Att vara god man (som också kallas för ställföreträdare) handlar om att hjälpa en medmänniska. En god mans huvudsakliga uppgift är att representera någon som på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande behöver hjälp med att bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller sörja för sin person. Att sköta sin ekonomi och klara av sina kontakter med myndigheter, kan man säga lite förenklat.
– Den som vill göra en insats för en medmänniska och tycker om ordning och reda kan anmäla intresse för att bli god man, säger Linnea Berggren på Uppsala kommuns överförmyndarförvaltning.
Den som vill bli god man ska ha ordning på sin ekonomi och känna till samhällets funktioner. Det krävs inga speciella förkunskaper och man får utbildning och stöd från överförmyndarförvaltningen. Gode män är inte anställda av kommunen, utan gör en ideell insats som de får ett arvode för.
– Att vara god man är ett berikande och lärorikt uppdrag där du har möjlighet att göra skillnad i någon annans tillvaro, säger Linnea Berggren.
Tisdag 6 maj kl. 16.00
Träffen sker digitalt
Anmäl dig till
informationsträffen
Om du inte har möjlighet att delta på vår digitala informationsträff i maj kan du skicka en intresseanmälan via vårt webb-formulär så bjuder vi in dig till vårt nästkommande informationstillfälle.
Gör en intresseanmälan för att bli god man
Uppsala kommuns överförmyndarförvaltning handlägger alla ärenden och ansvarar för rekrytering av nya gode män för länets åtta kommuner: Uppsala, Tierps, Östhammars, Älvkarleby, Knivsta, Heby, Enköping och Håbo kommun. Vi håller regelbundna informationsträffar i alla länets kommuner.