Innehåll
-
I korthet
Uppsala ungdomsjour samarbetar med skolor, fritidsgårdar och med polisen för att göra Uppsala tryggare för barn och ungdomar. Målet är att hindra brott, droganvändning och riskbeteenden.
Ungdomsjouren har lång erfarenhet av att jobba med barn, unga och familjer i bland annat skolor, på fritidsgårdar, inom socialtjänsten och på behandlingshem. På Ungdomsjouren jobbar samordnare, socialarbetare på fältet och kuratorer.
-
Ungdomsjouren är där ungdomarna är
Ungdomsjouren jobbar med många olika förebyggande verksamheter. En stor del består av att skapa kontakt och bygga relationer till föräldrar, ungdomar och yrkesverksamma i ungdomarnas närhet. Jouren har ett brett kontaktnät och nära samarbete med högstadieskolor, fritidsgårdar och andra aktörer som kommer i kontakt med ungdomar.
För att skapa kontakt med ungdomar besöker Ungdomsjouren dagligen platser och verksamheter där de unga är. Uppsala ungdomsjour har personer på plats i flera prioriterade områden, men är tillgängliga för hela Uppsala kommun.
I filmen får du veta mer om Uppsala ungdomsjours arbete.
-
Verksamheter inom Uppsala ungdomsjour
Inom Ungdomsjouren finns olika verksamheter.
Medling
Medlingsverksamheten erbjuder medlingssamtal för unga som har begått brott.
Medling för dig som begått ett brottSamhällsvägledare
Samhällsvägledarna finns som stöd till vårdnadshavare och arbetar med information om socialtjänsten och deras insatser.
Samhällsvägledare och kulturtolkarInsatsteamet
Insatsteamet ger stöd till unga 16-29 år som vill lämna kriminalitet.
Insatsteamet stöttar dig som vill lämna kriminalitet
Stödcentrum för unga brottsutsatta
Stödcentrum för unga brottsutsatta erbjuder hjälp till unga som har blivit utsatta för ett brott eller har sett någon annan bli det.
Stödcentrum för unga brottsutsattaSSPF – samverkansmodell mellan skola, socialtjänst, polis och fritid
SSPF är en etablerad samverkansmodell där skola, socialtjänst, polis och fritid samarbetar. Uppsala ungdomsjour samordnar SSPF. Syftet med samverkansmodellen är att tidigt upptäcka ungdomar i riskzon för missbruk, kriminalitet eller annat socialt nedbrytande beteende.
SSPF – samverkansmodell mellan skola, socialtjänst, polis och fritidEU-samverkansgrupp
EU-samverkansgruppen arbetar med socialt utsatta EU-medborgare i gatumiljö.
Samtalsstöd på ungdomsmottagningarna
Kuratorer erbjuder samtalsstöd på Uppsalas två ungdomsmottagningar
-
När det finns oro
När en förälder, lärare eller någon annan person nära ungdomar hör av sig och är orolig för en enskild ung person eller en grupp finns flera insatser Ungdomsjouren kan göra.
Individuell hjälp
Det vanligaste är att Ungdomsjouren tillsammans med skolan, socialtjänsten och polisen träffar ungdomen och vårdnadshavaren. Vi erbjuder stöd för att bryta en negativ utveckling.
Om du som vuxen är orolig för att ditt barn missbrukar alkohol eller narkotika kan du kontakta Ungdomscentrum. De erbjuder bland annat rådgivning, coachning, samtalsstöd, familjeterapi, och urinprovtagning för droganalys.
Möte med föräldrar
Ibland finns det oro för en hel grupp med ungdomar kring till exempel droger, kriminalitet och gängbildning. Då bjuder ungdomsjouren in till ett möte med föräldrarna för att identifiera problemen och hitta lösningar. Det sker ofta i samarbete med skola eller fritidsgård.
Närvaro av vuxna
Unga behöver fler vuxna omkring sig som kan skapa trygghet och förtroende. Vid större evenemang eller storhelger som valborg, skolavslutning och festivaler samordnar ungdomsjouren sociala insatser med bland annat nattvandrarföreningar och volontärer.
Ungdomsjouren har också socialarbetare som rör sig där ungdomarna är i Uppsala. Ungdomsjouren deltar även i aktiviteter på skolor och på föräldramöten.
-
Kontakt
Kontakta Uppsala ungdomsjour