Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

Jag bryr mig

– ge din tid och omtanke

Att vara den som bryr sig är att ge omtanke och tid till någon som behöver lite extra stöd. Just nu söker vi avlösare, kontaktpersoner, ledsagare och stödfamiljer till barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning.

Att vara stödfamilj

Som stödfamilj öppnar du ditt hem ett eller flera dygn i månaden för ett barn eller en ungdom med funktionsnedsättning. Ni delar med er av den vanliga vardagen hemma eller hittar på något roligt. Det kan handla om att läsa läxor, laga mat eller fredagsmysa ihop. Du och din familj blir ett extrahem att komma till ibland när föräldrarna behöver avlastning och vila. Ni är också de som finns där som ett extra stöd när det blir lite jobbigt. I utbyte får du känna att du gör skillnad för ett barn eller en tonåring och blir en trygg punkt i livet.

Att vara avlösare

Som avlösare tar du hand om en person med funktionsnedsättning i hemmet så att den som i vanliga fall vårdar får avlastning. Det gör att föräldrar till barn med funktionsnedsättning eller anhöriga till vuxen med funktionsnedsättning ibland kan koppla av, göra egna aktiviteter eller ge syskon lite mer uppmärksamhet. Ofta handlar det om 15–30 timmar i månaden på dagtid, kvällar eller helger. I utbyte får du känna att du gör värdefull skillnad för familjen.

Att vara kontaktperson

Som kontaktperson är du ett personligt stöd i vardagen för en tonåring eller vuxen med funktionsnedsättning. Du blir någon att prata med och den som kan bryta ensamheten. Ni träffas en gång i veckan eller mer och hittar på något tillsammans: går på bio eller tar en fika. Du är också den som finns där när det blir lite jobbigt och hjälper till att lösa praktiska saker eller situationer som dyker upp. I utbyte får du känna att du hjälper någon att utvecklas och gör något meningsfullt för en annan människa.