Sommarjobb

 1. I korthet


  Du som går i årskurs nio eller läser språkintroduktion (Sprint) kan söka sommarjobb hos kommunen. I vissa fall kan också du som går i gymnasiet få sommarjobb.

  Du som är arbetsgivare kan ansöka om att få anställa en sommarjobbare eller feriepraktikant. Kommunen kan betala en del av eller i vissa fall hela lönekostnaden. Kontakta oss för mer information.

  Fäll ihop
 2. Sök sommarjobb – årskurs 9 och Sprint


   

  Du som går i årskurs 9 eller läser språkintroduktionsprogrammet (SPRINT) kan söka sommarjobb via Uppsala kommun. Samtliga elever som går i årskurs 9 är garanterade ett sommarjobb om ansökan görs under ansökningsperioden. SPRINT-elever erbjuds ett sommarjobb i mån av plats. För att få ett jobb via kommunen ska du vara folkbokförd i Uppsala kommun och ha ett fullständigt personnummer.

  Om du saknar ett fullständigt personnummer men har ett LMA-kort med AT-UND (undantag från arbetstillstånd) kan du också söka sommarjobb.

  Observera att du inte kan sommarjobba utan AT-UND.

  Läs om AT-UND på Migrationsverkets webbplats

  Om du har AT-UND kontakta oss för hjälp med ansökan

  Är du över 18 år kan du skicka en intresseanmälan till Vikarieförmedlingen

  Du kan också söka jobb via Arbetsförmedlingen och Region Uppsala.

  Vi uppmanar alla som söker sommarjobb att beställa utdrag ur Polisens belastningsregister. Eftersom det kan ta tid att få det ska du beställa utdraget i god tid. Öppna inte kuvertet som du får hem från Polisen!
  Beställ utdrag ur Polisens belastningsregister. 

  Vanligtvis erbjuder vi sommarjobb under följande perioder: 

  • Period 1: 12–30 juni, veckorna 24-26
  • Period 2: 3–21 juli, veckorna 27-29
  • Period 3: 24 juli – 11 augusti, veckorna 30-32

  Sommarjobb gäller för högst 90 timmar. Tänk på att du inte är garanterad ett visst antal veckor/timmar. Antalet veckor och timmar kan variera beroende på sommarjobbet. Arbetstiderna är också anpassade till den specifika arbetsplatsen. När du söker sommarjobb ska du ange vilken period du önskar arbete. Observera att det är ett önskemål och att det inte garanteras att du får den period som du önskar!

  För dig som går i årskurs 9 är lönen 51 kronor i timmen. Du som läser SPRINT tjänar 66 kronor i timmen om du ännu inte fyllt 18 år, är du över 18 år får du 71 kronor i timmen. Semesterersättningen är inkluderad i timlönen.

  När du söker sommarjobb ska du ange inom vilken kategori du helst vill arbeta men tänk på att det inte finns några garantier att du får jobba inom ditt önskade område! Kategorierna du kan välja mellan är:

  • Äldreomsorg
  • Barnomsorg
  • Fastighetsskötsel och trädgård
  • Kök 
  • Övrigt

  Läs mer om vad det innebär att sommarjobba inom de olika områdena.

  Fäll ihop
 3. Sök sommarjobb – gymnasiet


  Du som går i årskurs 1 eller 2 (eller 3 om fyraårigt program) på gymnasiet har möjlighet att söka sommarjobb via Uppsala kommun. Lönen varierar beroende på var du arbetar och det finns ingen platsgaranti utan jobb fås i mån av plats. För att få ett jobb via kommunen ska du vara folkbokförd i Uppsala kommun och ha ett fullständigt personnummer.

  Då arbetsplatserna är mycket begränsade uppmanar vi dig att söka sommarjobb på egen hand, redan nu. I kontakten med arbetsgivaren kan du berätta att Uppsala kommun kan subventionera (betala) en del av din lön, för att öka dina chanser till arbete.
  Läs mer om subventionerade sommarjobb under fliken ”Ta emot eller anställ en ungdom”.

  Du som är över 18 år kan också skicka in en intresseanmälan till kommunens vikarieförmedling.

  Du kan också söka jobb via Arbetsförmedlingen och Region Uppsala (tidigare landstinget).

  Vi uppmanar alla som söker sommarjobb att beställa utdrag ur belastningsregistret. Eftersom det kan ta tid att få det ska du beställa utdraget i god tid. Öppna inte kuvertet som du får hem från Polisen! 

