Webbinarium om innovation, e-lärande och tjänstedesign
Region Uppsala, Västerås stad och Uppsala kommun har i Europeiska socialfondens projektet Innovationskompetens gått samman för att möta den stora utmaning som alla står inför inom framför allt vården. Se det inspelade webinariet.
Både Västerås stad och Uppsala län kommer att få fler invånare och den demografiska fördelningen i befolkningen gör att behoven ökar kraftigt samtidigt som intäkterna per invånare minskar. Parallellt kommer det att bli en brist på arbetskraft. Projektet Innovationskompetens avser att höja organisationernas förmåga att skapa nya, mer effektiva och värdeskapande välfärdstjänster genom att öka innovationskompetensen. Samtidigt kommer nya arbetssätt, processer och användning av ny digital teknik att öka behoven av att löpande och snabbt bygga ny kompetens bland organisationernas nuvarande och kommande medarbetare. Projektet avser därför att hitta nya och mer effektiva utbildningskoncept som passar medarbetarna i våra respektive organisationer.
Nu har projektet snart nått sitt tvååriga slut och utbildat omkring 3000 medarbetare och för att samla dessa erfarenhet och lärdomar håller Innovationskompetens ett livesänt webbinarium.
Ta del av webbinariet i efterhand (youtobe.com).
När: 10 september 2020, 13.00-15.00 (cirka)
Var: Livesänt webbinarium från Uppsala Konsert och Kongress (utan publik). Anmäl
dig
för att få en plats och länk till sändningen.
Vem: Alla med ett intresse för innovation, tjänstedesign och e-lärande. Särskilt välkomna är tidigare deltagare, projektledare, medarbetare och chefer som är knutna till projektet.
Medverkande: Bland medverkande ser vi Jonas Gumbel (innovationsledare i Uppsala kommun), Marianne Pira (innovationsledare på äldreförvaltningen i Uppsala kommun), Jennie Nordberg (projektledare i Region Uppsala), Elmira Köhlström (projektledare i Västerås Stad).
Vad: Du kommer att få veta mer om användardriven innovation, tjänstedesign och e-lärande inom vård och omsorg. Du kommer även att få ta del av hur övergripande förändringsarbete kan ledas i tre stora organisationer med tusentals anställda i varje organisation som målgrupp. Deltagare i våra utbildningsinsatser berättar om sina erfarenheter och nyttor med projektet. Under webbinariet finns även möjlighet att ställa frågor i chatten och vi ställer frågor via Menti för att ta del av dina erfarenheter.
Hur: Vi sänder live och kommer att på scen demonstrera några tjänstedesignmetoder i ultrarapid såsom att observera, intervjua och prototypa fram nya ideér. Vi kommer även att visa videoklipp från våra e-lärandeutbildningar och konkreta exempel på verksamhetsutvecklande innovationer. Du kommer dessutom att få ta del av e-utbildningar och pilotprojekt som genomförts med hjälp av så kallad Augmented Reality (AR).
Vi kommer att diskutera frågor som:
- Hur tog vi fram ett digitalt koncept och en lärportal för tre organisationer att använda som digital plattform för personal inom vårdyrken?
- Vilka metoder och kommunikativa verktyg och medieval passar bäst för de olika målgrupperna i en e-utbildning?
- Går det att åstadkomma beteendeförändringar efter att verksamheter gått enskilda e-utbildningar och tjänstedesign-utbildningar?
- Har vi hittat rätt metoder för att lära ut nya arbetssätt för förändring?
- Har vi löst några av de utmaningar som Innovationskompetens stod inför?
Vi avslutar med topp 10 lärdomar som vi vill dela med oss.