Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Miljöförvaltningen rekommenderar alla med egen brunn att ta prover och analysera vattnet. Enligt Livsmedelsverket bör vatten från egen brunn provtas minst vart tredje år. Genom att regelbundet kontrollera ditt dricksvatten kan du säkerställa att det är säkert att dricka och du minskar risken för hälsoproblem.

Läs mer om enskilt vatten och PFAS 

 

Frågor och svar om dricksvattenanläggningar och PFAS 

  1. Vem ansvar för kvalitén på mitt dricksvatten?
    Har du kommunalt vatten är det kontrollerat och levereras av Uppsala Vatten.
    Har du en egen brunn (egen dricksvattenanläggning), är det du som fastighetsägare som ansvarar för din egen brunn och vattenkvalitén.

  2. Finns det PFAS i vattnet i min brunn?
    PFAS har visat sig vara vanligare än vi trott i grundvatten och ytvatten. Vi rekommenderar alla med egen brunn att ta prover och analysera sitt vatten. Detta bör göras regelbundet och cirka vart tredje år och om barn dricker det, varje år. Du behöver beställa ett utökat test av vattnet om du ska testa PFAS.

  3. Hur mäter jag PFAS?
    För att få rätt typ av analys och hjälp med att tolka resultat bör du ta hjälp av ett analysföretag. De kan också komma med förslag på vad du ska göra om vattnet är dåligt. Det kostar några tusen kronor.

  4. Vad gör jag om jag har PFAS i min brunn?
    Om halterna är över riktvärden bör åtgärder vidtas på sikt. Som möjliga åtgärder kan nämnas rening eller alternativ vattenförsörjning. Marknaden erbjuder olika lösningar för rening och förmodligen kommer utbudet av tekniska lösningar öka. Meddela miljöförvaltningen analysresultat som är över riktvärden.

  5. Kan jag ansluta mig till det kommunala dricksvattennätet om jag har förhöjda värden av PFAS i min egen brunn.
    Det är en fråga för Uppsala Vatten att besvara.

  6. Hur utbredd är PFAS i Uppsala kommun?
    Det finns PFAS överallt men mängden varierar väldigt mycket beroende på var i kommunen du befinner dig. Eftersom PFAS är svårnedbrytbart och vattenlösligt finns det en förhöjd risk för PFAS i områden som ligger i anslutning till områden där PFAS finns i höga halter.

  7. Finns det riskområden i kommunen?
    Verksamheter som förknippas med PFAS är till exempel deponier och brandövningsplatser och platser där omfattande släckning av bränder med brandskum har skett.

    Mest PFAS finns där PFAS-innehållande produkter har spritts i miljön. Det gäller nästan uteslutande brandskum av AFFF-typ, vilket är sådant som används för släckning av brand av organiska lösningsmedel (som t.ex. flygbränsle).

    Miljöförvaltningen kan svara på om en aktuell fastighet ligger nära/nedströms en verksamhet som enligt Naturvårdsverket klassas som en verksamhet som kan ge upphov till PFAS. Vi kan även svara på om vi i våra system har uppgifter om markföroreningar på aktuell fastighet.

  8. Kan jag undvika PFAS?
    Eftersom PFAS kan spridas via luft och vatten kan PFAS finnas i områden där ingen tillverkning eller användning tidigare förekommit. All PFAS anses vara extremt svårnedbrytbart och kommer stanna kvar i miljön under lång tid. Det är svårt att skydda sig mot PFAS. På grund av att de flesta PFAS-ämnen är svåra att bryta ner finns de överallt i miljön. Vi får i oss mest PFAS via dricksvatten och mat.

  9. Är PFAS farligt?
    PFAS är inte akut skadligt, men om du får i dig mycket under lång tid kan det påverka ditt immunförsvar och kolesterolhalter i blodet. För flertalet PFAS ämnen saknas det i dag kunskap. Vi får i oss PFAS via mat som till exempel fisk och via dricksvatten. PFAS är extremt långlivat och har visat sig ha negativa effekter på människor och djur.

  10. Behöver jag vara orolig över att jag kan ha PFAS i min brunn?
    Du kan alltid vända dig till miljöförvaltningen för rådgivning. Vi kan svara på om en aktuell fastighet ligger nära/nedströms en verksamhet som enligt Naturvårdsverket klassas som en verksamhet som kan ge upphov till PFAS eller om det finns en påträffad markförorening i närheten. Men det enda sättet att ta reda på om din vattentäkt är förorenad av PFAS är att provta och analysera vattnet.

 

 

Kontakta miljöförvaltningen

Telefon:

Telefonnummer: 018-727 43 04

Telefontider måndag - fredag
1) Enskilt vatten, avlopp och strandskydd, 9.00–17.00
2) Livsmedelskontrollen, 9.00–17.00
3) Lantmäterimyndigheten, 9.00–12.00
4) Miljöskydd och hälsoskydd, 9.00–12.00

E-post:

miljoforvaltningen@uppsala.se

Tjänster:

Flertalet av förvaltningens tjänster finns som e-tjänst. Använd våra e-tjänster för att enkelt och smidigt hantera dina ärenden. Det finns även en e-tjänst för att hantera och komplettera dina ärenden.

Miljöförvaltningens e-tjänster och blanketter
Följ och komplettera dina miljöärenden

Besöksadress:

Kontaktcenter i Stadshuset
Uppsala kommuns Kontaktcenter hjälper dig att hitta svar på allmänna frågor. Miljöförvaltningen tar enbart emot förbokade besök.

Postadress:

Uppsala kommun, Miljöförvaltningen, 753 21 Uppsala

 

Nyheter om vatten och avlopp

  • Algblomning, bakterier och badklåda

    Vid kraftig algblomning färgas vattnet grönt, blågrönt eller gulaktigt. Vattnet är tydligt grumligt eller fyllt av små tråd- eller prickformade växtplankton.

Så arbetar vi med vatten och avlopp

  • Så arbetar vi med:

    Miljö och klimat

    Uppsala kommun tar ansvar och ska vara ledande inom både klimat och miljö. Här kan du läsa mer om centrala styrdokument, hur du kan följa utvecklingen och specifika satsningar för att nå kommunens miljö- och klimatmål.