  Beställ utdrag ur belastningsregistret

  Specifika sommarjobb och samarbeten

  Feriepraktik 

  Detta riktar sig till dig på gymnasiet årskurs 1 eller 2 (eller 3 om fyraårigt program) som har någon form av funktionsskillnad eller lider av psykisk ohälsa. Feriepraktik ges i mån av plats och gäller för högst 90 timmar. Antalet veckor och timmar kan variera beroende på arbetsplats. Arbetstiderna är också anpassade till den specifika arbetsplatsen.

  Du tjänar 66 kronor i timmen om du är under 18 år och 71 kronor i timmen om du är över 18 år. Semesterersättningen är inkluderad i timlönen.

  I första hand ordnar du en plats på egen hand, antingen själv eller med hjälp av din kontaktperson (exempelvis en studie- och yrkesvägledare). Platsen kan vara inom offentlig eller privat sektor samt en förening. Det är viktigt att platsen godkänns av både din skola och av oss. Om du inte själv kan ordna en plats är du välkommen att kontakta oss för förslag och vägledning.

  Roligaste sommarjobbet

  Du får här förverkliga en affärsidé och driva ett eget företag som sommarjobb. Du kan driva företaget själv eller tillsammans med andra gymnasieungdomar. I jobbet ingår en grundläggande utbildning, en personlig handledare samt 2000 kronor i startkapital per person. Du kan inte kombinera Roligaste sommarjobbet med annat jobb som kommunen finansierar.

  Läs mer om Roligaste sommarjobbet och ansök.  

  Uppsala Summerchestra

  Du som spelar ett instrument och vill sommarjobba med att spela i en orkester kan söka till Uppsala Summerchestra. Det är Uppsala musikskola som sätter ihop en orkester som ska arbeta tillsammans. Ni spelar främst på olika äldreboende men även på offentliga platser i kommunen.

  Du bör kunna läsa noter för att bli uttagen till orkestern och du bör vara bekväm med det instrument du spelar. Du ansöker genom att i ansökan ange att du vill vara en del av orkestern. Beskriv dina tidigare musikerfarenheter och vilket instrument du spelar samt motivera varför just du ska få det här sommarjobbet. En audition hålls i april.

  Fäll ihop
 4. Ta emot eller anställ en ungdom


  Tillsammans med företagare erbjuder Uppsala kommun sommarjobb för gymnasieelever. Kommunen kan stå för en del av lönekostnaden och hjälpa dig att rekrytera. För elever med funktionsskillnad kan kommunen stå för hela lönekostnaden.

  Kommunalt finansierade arbetsplatser och ideella föreningar kan också ta emot sommarjobbare från årskurs nio och språkintroduktionsprogrammet (Sprint) på gymnasiet. För dessa elever står kommunen för hela lönekostnaden.

  Helfinansierade sommarjobb

  Arbetsplatser inom Uppsala kommun eller kommunalt finansierade arbetsplatser och ideella föreningar kan ta emot sommarjobbare från årskurs 9 och språkintroduktionsprogrammet. Vi står här för hela lönekostnaden och har arbetsgivaransvaret. Vi står även för lönekostnaden och arbetsgivaransvaret för feriepraktikanter årskurs 1 eller 2 (eller 3 om fyraårigt gymnasieprogram) med funktionsskillnad eller psykisk ohälsa (där behovet av handledning är större). Feriepraktikanter har även möjlighet att arbeta på privatägda arbetsplatser. Samtliga ungdomar ska vara folkbokförda i Uppsala kommun för att kunna få lön från oss.

  Vill du ta emot en sommarjobbare? Kontakta oss på via e-post.

  Subventionerade sommarjobb för gymnasieelever

  Önskar du anställa en gymnasieungdom årskurs 1 eller 2 (eller 3 om fyraårigt program) kan vi stå för en del av lönen. Subventionen gäller för högst 50 % av en timlön på högst 90 kronor i maximalt 90 timmar. För att kunna ta del av lönesubventionen ska ungdomen vara folkbokförd i Uppsala kommun, omfattas av en arbetsskadeförsäkring, arbetsplatsen ska ha F-skattesedel och lönen ska vara avtalsenlig.

  Vill du ta emot en sommarjobbare? Kontakta oss på via e-post.

  Fäll ihop
 5. Kontakt


  Kontakta Feriearbete och företag

  Telefon: 018-727 16 17, vardagar 9.00–11.00
  Fäll ihop