Sök efter innehåll på webbplatsen. När du börjar skriva i sökfältet kommer sökförslag att presenteras under fältet. Använd piltangenterna för att navigera mellan sökförslagen och enter för att välja något av dem.
Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.
Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare. Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen. Du kan när du vill ändra dina inställningar.
Miljö- och hälsoskyddsnämndens arbete bedrivs genom tillsyn, tillståndsprövning, kontroll och förrättningar och svarar för prövning och tillsyn enligt följande lagar:
Miljöbalken
Strålskyddslagen
Livsmedelslagen
Alkohollagen
Spellagen
Lagen om tobak och liknande produkter
Lagen om tobaksfria nikotinprodukter
Lagen om handel med vissa receptfria läkemedel
Lagen om sprängämnesprekursorer
Kommunala lantmäterimyndigheten.
Miljöbalken
Största delen av Sveriges miljölagstiftning utgår från miljöbalken. Miljöbalken omfattar alla verksamheter som på något sätt kan påverka vår miljö och människors hälsa.
Miljöbalken är en lag som handlar om att skydda miljön. Den säger att du har ansvar för att ta hand om naturen och bidra till en hållbar framtid. I lagen finns regler om hur vi ska hantera avfall och andra miljöfrågor. Miljöbalken ställer också krav på att bostäder och lokaler utformas och används så att de inte påverkar människors hälsa negativt.
I miljöbalken finns sex hänsynsregler som gäller alla. Reglerna gäller även om inte en tillsynsmyndighet ställt några krav. Hänsynsreglerna gäller som utgångspunkt så långt det är rimligt i det enskilda fallet. Kunskapskravet innebär att du måste skaffa dig den kunskap som krävs för att veta hur din verksamhet påverkar människors hälsa och miljön, och hur du kan motverka negativ påverkan.
Försiktighetsprincipen innebär att du ska vidta skyddsåtgärder och försiktighetsmått när det finns risk för negativ påverkan på människors hälsa eller miljön. Du ska använda bästa möjliga teknik.
Produktvalsprincipen innebär att du ska sträva efter att byta ut kemiska produkter som innebär risker för människors hälsa och miljön mot mindre farliga alternativ, om det finns sådana.
Hushållningsprincipen innebär att du ska hushålla med råvaror och energi och sträva efter återanvändning och återvinning. I första hand ska du använda förnybara energikällor.
Lokaliseringsprincipen innebär att platsen och lokalen där verksamheten ska bedrivas måste vara lämplig från miljö- och hälsoskyddssynpunkt. Ett givet bygglov innebär inte alltid att platsen eller lokalen blir godtagbar enligt miljöbalkens bestämmelser.
Avfallsförordningen
Avfallsförordningen är en regel som beskriver hur du ska hantera ditt avfall. Den förklarar vad som räknas som farligt avfall och hur det ska transporteras. Den innehåller också en lista med avfallskoder som används för att klassa olika typer av avfall.