller en serveringsansvarig finns på plats. Det ska alltid finnas en person på plats som ansvarar för alkoholserveringen. Om tillståndshavaren själv inte är på plats ska det finnas en anmäld serveringsansvarig. Det är upp till tillståndshavaren att utse och anmäla serveringsansvariga till kommunen. Den som är serveringsansvarig ska vara medveten om sitt ansvar och ska kunna ha kontakt med tillståndsenheten eller polisen vid tillsynsbesök.  
    • Att det är god ordning på serveringsstället. Gästerna får inte vara för berusade och serveringen av alkohol ska ske på ett ansvarsfullt sätt. Personalen ska säga till eller avvisa gäster som stör. Skräp, tomflaskor, tomglas och eventuellt glaskross får inte bli liggande i lokalerna. Det ska också vara god ordning i området kring serveringsstället, till exempel i en eventuell kö.
    • Att personalen inte serverar alkoholdrycker till underåriga eller personer som är märkbart påverkade. Det är ett brott att servera alkoholdrycker till den som är underårig eller märkbart påverkad av alkohol. Varje serveringsställe ska ha en fungerande ålderskontroll och se till att märkbart påverkade gäster inte serveras alkohol. Skulle en gäst vara märkbart påverkad av narkotika får inte heller den serveras alkohol. 
    • Att personer som är märkbart påverkade inte tillåts stanna kvar på serveringsstället. Det är viktigt att ha en ansvarsfull servering av alkohol. Om en gäst trots detta blir märkbart påverkad får den inte vara kvar på serveringsstället. Det är tillståndshavarens och personalens ansvar att se till att avvisa gästen.
    • Att gäster inte lämnar serveringsområdet med alkoholdryck. Servering av alkohol får bara ske inom en avgränsad yta. Den ytan är markerad på ritningen som hör till serveringstillståndet. Gäster får inte lämna den ytan med alkoholdryck och får heller inte ta med sig egen alkoholdryck in på serveringsstället. Det ska vara tydligt för både gäst och personal var gäster får dricka alkohol.
    • Att serveringsstället är försiktigt med marknadsföring av alkoholdrycker. Marknadsföring av alkohol får inte var påträngande, uppsökande eller uppmana till att dricka alkohol. Erbjudanden som ”köp två, betala för en” eller mängdrabatt är inte tillåtna. Det är inte heller tillåtet att lyfta fram vissa varumärken på till exempel stora affischer.
    • Att serveringsstället har lagad eller tillredd mat till försäljning. När alkohol serveras ska det finnas ett utbud av mat på serveringsstället. Fram till 23:00 ska det finnas ett brett utbud av olika maträtter. Efter 23:00 räcker det med ett fåtal enklare rätter, till exempel kalla maträtter eller rätter som värms i mikrovågsugn.
    Fäll ihop
  4. Tillsyn av serveringstillstånd


    När du har fått ditt tillstånd kan tillståndsenheten och/eller polisen göra tillsyn på din restaurang för att kontrollera att serveringen följer alkohollagen. Det är du som tillståndshavare eller din utsedda serveringsansvariga personal, som ansvarar för att ge dem information och på annat sätt underlätta vid ett tillsynsbesök. 

    Efter ett platsbesök skriver tillståndsenheten en tillsynsrapport och skickar den till dig som tillståndshavare. 

    Avgifter för tillsyn

    Du som har ett stadigvarande serveringstillstånd ska betala en årlig tillsynsavgift. Den baseras på din försäljning av alkoholdrycker i volym. Tillsynsavgiften är lika med summan av avgifterna för sprit, starköl samt vin och andra jästa produkter. Du behöver aldrig betala mer än maxavgiften 22 000 kronor per år. 

    Du ska varje år redovisa försäljningen i en restaurangrapport. Om du inte skickar in restaurangrapporten och din redovisning av volymer måste du betala maxavgiften 22 000 kronor.

