Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten och Region Uppsala har skärpt de allmänna råden i Uppsala län för att försöka bryta den ökade smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
 1. I korthet

  När hösten kommer faller löv, grenar och frukt ner från träden. För att du ska kunna ta dig fram säkert utför vi varje år något som vi kallar för lövhantering. Det betyder att vi i första hand med hjälp av maskiner sopar gator, gång- och cykelbanor rena.

 2. Därför är det viktigt att ta bort löv

  Löven tas bort för att vi ska kunna säkerställa tillgängligheten på gator, gång- och cykelvägar så att alla ska kunna ta sig fram. Stora mängder löv som blir blöta blir hala och det innebär en risk för halka. Det är också viktigt att ta bort löv för att regnvattnet ska kunna rinna ner i dagvattenbrunnarna och för att göra det trevligare i vår utemiljö.

 3. Här tar vi bort löv

  Arbetet med att ta bort löv startar samtidigt över hela kommunen och pågår under cirka två till tre veckor beroende på mängden löv. Lövhantering genomförs där det finns gator, gång- och cykelvägar som kommunen ansvarar för.

  Lövhantering genomförs samtidigt i följande sju områden:

  1. Centrum 
  2. Nordöstra staden; Gamla Uppsala, Svartbäcken, Tunabackar, Bärby Hage, Löten, Kvarngärdet, Nyby och Gränby 
  3. Årsta, Salabackar, Fålhagen, Boländerna, Slavsta, Skölsta och Fyrislund 
  4. Kungsängen, Nåntuna, Sävja och Bergsbrunna  
  5. Sunnersta, Gottsunda, Norby, Valsätra, Ulleråker och Vårdsätra 
  6. Stenhagen, Berthåga, Flogsta, Eriksberg, Kungsgärdet, Ekeby, Luthagen och Librobäck 
  7. Ytterområden, exempelvis Storvreta.

   

 4. Så går lövhanteringen till

  Lövhantering innebär att vi avlägsnar löv, grenar och exempelvis trädfrukter som fallit från planterade träd på våra gator och gång- och cykelvägar. Arbetet utförs till största delen med maskiner som sopar upp löven.

 5. Fastighetsägarens ansvar för att ta bort löv

  Du som fastighetsägare ansvarar för att ta bort löv från gångbana utanför din fastighet.

  Ditt ansvar som fastighetsägare för lövhantering utanför din fastighet.

 6. Kontakt

  Kontakta stadsbyggnadsförvaltningen

  Öppettider reception:
  Måndag–torsdag 7.45–17.00
  Fredag 7.45–16.00
  Dag före helgdag 8.00–12.00

  Telefon:
  Kontaktcenter 018-727 00 00
  Besöksadress:
  Stationsgatan 12
  Postadress:

  Uppsala kommun
  Stadsbyggnadsförvaltningen
  753 75 Uppsala

Nyheter om trafiksäkerhet och underhåll

 • Distansvärdar och sänkt parkeringsavgift

  Uppsala kommun inför flera nya åtgärder för att mildra effekterna av coronarestriktionerna för det lokala näringslivet. Bland annat införs distansvärdar och avgiftsfri korttidsparkering i centrala Uppsala.

 • Trygghetsvandring i Sävja

  I förra veckan genomförde kommunen en trygghetsvandring i Sävja. Ett 40-tal personer deltog, från bland annat Skolfastigheter, kyrkan, skolan, ungdomsjouren, polisen, nattvandrarna och Onside, som är en del av Danmarks IF.

 • Sommargatan avvecklas

  Från och med idag torsdag 20 augusti börjar sommargatan att avvecklas. Arbetet med att ta bort möbler, planteringar och temporära cykelställ pågår under två dagar. På måndag 24 augusti tas de tillfälliga vägmärkena bort, vilket innebär att trafiken därefter kan löpa på som vanligt.

Se fler nyheter

Kampanjer

 • I sommar har vi plats-utvecklat Stora torget

 • Har du TrafiQ?

  Att ha TrafiQ innebär att vara en smart trafikant. Det handlar om att kunna trafikregler, men också förstå vikten av att samspela med andra trafikanter och anpassa sitt förhållningssätt efter trafiksituationen. Att vara en trafikant med hjärna och hjärta helt enkelt.

Så arbetar vi med trafiksäkerhet och underhåll

 • Så arbetar vi med:

  Äldrevänlig kommun

  Uppsala kommun vill förbättra äldres möjligheter att leva ett hälsosamt och oberoende liv och öka deras delaktighet i samhällsfrågor.

 • Så arbetar vi med:

  Trafiksäkerhet

  Uppsala kommun utgår från Nollvisionen. Ingen ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken i Uppsala. Det är en grundförutsättning när vi planerar, bygger och driftar vår kommun. Trafiksäkerhet är en viktig folkhälsoaspekt likväl som en viktig del av stadens kvalitet och utveckling.