Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Krisinformation.se

På Krisinformation.se finns samlad information från svenska myndigheter. 

krisinformation.se 

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) informerar om vad privatpersoner, myndigheter och företag kan behöva tänka på i dagens säkerhetspolitiska läge.

Att tänka på i dagens säkerhetspolitiska läge på msb.se

Skyddsrum

Använd det skyddsrum som finns närmast dig om behovet uppstår. Det gäller även skola, vård och omsorg och andra kommunala verksamheter.

På msb.se finns en karta där du kan söka efter ditt närmaste skyddsrum: 
Se karta över skyddsrum på msb.se

Alla skyddsrum och byggnader med skyddsrum ska vara märkta med en skylt som har en orange fyrkant med blå triangel och texten Skyddsrum.

Strålsäkerhetsmyndigheten informerar om jodtabletter

Jodtabletter är ett läkemedel som bara ska tas om Länsstyrelsen uppmanar till det. Det blir inte aktuellt att ta jodtabletter i Sverige vid en eventuell händelse på ett kärnkraftverk i drift i Ukraina med utsläpp av radioaktiv jod. Ett utsläpp från en kärnkraftsolycka späds ut i atmosfären. Koncentrationen av radioaktiv jod blir då låg på stora avstånd.

Källa: Frågor och svar med anledning av händelserna i Ukraina på stralsakerhetsmyndigheten.se

Livsmedelsverket

Hur påverkar Rysslands invasion av Ukraina och sanktionerna riktade mot Ryssland livsmedelssektorn i Sverige? Livsmedelsverkets bedömning just nu är att det inte finns någon risk för brist på mat, men att livsmedelsföretag kan få svårt att få tag på vissa ingredienser.

Om livsmedel vid kris på livsmedelsverket.se

Försvarsmakten

Information på forsvarsmakten.se

Regeringen

Information på regeringen.se 

Polisen

Information på polisen.se

Information på Säkerhetspolisens webbplats, sakerhetspolisen.se 

Nyheter om trygghet, kris och säkerhet

  • Vuxenvandra under valborg

    Både 29 och 30 april rör sig många ungdomar runtom i Uppsala. Därför behöver vi vara fler vuxna som vistas utomhus. Vill du göra en insats för att skapa trygghet för ungdomar i Uppsala? Vuxenvandra tillsammans med Uppsala ungdomsjour på valborg!

  • ”Trygghetsvandringar är ett effektivt verktyg”

    I Uppsala kommun arbetar vi trygghetsskapande och brottsförebyggande för att förhindra eller försvåra för brott. En metod för att öka tryggheten i ett område är att genomföra trygghetsvandringar.

  • Ordningsvakter på Resecentrum från tidig morgon

    Från måndag 1 april kommer ordningsvakter finnas på Resecentrum från tidig morgon. ”Det här är en åtgärd vi gör för att öka tryggheten vid resecentrum och centralpassagen”, säger Andreas Croner, utvecklingsledare, Uppsala kommun.

Se fler nyheter
Kampanjer
  • Beredskapsveckan

    Beredskapsveckan är en årlig nationell kampanj som samordnas av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Målet med veckan är att stärka motståndskraften hos invånarna och bidra till att fler människor ska vara förberedda inför en eventuell kris eller ytterst krig. Den genomförs alltid vecka 39.

Så arbetar vi med trygghet, kris och säkerhet

  • Så arbetar vi med:

    Psykisk hälsa

    Uppsala kommun finns för dig genom livet. Att arbeta för psykisk hälsa och att möta och stötta den som behöver är en del av vårt grunduppdrag. Genom breda samarbeten och särskilda satsningar kraftsamlar vi för psykisk hälsa.

  • Så arbetar vi med:

    Gränby, Kvarngärdet och Löten

    Gränby, Kvarngärdet och Löten är viktiga fokusområden för Uppsala kommun. Här kan du se vad kommunen gör tillsammans med alla som bor och arbetar i området för att skapa ett tryggt och trivsamt närområde där människor har goda möjligheter till jobb och aktiv fritid.

  • Så arbetar vi med:

    Trygghet och säkerhet

    I Uppsala ska trygghet vara en rättighet för alla - inte ett privilegium för några få. För att Uppsala ska vara en attraktiv kommun att leva, verka och vistas i behöver vi arbeta förebyggande med trygghet och säkerhet.

  • Så arbetar vi med:

    Klimatanpassning

    Klimatförändringarna är här och extremväder blir allt vanligare. Redan i dag ser vi översvämningar och värmeböljor som påfrestar samhället. För att Uppsala ska vara anpassat till klimatförändringarna jobbar kommunen med beredskap för extremväder och anpassning av den fysiska miljön. Det gör vi för att klara dagens och framtidens klimatförändringar.

  • Så arbetar vi med:

    Stöd till personer som utsätts för våld i nära relationer

    Uppsala kommun har fattat beslut om en nollvision mot våld i nära relationer. Vi arbetar med flera olika satsningar och insatser för att tidigt fånga upp och förhindra att människor blir utsatta för våld i nära relationer. Vi hjälper och skyddar också dem som blivit drabbade. Våld i nära relationer är ett samlingsbegrepp som omfattar fysiskt, psykiskt och sexuellt våld samt olika former av hot, utnyttjande och förtryck.

  • Så arbetar vi med:

    Krisberedskap och civilt försvar

    Det är viktigt att vara förberedd. Arbetet med krisberedskap och civilt försvar ska göra att kommunen kan fortsätta sina viktiga uppdrag även vid samhällskriser, höjd beredskap och i värsta fall krig.