Hos oss kan du få rådgivande och stöttande samtal kring din situation utifrån dina önskemål och behov. Det kostar ingenting och du kan vara anonym.
Det kan kännas läskigt att prata om vad man har varit med om, det kan känns som att man sviker sin familj. Många som är utsatta kan till exempel vara rädd för sina föräldrar samtidigt som man älskar dem.
Vi på Nexus resurscentrum mot hedersrelaterat våld är vana vid att prata om sådana situationer och känslor. Vi är vana vid att prata om hedersnormer, svåra relationer, våldsutsatthet, frågor kring kropp, kön och sexualitet. Vi tycker inte att det finns några dumma eller konstiga känslor eller frågor.
Du är välkommen att prata med oss. Du väljer själv om du vill göra det en gång eller flera gånger. Och du väljer själv om du vill prata i telefon, i våra lokaler i centrala Uppsala, eller på en trygg plats. Vi anpassar oss efter dina behov.
Om du vill vara anonym i samtalen med oss går det bra. Tänk bara på att inte uppge hela ditt namn när du kontaktar oss.
Du som är orolig för en kompis är också välkommen att prata med oss för att få råd.
All kontakt med oss är kostadsfri. Vi kan boka tolk vid behov.
Vi är till för dig som bor i Uppsala län (Enköping, Heby, Håbo, Knivsta, Tierp, Uppsala, Älvkarleby eller Östhammars kommun) och som
Det spelar ingen roll hur gammal du är, vilket kön du har, vilken religion du har eller vilken sexualitet du har.
Det vi gör, gör vi utifrån dina önskemål och behov. Vi erbjuder rådgivande och stöttande samtal kring din situation. Vi försöker också hjälpa dig att kartlägga vilka risker som finns i din omgivning.
För att kunna hjälpa dig på bästa sätt arbetar både barnmorska, polis och kurator hos oss. Barnmorskan erbjuder stöd kring kropp, hälsa och sexualitet. Polisen erbjuder råd och information för dig som funderar på att göra en polisanmälan. Kuratorn erbjuder samtalsstöd.
Om du behöver hjälp från någon myndighet kan vi stötta dig i kontakten.
Du som är utsatt kan vara anonym när du kontaktar oss. Vi som jobbar har tystnadsplikt. Som alla andra som arbetar med unga människor är vi skyldiga att anmäla till socialtjänsten om vi får veta att en person som är under arton år far illa i sitt hem.
Om du väljer att inte vara anonym i kontakten med oss, och är under 18 år, måste vi göra en så kallad orosanmälan om du berättar saker som gör oss mycket oroliga. Det är för att du ska få hjälp i din situation. Om du kontaktar oss anonymt kommer vi inte kunna göra en sådan orosanmälan.
Du är välkommen att kontakta oss oavsett om du själv är utsatt, är orolig för en kompis, eller om du arbetar med personer som är utsatta.
Öppettider:
Måndag–fredag 09.00–16.00
Lunchstängt 12.00–13.00