Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

1 av 9
Siegbahnparken

Siegbahnsparken i Rosendal är utformad för att bevara och lyfta fram de olika naturtyperna och miljöerna i parken. Utmed det stora gångstråket har fyra parkdelar utformats:

 • Åsen
 • Körsbärsdalen
 • Torparträdgården
 • Hagen.

Åsen har frilagda sandytor och ett utkikstorn som förstärker höjden.

Körsbärsdalen är formad till en mjuk och öppen backe med blommande körsbärsträd.

Torparträdgården finns på platsen där torpet Carlsborg en gång låg. Här finns ett litet hus som fungerar som väderskydd och utanför finns blomsterplanteringar med torparväxter. En lång bänk fylld med ved påminner om torpställets tid som skogsvaktarboställe.

I Hagen har vi förstärkt den öppna ängsmarken genom att gallra fram träd och så äng. Vi har skapat lekplatsen så att den passar in och lyfter fram den pelarsal av raka aspar som gör denna miljö speciell.

Siegbahnparken erbjuder många möjligheter till lek för barn i alla åldrar.

En av Sveriges bästa parker

Siegbahnsparken nominerades till Landmärket 2022. Landets finaste utmärkelse för bästa landskapsarkitektur.
Läs mer om Landmärket

Här finns:

 • en stor äventyrslekplats för de lite större
 • en blomsterträdgård med lek för de mindre
 • hyttor och klättertorn
 • en pulkabacke
 • en grodlekplats
 • gott om platser för samvaro.

Siegbahnsparken och Carlshage bildar tillsammans en stadsdelspark i Rosendal som både bevarar och utvecklar biologiska värden. I Siegbahnsparken finns en stor mångfald av djur och växter, rödlistade arter av insekter och svampar och skyddsvärd vegetation som är viktig för djurlivet. Här lever bland annat bibagge, cinnoberbagge och reliktbock.

Foto: Karavan landskapsarkitekter/Göran Ekeberg/Kristoffer Skogsmo.

Hitta hit

Adress: Siegbahnsparken Koordinater: 59.836776153751664, 17.63665611204311

Karta som visar var Siegbahnsparken finns. . Navigera i kartan med piltangenterna. Zooma i kartan med plus- och minustangenter.

Hoppa över kartan
Läser in karta symbol Läser in karta
Använd ctrl + scroll eller zoomknapparna i kartan för att zooma

Nyheter om natur, parker och friluftsliv

 • Slut med fastfrusna luckor på Ulva kvarn

  De gamla dammluckorna i trä på Ulva kvarn isade igen på vintern, dykare fick hyras in för att rensa bort grenar och manuella domkrafter användes för att öppna luckorna. Nu installeras nya uppvärmda aluminiumluckor som teknikerna kan övervaka på en mobilskärm.

 • Plan för nya grönområden vid Fyrishov

  Uppsala kommun planerar för nya grönområden vid Fyrishov. Det ska bland annat bli en park och ett gång- och cykelstråk längs med Fyrisån.

 • Simma lugnt och bada säkert

  Som Sveriges största landsbygdskommun har boende och besökare i Uppsala tillgång till ett 20-tal kommunala badplatser både vid sjöar och Fyrisån. Det är något som vi ska ta vara på och njuta av under sommaren. Men kom ihåg att det är viktigt att alltid röra sig säkert både i och i närheten av vatten, oavsett hur gammal du är. Med andra ord: simma lugnt och bada säkert i sommar!

Se fler nyheter
Kampanjer
 • Lördagar i Hammarskog

  Välkommen till Hammarskog - aktiviteter för alla åldrar!

 • Evenemang för barn och unga

  På Kubik Uppsala hittar du saker att göra inom Uppsala kommun. Här samlar vi aktiviteter inför alla lov men också övrig fritid.

 • Algblomning, bakterier och badklåda

  Vid kraftig algblomning färgas vattnet grönt, blågrönt eller gulaktigt. Vattnet är tydligt grumligt eller fyllt av små tråd- eller prickformade växtplankton.

Så arbetar vi med natur, parker och friluftsliv

 • Så arbetar vi med:

  Ett grönare Uppsala

  Gröna områden har stor betydelse för en hållbar och trivsam livsmiljö. Alla uppsalabor behöver närhet till parker och natur för att må bra. Parkerna är naturliga mötesplatser och bidrar till ökad folkhälsa. Grönområden har stor betydelse för den biologiska mångfalden bland växter och djur. Ta del av hur vi arbetar med gröna frågor i Uppsala.

 • Så arbetar vi med:

  Miljö och klimat

  Uppsala kommun tar ansvar och ska vara ledande inom både klimat och miljö. Här kan du läsa mer om centrala styrdokument, hur du kan följa utvecklingen och specifika satsningar för att nå kommunens miljö- och klimatmål.

 • Så arbetar vi med:

  Vatten

  Vattenprogrammet ska utveckla vattenarbetet och vårt arbete med att skapa hållbara framtidslösningar för vatten i kretslopp. Det syftar även till att stärka vårt arbete med att bevara och förvalta naturliga ekosystem i sjöar och vattendrag. Dessutom ska det säkra tillgången på rent grundvatten.

 • Så arbetar vi med:

  Äldrevänlig kommun

  Uppsala kommun vill förbättra äldres möjligheter att leva ett hälsosamt och oberoende liv och öka deras delaktighet i samhällsfrågor.