– I Uppsala ska det finnas ett brett utbud av boendeformer i hela kommunen för olika livssituationer och ekonomiska förutsättningar. Med direktanvisning av mark ger vi byggaktörer möjlighet att kunna bygga mer varierat och socialt hållbart så att alla Uppsalabor ska kunna bo bra eller flytta inom sitt område när deras behov ändras, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.
Fram till årsskiftet kan byggaktörer som ansöker om en direktanvisning göra det via en direktanvisningsblankett som de kompletterar med en karta över det aktuella markområdet och redovisar 1–3 referensprojekt, varav minst ett ska vara genomfört av byggaktören själv.
Kommunen utvärderar skyndsamt ansökningarna och ger byggaktören löpande svar om ansökan går vidare i processen. När ansökan gått vidare presenterar byggaktören sitt förslag mer i detalj. Förslaget bedöms utifrån flera kriterier, som hur väl det bidrar till ett varierat bostadsutbud, arkitektonisk kvalitet och klimatpåverkan. Kommunen bedömer också byggaktörens förmåga att genomföra projektet genom att titta på tidigare genomförda referensprojekt.
– Med den nya modellen kan vi fatta beslut snabbare. Vi hoppas också få in fler kreativa och hållbara förslag som kompletterar de befintliga bostäderna och skapar bostäder som gör det enkelt för de som letar efter ett nytt boende att hitta hem, säger Marcus Kollberg, projektledare mark- och exploatering, Uppsala kommun.
En viktig del i modellen är att de bostäder som föreslås ska komplettera det befintliga utbudet på platsen. Det kan handla om nya upplåtelseformer eller boendeformer. Alla förslag ska också uppfylla kommunens klimatkrav, vilket innebär att byggaktörerna måste följa Uppsala kommuns klimatramverk och göra nödvändiga klimatberäkningar.
Om en ansökan godkänns erbjuds byggaktören att teckna ett markanvisningsavtal med kommunen, och kommunen begär i samråd med byggaktören ett planbesked för det aktuella markområdet. Markpriser fastställs genom en oberoende värdering, och markanvisningsavgifter tillkommer.