Kommunens resultat för första kvartalet 2025 uppgick till -9 (-110) miljoner kronor, vilket är 72 miljoner kronor bättre än vad nämnderna budgeterat för perioden. Nämnderna redovisade ett samlat resultat om 13 (-59) miljoner kronor och finansförvaltningen redovisade -23 (-51) miljoner kronor. Jämfört med budgeterat för perioden blev resultatet 75 miljoner kronor högre för nämnderna och 3 miljoner kronor lägre för finansförvaltningen.
För helår 2025 prognostiseras ett resultat för Uppsala kommun i förvaltningsform på 414 (194) miljoner kronor, vilket motsvarar 2,5 procent av skatteintäkter, generella statsbidrag och utjämning. Prognostiserat resultat är 277 miljoner kronor högre än kommunfullmäktiges budgeterade resultat om 137 miljoner kronor som motsvarar 0,8 procent av skatteintäkter, generella statsbidrag och utjämning.
Sedan prognosen stängts har Sveriges kommuner och regioner (SKR) kommit med en ny skatteunderlagsprognos som innebär 38 miljoner kronor i högre skatteintäkter jämfört med föreliggande prognos. Ökningen är en nettoeffekt av en upprevidering av skatteunderlagets tillväxttakt 2024 med två tiondelar och en nedrevidering av 2025 med lika många tiondelar jämfört med föregående prognos. Intäkterna redovisas i inkomståret 2025.
Det prognostiserade resultatet inrymmer ett antal jämförelsestörande poster på sammanlagt netto 149 miljoner kronor som påverkat resultatet positivt. Efter justering för jämförelsestörande poster uppgår det prognostiserade resultatet till 265 (165) miljoner kronor, motsvarande 1,6 procent av skatteintäkter, generella statsbidrag och utjämning.
För nämnderna exklusive kommunstyrelsen prognostiseras ett samlat överskott om 88 miljoner kronor, för kommunstyrelsen ett överskott om 137 miljoner kronor och för finansförvaltningen ett överskott om 188 miljoner kronor. För socialnämnden prognostiseras ett underskott om 11 miljoner kronor medan övriga nämnder prognostiserar överskott eller nollresultat. Socialnämndens underskott förklaras av ökade behov av familjehemsplaceringar och stödboende inom barn- och ungdomsvården samt ett ökat behov av placeringar på HVB-hem inom missbrukarvården.