Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Så kan kommunen möta trenden miljö- och klimatförändringar

Som samhällsutvecklare, myndighet och verksamhetsutövare har Uppsala kommun stora möjligheter att ställa om till hållbara och cirkulära arbetssätt och att underlätta omställningen hos invånare och näringsliv.

  • Fortsätta prioritera områden med stor påverkan. Klimatpåverkan från invånare och kommunkoncernens verksamheter kan minska genom fortsatt arbete för att åstadkomma systemskiften och genomförande av åtgärder inom områden som energiförsörjning, transport, arbetsmaskinsanvändning, material- och konstruktionsval inom bygg- och anläggning samt utfasning av fossil plast. Fossilfria transporter och infrastruktur som underlättar för gående, cyklister, kollektivtrafik samt fossilbränslefria fordon kan byggas ut och metoder för negativa utsläpp etableras, som till exempel ändrade jordbruk- och skogsbruksmetoder eller koldioxidinfångning.
  • Säkra energiförsörjningen och skapa en energieffektiv och flexibelt bebyggd miljö. Att medverka till omställning av energisystemet, investera för energieffektivitet och säkra redundans för samhällsviktiga verksamheter kan bidra till att säkra energiförsörjningen. Tidiga risk- och konsekvensanalyser kan ge närmare utvärdering av miljöaspekter av samhällsbyggnadsprocesser. Ekosystemtjänster kan lyftas och integreras i samhällsplaneringen. Planering, förvaltning och underhåll kan utformas för att säkerställa en bebyggd miljö som är klimatpositiv, energieffektiv och hållbar och samtidigt har en hög grad av flexibilitet i förhållande till framtida behov.

  • Öka samhällets förmåga att möta klimatförändringar. Bebyggelsestruktur, samhällstekniska system samt vatten- och livsmedelsförsörjning kan anpassas för att hantera klimatförändringarna. Investeringar kan klimatsäkras. Klimatanpassningsåtgärder med fokus på samhällsviktiga verksamheter, utryckningsvägar och större bebyggelsekluster kan göras för att säkerställa att verksamhet kan bedrivas även under extrema väderförhållanden som till exempel översvämningar och värmeböljor.

  • Arbeta avfallsförebyggande och utveckla cirkulär ekonomi. Återanvändning och samutnyttjande kan ökas, i linje med den nationella strategin för cirkulär ekonomi och handlingsplanen för omställning av Sverige. Åtgärder kan göras för att öka samarbetet över hela värdekedjor samt främja cirkulära affärsmodeller och delningsekonomi..

  • Samarbeta för klimatdriven affärs- och verksamhetsutveckling. I till exempel upphandling, fysisk planering och infrastruktur kan miljö- och klimatperspektiven stärkas. Företag och andra aktörer kan samlas i samarbeten som fokuserar på innovation och miljö- och klimatdriven affärs- och verksamhetsutveckling.