    Sprit

    Volym (liter) Avgift (kronor)
    0–50 2 000
    51–200 2 500
    201–500 3 500
    501–1 000 4 500
    1 001–1 500 5 500
    1 501–2 000 6 500
    2 001–2 500 7 500
    2 501–3 000 8 500
    3 001–3 500 9 500
    3 501–4 000 10 500
    mer än 4 001 11 500

    Vin och andra jästa alkoholdrycker

    Volym (liter) Avgift (kronor)
    0–100 2 000
    101–200 2 500
    201–500 3 000 
    501–1 000 3 500
    1 001–2 000 4 000
    2 001–3 000 4 500
    3 001–4 000 5 000
    4 001–5 000 5 500
    5 001–6 000 6 000
    6 001–7 000 6 500
    7 001–8 000 7 000
    8 001–10 000 7 500
    10 001–12 000 8 500
    12 001–14 000 9 500
    mer än 14 001 10 500

    Starköl

    Volym (liter) Avgift (kronor)
    0–500 2 000
    501–1 000 2 500
    1 001–2 000 3 500
    2 001–4 000 4 500
    4 001–6 000 5 500
    6 001–8 000 6 500
    8 001–10 000 7 500
    10 001–15 000 8 500
    15 001–20 000 9 500
    20 001–30 000 10 500
    30 001–40 000 11 500
    40 001–50 000 12 500
    50 001–60 000 13 500
    60 001–70 000 14 500
    70 001–80 000 15 500
    80 001–90 000 16 500
    90 001–100 000 17 500
    mer än 100 001 18 500
    Fäll ihop
  5. Utbildning i ansvarsfull servering


    Utbildningen vänder sig till dig som jobbar som serveringspersonal, ordningsvakt, krögare eller övrig restaurangpersonal. Syftet med utbildningen:

    • Minska våld och skador kopplade till att gästerna dricker för mycket alkohol eller använder droger på Uppsalas restauranger.
    • Utveckla en restaurangkultur där ingen som är alltför berusad eller under 18 år blir serverad alkohol.
    • Förbättra samarbetet mellan restaurangpersonal, krögare och myndigheter.

    Kurstid och kostnad

    Utbildningen ges normalt en gång per termin och är uppdelad på två dagar. Kostnaden är 500 kronor per deltagare. Kursmaterial, lunch och kaffe ingår. Datum för utbildningarna under 2018 är inte fastställda ännu.

    Anmäl deltagare till vårens utbildning

    Utbildningens innehåll

    Utbildningen tar upp flera frågor:

    • Alkohollagen – vad är ditt ansvar?
    • Alkoholen i kroppen – hur mycket alkohol tål man egentligen?
    • Berusningsnivå – gruppdiskussion, var går gränsen?
    • Konflikthantering – träna tillsammans med skådespelare på hur du kan agera i olika situationer och se vilka konsekvenser det kan få.
    • Hur polisen arbetar på krogen – krogrelaterat våld, polisens roll och gemensamma metoder för att minska våldsbrotten.
    • Hur ser du om en person är påverkad av droger och vad kan du göra?

    Du får också tillfälle att utbyta erfarenheter med andra inom samma yrke.

    Mot slutet av utbildningen får du skriva ett prov. Efter godkänt prov får du ett diplom. Diplomet är både en värdehandling vid anställning och ett gediget kompetensbevis.

    Arrangörer

    Tillståndsenheten arrangerar utbildningen tillsammans med polismyndigheten och länsstyrelsen i Uppsala län. 

    Fäll ihop
  6. Restaurangrapport


    Du som har ett stadigvarande serveringstillstånd ska varje år lämna en restaurangrapport över din försäljning av alkoholdrycker. Uppgifterna i rapporten ska gälla perioden januari–december för året som gått (rapportåret). Senast 1 mars året efter rapportåret ska Folkhälsomyndigheten ha fått din restaurangrapport.

