Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

 1. I korthet

  Du som är 12–20 år och har begått ett brott, eller som har blivit utsatt för ett brott, kan få stöd genom ett medlingsmöte. I mötet deltar ni som har varit inblandade i konflikten tillsammans med en medlare.

  Medlaren ser till att samtalet går till på ett bra sätt och att det finns chans för alla att bli hörda.

  Medling ger möjlighet att få nya perspektiv, att hantera konsekvenserna av det jobbiga som hänt och att lättare kunna gå vidare efteråt.

  Ett medlingsmöte är alltid frivilligt och ersätter inte ett åtal eller en rättegång.

  Medlaren arbetar under sekretess. All kontakt är kostnadsfri.

 2. Vilka som kan få medlingsmöte

  Erbjudandet om medling gäller främst för dig som är 12–20 år och som har begått ett brott. Enligt lagen om medling vid anledning av brott (2002:445).

  Det spelar ingen roll hur gammal den som har blivit utsatt för brottet är.

  Du som själv har blivit utsatt för ett brott kan också kontakta oss för att få hjälp med medling. 

 3. Så går det till

  En första kontakt

  Kontakta medlingsverksamheten via e-post eller telefon för att boka in ett möte.
  Se kontaktuppgifter till medlingsverksamheten.

  Enskilt möte

  När du har kontaktat oss bokar vi in ett enskilt möte. Under det enskilda mötet berättar vi mer om hur medling går till. Du får mer information om vad medling kan innebära för just dig. Efter mötet bestämmer du om du vill gå vidare med ett medlingsmöte eller inte.

  Kontakt med inblandade

  Om du bestämmer dig för att du vill ha ett medlingsmöte, tar medlaren kontakt med dig och de andra personerna som varit med i konflikten eller brottet.

  Om personen som har blivit utsatt för brott inte vill vara med på ett medlingsmöte, kan du i stället ha mötet tillsammans med bara medlaren. Då finns det möjlighet att prata om hur det känns för dig.

  Förmöte

  Före medlingsmötet har både du, och personen som har blivit utsatt för ett brott, enskilda förmöten med medlaren. Under förmötena får ni prata om händelsen, känslor och konsekvenser av den och vad du behöver för att enklare kunna gå vidare med ditt liv.

  Ni får också prata om vad medling kan innebära och vilka förhoppningar ni har på medlingsmötet. Under förmötet kan även vårdnadshavare vara med.

  Medlingsmöte

  Under medlingsmötet är den som utsatt någon för ett brott, den som har blivit utsatt för ett brott, och medlaren med. Mötet kan handla om saker som har betydelse för dig. Till exempel frågor kring brottshändelsen eller om konflikten. Ni kan också prata om hur ni vill förhålla er till varandra i framtiden. Detta har du och medlaren förberett under förmötet. 

  Medlarens roll är att vara opartisk. Medlaren ser till att samtalet går till på ett bra sätt och att det finns chans för alla att bli hörda. Medlaren hjälper till så att mötet blir tryggt. Det ni pratar om stannar mellan er och medlaren.

  Eftermöte

  Om du vill är det möjligt att ha ett eftermöte. Då får du prata enskilt med medlaren efter att medlingsmötet har varit.

 4. Möjligheter med medling

  Medling är till för att minska de negativa konsekvenserna av en brottslig händelse eller konflikt. Både för den som har begått ett brott, och för den som har blivit utsatt för ett brott.

  Ett medlingsmöte ger dig möjlighet att få prata om konsekvenserna av det som har hänt. Det kan ge dig nya perspektiv och göra det lättare att gå vidare efter händelsen.

  Genom medling kan du

  • bearbeta händelsen mer
  • känna dig starkare
  • få svar på frågor
  • ta ansvar för det som har hänt
  • få veta hur den eller de andra upplevt det som har hänt
  • visa att du tar ansvar
  • få möjlighet att säga förlåt
  • reparera skadan i relationen.
 5. Kontakt

  Mikaela Eriksson, medlare
  Telefon: 018-727 15 02
  Mobil: 076-119 79 43
  E-post: medling@uppsala.se

Nyheter om socialt stöd till barn, unga och familj

Se fler nyheter
Kampanjer
 • Uppsala kommun söker dig som vill bli familjehem

  Har du en trygg livssituation och tid, engagemang och tålamod? Just nu finns det flera barn och ungdomar som behöver ett extrahem.

 • Jag bryr mig

  Att vara den som bryr sig är att ge omtanke och tid till någon som behöver lite extra stöd. Just nu söker vi avlösare, kontaktpersoner, ledsagare och stödfamiljer till barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning.

Så arbetar vi med socialt stöd till barn, unga och familj

 • Så arbetar vi med:

  Psykisk hälsa

  Uppsala kommun finns för dig genom livet. Att arbeta för psykisk hälsa och att möta och stötta den som behöver är en del av vårt grunduppdrag. Genom breda samarbeten och särskilda satsningar kraftsamlar vi för psykisk hälsa.

 • Så arbetar vi med:

  Stöd till personer som utsätts för våld i nära relationer

  Uppsala kommun har fattat beslut om en nollvision mot våld i nära relationer. Vi arbetar med flera olika satsningar och insatser för att tidigt fånga upp och förhindra att människor blir utsatta för våld i nära relationer. Vi hjälper och skyddar också dem som blivit drabbade. Våld i nära relationer är ett samlingsbegrepp som omfattar fysiskt, psykiskt och sexuellt våld samt olika former av hot, utnyttjande och förtryck.