Från och med 11 maj råder eldningsförbud i Uppsala län. Läs mer om eldning och eldningsförbud.

Stäng

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Information

Se upp, risk för fallande träd och grenar!

I vissa av kommunens skogar har granar dött på grund av att de angripits av insekten granbarkborre. Vi jobbar kontinuerligt med att ta ner de farligaste träden längs skyltade och färgmarkerade stigar och leder. Men det är inte alltid vi hinner med i granbarksborrarnas tempo. Var därför extra försiktig när du besöker våra skogar, speciellt vid blåsigt väder, och håll extra koll på döda träd.

1 av 2
Upplandsleden

Upplandsleden är totalt 50 mil lång och indelad i cirka 45 etapper och slingor. I öster sträcker den sig från Mälaren i söder till Dalälven i norr. I väster går leden genom Enköping och ut till Härjarö. En kortare avsnitt finns kring Färnebofjärden och ett annat går från Bålsta ut till Skokloster. Leden ger en god bild av Upplands natur- och kulturmiljöer. Du får bekanta dig med bördig odlingsmark, milsvida skogar, välkända bruksorter och historiska platser.

I Uppsala kommun kan du gå från Studenternas IP i centrala staden via Flottsund och österut mot Länna, Almunge och Knutby. Från Flottsund kan du också gå söderut mot Knivsta. I den västra delen av kommunen går leden från Siggefora och söderut.

Stigen är väl röjd och markerad. Det finns broar över blötmarker och bäckar.

Numera kan du vandra längs Upplandsleden ända in till Uppsala stad. Etappen vid Flottsund är förlängd västerut längs Ekolns strand och fortsätter sedan norrut parallellt med Gula Stigen från Skarholmen fram till Studenternas IP nära sjukhuset och stadsträdgården.

Se vilka andra sträckor du kan välja på naturkartan.se.

Läs om Upplandsleden på upplandsstiftelsen.se.

Se digital karta över samtliga vandringsleder.

Nyheter om natur, parker och friluftsliv

  • Trädgårds- och växtmarknad på Kungsängstorg

    3 juni lever det historiska handelstorget Kungsängstorg upp med en grönskande trädgårds- och växtmarknad. På plats finns även Gränby 4H-gård, Bibliotek Uppsalas bibliotekscykel, Naturskolan och Biotopia. Välkommen!

  • Var med på Aspens dag 19 april

    Onsdag 19 april med start 16.00 firar vi att aspen, Upplands landskapsfisk åter kan vandra uppför Islandsfallet tillsammans med andra fiskar.

  • Välkommen till invigning av Brunnslockspoesi

    Har du sett ett brunnslock som ser lite annorlunda ut på sista tiden? Välkommen på invigning av Uppsalas brunnslockspoesi.

Se fler nyheter
Kampanjer
  • Gottsunda allaktivitetshus Sommar för alla

  • Lördagar i Hammarskog

    Välkommen till Hammarskog - aktiviteter för alla åldrar!

  • Evenemang för barn och unga

    På Kubik Uppsala hittar du saker att göra inom Uppsala kommun. Här samlar vi aktiviteter inför alla lov men också övrig fritid.

Så arbetar vi med natur, parker och friluftsliv

  • Så arbetar vi med:

    Äldrevänlig kommun

    Uppsala kommun vill förbättra äldres möjligheter att leva ett hälsosamt och oberoende liv och öka deras delaktighet i samhällsfrågor.

  • Så arbetar vi med:

    Ett grönare Uppsala

    Gröna områden har stor betydelse för en hållbar och trivsam livsmiljö. Alla uppsalabor behöver närhet till parker och natur för att må bra. Parkerna är naturliga mötesplatser och bidrar till ökad folkhälsa. Grönområden har stor betydelse för den biologiska mångfalden bland växter och djur. Ta del av hur vi arbetar med gröna frågor i Uppsala.

  • Så arbetar vi med:

    Miljö och klimat

    Uppsala kommun tar ansvar och ska vara ledande inom både klimat och miljö. Här kan du läsa mer om centrala styrdokument, hur du kan följa utvecklingen och specifika satsningar för att nå kommunens miljö- och klimatmål.

  • Så arbetar vi med:

    Vatten

    Vattenprogrammet ska utveckla vattenarbetet och vårt arbete med att skapa hållbara framtidslösningar för vatten i kretslopp. Det syftar även till att stärka vårt arbete med att bevara och förvalta naturliga ekosystem i sjöar och vattendrag. Dessutom ska det säkra tillgången på rent grundvatten.