    Läs vilka uppgifter du ska lämna i Anvisningar inför restaurangrapportering. (PDF, 165 KB)

    Hur du kan lämna restaurangrapporten

    Om du har fått inloggningsuppgifter kan du registrera din restaurangrapport via ett webbformulär på Folkhälsomyndighetens webbplats. Inloggningsuppgifterna hittar du uppe till höger på blanketten som du fått från tillståndsenheten.
    Registrera din restaurangrapport på Folkhälsomyndighetens webbplats.

    Du kan också lämna uppgifterna via blanketten som tillståndsenheten skickar till alla tillståndshavare runt årsskiftet 

    Har du tappat bort din restaurangrapport kan du kontakta tillståndsenheten för att få en ny eller skriva ut en tom restaurangrapport som finns som bilaga 1 i Folkhälsomyndighetens föreskrifter om statistiska uppgifter avseende servering.

    Uppgifterna påverkar din tillsynsavgift

    Tillståndsenheten använder uppgifterna i restaurangrapporten för att bestämma vilken tillsynsavgift du ska betala. Läs om tillsynsavgifter.

    Fäll ihop
  7. Anmäl serveringsansvarig personal


    Under hela serveringstiden måste det finnas en person på plats som är ansvarig för serveringen. Det kan vara du som är tillståndshavare eller en person som du har utsett.

    Du måste anmäla de personer som du utser till serveringsansvariga till tillståndsenheten:
    Anmäl de personer som du utser till serveringsansvariga via e-tjänst eller blankett.

    En serveringsansvarig måste ska ha fyllt 20 år och vara lämplig för uppgiften. Lämpligheten är upp till dig som tillståndshavare att bedöma och kan till exempel bero på personens kunskap om alkohollagen och erfarenhet av servering.

    Fäll ihop
  8. Krydda snaps


    Du som har ett stadigvarande serveringstillstånd att servera spritdrycker har rätt att krydda spritdrycker för servering som snaps i din egna restaurang om du gör en anmälan hos tillståndsenheten. 

    Med snaps menas kryddat brännvin. Möjligheten att krydda snaps är ett undantag från regeln om att blandning av alkohol i förväg är förbjuden. Det är alltså förbjudet att till exempel smaksätta egna shots.

    Anmäl kryddning av egen snaps

    Kryddningen får bara vara i liten skala i förhållande till ditt serveringsställes omsättning. Kryddningen ska ske på ditt serveringsställe och inte i någon annan lokal. Driver du en cateringverksamhet ska kryddningen ske på ditt tillredningsställe.

    Servering av den egna kryddade snapsen ska först och främst ses som ett tillbehör till julbord eller liknande arrangemang.

    Fäll ihop
  9. Provsmakning


    Du som har ett stadigvarande serveringstillstånd kan ta in partihandlare till ditt serveringsställe och erbjuda dina gäster provsmakning. Det räcker att i förväg anmäla till tillståndsenheten att du ska arrangera provsmakning och vilka partihandlare som ska delta. Din anmälan kostar ingenting.

    Anmäl provsmakning 

    Regler för provsmakningen

    Provsmakning innebär att du serverar små mängder av olika produkter för att ge deltagarna en uppfattning om kvalitet och smak. Vid provsmakning behöver du inte servera mat. Här är Systembolagets modell för provning, som kan vara till hjälp när du ska bestämma mängd alkohol vid din provning.

      Antal
    prov
    Volym per
    prov (cl)
    Maximal
    total mängd
    per person (cl)
    Öl och vin 4–8 4 32
    Starkvin 3–6 3 18
    Spritdryck 3–6 0,5 3
    Fäll ihop
  10. Kontakt


    Kontakta tillståndsenheten

    Telefon (kommunens växel): 018-727 00 00, måndag–fredag 7.45–17.00
    Besöksadress: Ulls väg 28

    Det finns ingen reception på Ulls väg och vi kan därför bara ta emot förbokade besök. Du som vill lämna in och begära ut handlingar från miljöförvaltningen är välkommen till Kommuninformation på Stationsgatan 12.

    Postadress: Uppsala kommun, miljöförvaltningen – tillståndsenheten, 753 75 Uppsala
    Fäll ihop