Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

Uppsala ungdomsjour samarbetar med skolor, fritidsgårdar och med polisen för att göra Uppsala tryggare för barn och ungdomar.

Ungdomsjouren har lång erfarenhet av att jobba med barn, unga och familjer i bland annat skolor, fritidsgårdar, socialtjänsten och behandlingshem. På ungdomsjouren jobbar socionomer och behandlingsassistenter. Målet är att hindra brott, droganvändning och riskbeteenden bland ungdomar.

Ungdomsjouren är där ungdomarna är

Ungdomsjouren jobbar med många olika förebyggande verksamheter. En stor del är att skapa kontakt och bygga relationer till föräldrar, ungdomar och yrkesverksamma i ungdomarnas närhet. Jouren har ett brett kontaktnät och nära samarbete med högstadieskolor, fritidsgårdar och andra aktörer som kommer i kontakt med ungdomar. För att skapa kontakt med ungdomar besöker jouren dagligen platser och verksamheter där de unga är. Uppsala ungdomsjour har personer på plats i flera prioriterade områden, men är tillgängliga för hela Uppsala kommun.

Verksamheter inom Uppsala ungdomsjour

 • Avhopparverksamhet, SIG – sociala insatsgrupper, en arbetsmetod för samverkan mellan socialtjänst, skola och polis för att hjälpa unga att sluta begå brott.
 • Stödcentrum för unga brottsutsatta. Medlingsverksamhet för hjälp att komma vidare efter brott eller konflikt.
 • SSPF - samverkansgrupper för skola, socialtjänst, polis, fritid för att identifiera unga i riskzon och områdesarbete.
 • EU-grupp, uppsökande arbete bland unga socialt utsatta EU-medborgare.
 • Kuratorer erbjuder samtalsstöd på Uppsalas fyra ungdomsmottagningar City, Sävja, Flogsta och Gottsunda.

När det finns oro

När en förälder, lärare eller någon annan person nära ungdomar hör av sig och är orolig för en enskild ung person eller en grupp finns det flera insatser ungdomsjouren kan göra.

Individuell hjälp

Det vanligaste är att ungdomsjouren tillsammans med skolan, socialtjänsten och polisen träffar ungdomen och vårdnadshavaren. Vi erbjuder stöd för att bryta en negativ utveckling.

Möte med föräldrar

Ibland finns det oro för en hel grupp med ungdomar kring till exempel droger, kriminalitet och gängbildning. Då bjuder ungdomsjouren in till ett möte med föräldrarna för att identifiera problemen och hitta lösningar. Det sker ofta i samarbete med skola eller fritidsgård.

Närvaro av vuxna

Unga behöver fler vuxna omkring sig som kan skapa trygghet och förtroende. Vid större evenemang eller storhelger som valborg, skolavslutning och festivaler samordnar ungdomsjouren sociala insatser med bland annat nattvandrarföreningar och volontärer. Ungdomsjouren har också socialarbetare rör sig där ungdomarna är i Uppsala. Ungdomsjouren deltar också i aktiviteter på skolor och föräldramöten. 

Se informationsfilm om Uppsala ungdomsjour

Läs mer om samverkan mellan kommun och polis

Kontakta Uppsala ungdomsjour

Nyheter om socialt stöd till barn, unga och familj

 • Anhörigstöd nu även för unga

  Anhörigcentrum erbjuder sedan tidigare kostnadsfritt stöd till vuxna som hjälper en närstående som är långvarigt sjuk, har en funktionsnedsättning eller en demenssjukdom. Från och med januari 2022 kan även barn och ungdomar få stöttning.

 • Evenemang på internationella dagen mot våld mot kvinnor

  Hör bland annat journalisten Kerstin Weigl prata om sitt arbete med att dokumentera tio år av fall i Sverige där en kvinna blivit dödad av sin partner. Uppsala kommuns jämställdhetsråd och Stadsbiblioteket bjuder in till kväll för att uppmärksamma internationella dagen mot våld mot kvinnor 25 november.

Kampanjer