Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

  1. I korthet

    När is och snö har smält och vi bedömer att våren ser ut att stanna börjar vi sopa upp sanden som har lagts ut under vintern. Vi ansvarar för att sopa ihop och ta bort sand från allmän platsmark så som torg, gång- och cykelvägar, gator och parker.

    Så går grovsopningen till

    Innan vi startar den stora sandupptagningen grovsopar vi för att få bort sand som till exempel samlats i högar längs gång- och cykelbanor. Vid all form av sopning binder vi först dammet med vatten för att minska risken för damm i luften.

    Så prioriterar vi sandupptagningen

    Under april och maj sopar vi upp all sand efter vintern. Arbetet kan försenas om det blir minusgrader eller större regnskurar som förhindrar arbetet. 

    Vi sopar upp sanden i den här ordningen:

    1. Gång- och cykelvägar som sopsaltas och de centrala delarna av Uppsala tätort. Visas med svart markering i kartan på länken nedan nedan.
    2. Större gator, leder och bussgator, och gång- och cykelvägar som är högre prioriterade (huvudcykelnätet). Visas med blå markering i kartan på länken nedan.
    3. Övriga gång- och cykelvägar och villagator. Visas med grön markering i kartan på länken nedan.
    4. Kommunala parkeringsplatser.

    Prioritetsordningen innebär att lågt prioriterade ytor kan ha sand kvar en längre tid än högprioriterade ytor i samma område.

    Se karta över prioriteringen av ytor för sandupptagningen

    Gångbanor som kommunen ansvarar för

    Kommunen ansvarar för att ta upp sanden på gångbanor som gränsar till kommunal fastighet och busshållplatser. Sådana gångbanor har samma prioritet som den gata de ansluter till.

  2. Se preliminärt när vi stänger av parkeringar i ditt område

    När vi börjat med sandupptagningen kan du se kommande veckas preliminära planering för avstängning av parkeringar. I slutet av varje vecka uppdaterar vi kartan med kommande veckas preliminära planering. Då kan du se om det blir parkeringsavstängningar på din gata veckan därpå. Observera att informationen är preliminär och kan ändras beroende på väder eller andra omständigheter.

    Kom ihåg att du måste flytta ditt fordon enligt den tillfälliga skyltningen på gatan för att slippa parkeringsanmärkning. (Läs mer under rubriken "Flytta din bil i tid" nedan på denna sida).

    Öppna kartan för nästa veckas preliminära parkeringsavstängningar.

  3. Förbud att stanna och parkera

    När vi arbetar med sandupptagningen får du varken parkera eller stanna. Vi sätter upp tillfälliga vägmärken så länge arbetet pågår.

    I samband med sandsopningen genomför vi även andra gatuarbeten, som att rengöra rännstensbrunnens sandfång. Under tiden arbetet pågår står vägmärkena kvar och förbudet gäller fortfarande även om sandsopningen är klar. När vi tagit bort vägmärkena kan du använda parkeringen som vanligt igen.

  4. Flytta din bil i tid

    Vi sätter upp tillfälliga vägmärken när det är dags för sandupptagning. Då behöver du flytta ditt fordon för att vi ska kunna få upp all sand som ligger på parkeringsplatsen. Om fordonet inte flyttas kommer sanden ligga kvar. Då behöver vi återkomma vid ett nytt tillfälle och det ökar kostnaden för sandupptagning.

    24 timmar efter att vägmärken satts upp påbörjar vi arbetet med att ta upp sand. Det förekommer att vi grovsopar platsen tidigare än så, om den nästan är tom. Det underlättar för sandupptagningen i nästa steg.

    24-timmarsparkering är reglerat i Trafikförordningen kap 3, §49.

  5. Fastighetsägarens ansvar för sandupptagning

    Du som är fastighetsägare ansvarar för att ta upp sanden utanför din fastighet.

    Läs mer om ditt ansvar som fastighetsägare för sandupptagning

  6. Kontakt

    Kontakta stadsbyggnadsförvaltningen

    Kontaktcenter i Stadshuset

    Uppsala kommuns Kontaktcenter hjälper dig att hitta svar på allmänna frågor eller komma i kontakt med en handläggare på stadsbyggnadsförvaltningen. 
    Se öppettider och få mer information om Kontaktcenter

    Telefon:
    Kontaktcenter 018-727 00 00

    E-post:
    stadsbyggnadsforvaltningen@uppsala.se

    Vill du rapportera fel eller lämna synpunkter ska du göra det via kommunens felanmälan.
    Rapportera fel eller lämna synpunkter via kommunens felanmälan

    Besöksadress:
    Stadshusgatan 2
    Postadress:
    Uppsala kommun
    Stadsbyggnadsförvaltningen
    753 75 Uppsala

Nyheter om trafiksäkerhet och underhåll

  • Ett steg närmare cykelväg på Väderkvarnsgatan

    En del av Väderkvarnsgatan får cykelväg för att öka trafiksäkerheten och framkomligheten. Gatu- och samhällsmiljönämnden beslutade 18 oktober att påbörja upphandling av entreprenör som ska bygga cykelvägen.

  • Gatuavstängningar under Kulturnatten

    Under Kulturnatten 9–10 september är följande sträckor avstängda under hela lördagen (lördag 08.00 till söndag 07.00). Alla parkeringar är också avstängda till 07:00 på söndagen. Boende som måste köra på sträckorna för att komma till eller från sin bostad är undantagna.

Kampanjer
  • Buslätt att cykla rätt

    Buslätt att cykla rätt är en cykelaktivitet där förskolebarn på ett lekfullt sätt får lära sig mer om hur de ska bete sig i trafiken. Arrangemanget ordnas vid olika tillfällen och på olika platser.

  • Trafikändring på Kungsgatan

  • Har du TrafiQ?

    Att ha TrafiQ innebär att vara en smart trafikant. Det handlar om att kunna trafikregler, men också förstå vikten av att samspela med andra trafikanter och anpassa sitt förhållningssätt efter trafiksituationen. Att vara en trafikant med hjärna och hjärta helt enkelt.

Så arbetar vi med trafiksäkerhet och underhåll

  • Så arbetar vi med:

    Äldrevänlig kommun

    Uppsala kommun vill förbättra äldres möjligheter att leva ett hälsosamt och oberoende liv och öka deras delaktighet i samhällsfrågor.

  • Så arbetar vi med:

    Trafiksäkerhet

    Uppsala kommun utgår från Nollvisionen. Ingen ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken i Uppsala. Det är en grundförutsättning när vi planerar, bygger och driftar vår kommun. Trafiksäkerhet är en viktig folkhälsoaspekt likväl som en viktig del av stadens kvalitet och utveckling.