Räddningstjänsten avråder från eldning i Uppsala län. Rekommendationen gäller tills vidare. Mer information om avrådan från eldning

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
 1. Besöksförbud på vård- och omsorgsboenden med anledning av Covid-19 (Corona)

  Du som anhörig ska inte besöka vård- och omsorgsboenden med anledning av smittspridning av corona (covid-19). Uppsala kommuns vård- och omsorgsverksamheter följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

  Undantag kan förekomma i angelägna fall. Vänd dig till respektive boendes verksametschef för bedömning.

 2. I korthet

  Anpassa bostaden för att kunna bo kvar

  Du som vill bo kvar hemma, men har svårt att göra det på grund av en funktionsnedsättning, kan söka bidrag för anpassning av din bostad. Du kan få bidrag för anpassningar både av inomhus- och utomhusmiljön. Exempel på anpassningar är att ta bort trösklar, bredda dörröppningar, montera ledstång eller ramp.
  Sök bidrag för bostadsanpassning

  Flytta till bostad för äldre

  Det finns olika former av boende för äldre:

  • seniorboenden
  • seniorboende med gemensamhetslokal
  • vård- och omsorgsboenden.

  Vad som passar bäst beror på i vilken omfattning du är i behov av vård och service.

 3. Seniorboende

  Seniorboenden har bostäder med hög tillgänglighet. Det är lätt att ta sig fram i bostaden även med hjälpmedel. Hygienutrymmen är välplanerade och rymliga. Det finns hiss från markplan och utrymme för rollator, rullstol eller andra hjälpmedel.

  En del seniorboenden har gemensamhetslokaler och erbjuder viss service.

  Seniorbostäder finns både som hyresrätter och bostadsrätter. Du söker seniorboende på samma sätt som andra bostäder, det vill säga via bostadsföretag, mäklare eller annons i tidningen. För seniorboende i hyresrätt ställer du dig i kö.

  Det behövs inget biståndsbeslut för att flytta till ett seniorboende. 

  Lägsta ålder för att flytta in är oftast 55 år, men det finns också seniorbostäder där gränsen är från 65 år.

 4. Seniorbostäder med gemensamhetslokal/trygghetsbostäder

  Om du inte känner dig trygg i en vanlig bostad, kan du få bo i en seniorbostad med gemensamhetslokal/trygghetsbostad.

  Namnförändring och sänkt åldersgräns

  Äldrenämnden har beslutat att ändra benämningen på vad som tidigare kallats trygghetsbostäder till seniorbostäder med gemensamhetslokal. I samband med detta sänktes även åldersgränsen för att flytta in från 70 till 65 år. Medflyttande kan vara yngre. Förändringarna träder i kraft den 1 september 2020 för de fastigheter där Uppsala kommun är hyresvärd. Övriga fastigheter benämns tillsvidare fortsatt trygghetsbostäder med en åldersgräns för inflytt på 70 år.

  Du behöver inte biståndsbeslut

  För att få en seniorbostad med gemensamhetslokal/trygghetsbostad ställer du dig i kö till en vanlig hyresrätt hos Uppsala Bostadsförmedling .

  Seniorbostäder med gemensamhetslokal/trygghetsbostäder ska vara tillgängliga

  Enligt kommunens kriterier ska en seniorbostad med gemensamhetslokal/trygghetsbostad

  • ha hiss
  • gå lätt att nå med bil
  • ha låga trösklar, eller inga alls
  • ha badrum som anpassats för den som har svårt att röra sig
  • ligga nära gemensamma lokaler för måltider och umgänge
  • ha en värd som håller kontakt med de boende och skapar god gemenskap.

  Läs äldrenämndens kriterier för seniorbostäder med gemensamhetslokal.

  Gemensam kö till alla seniorbostäder med gemensamhetslokal/trygghetsbostäder

  Det är gemensam kö till alla seniorbostäder med gemensamhetslokal/trygghetsbostäder, oavsett vem som är hyresvärd. Lägenheterna förmedlas av Uppsala Bostadsförmedling .

  Läs mer om seniorbostäder med gemensamhetslokaler i (PDF, 69 KB)Uppsala kommun (PDF, 76 KB).

 5. Vård- och omsorgsboende

  Vård- och omsorgsboenden är till för dig som har ett stort och långvarigt behov av vård och omsorg. På boendet finns det alltid omvårdnadspersonal på plats och tillgång till sjuksköterska dygnet runt.

  De boende har egen lägenhet eller ett eget rum, men det finns också gemensamma lokaler.

  Du ansöker om vård- och omsorgsboende hos kommunen.
  Läs om vård- och omsorgsboende

 6. Beslut och överklagan

  Om du får ett avslag på din ansökan ska det tydligt stå varför du fick ett avslag. Du kan överklaga ett beslut du inte är nöjd med.

  Läs mer om beslut och hur du kan överklaga.

 7. Korttidsvård

  Du som har behov av vård och omsorg dygnet runt under en kortare period kan ha rätt till korttidsvård. Korttidsvård kan exempelvis vara aktuellt efter att du har vistats på sjukhus, har ett komplext behov av sjukvård som du inte kan få hemma, har en demenssjukdom eller är förvirrad. För att få korttidsvård behöver du ett biståndsbeslut. Platser för korttidsvård kan finnas både som en egen enhet och som ett antal platser på ett vård- och omsorgsboende. 

  Växelvård

  Växelvård är en form av korttidsvård när du vistas regelbundet under kortare perioder på ett växelvårdsboende. Samtidigt som det ger dig möjlighet till aktivitet och miljöombyte, ger det dina anhöriga vila och egen tid.

 8. Kontakt

  Kontakta Seniorguide Uppsala
  Telefon:
  018-727 65 00, måndag–fredag 9.00–12.00, 13.00–16.00
  Besöksadress:
  Svartbäcksgatan 44
  Postadress:
  Uppsala kommun, äldreförvaltningen, 753 75 Uppsala

Nyheter om äldreomsorg och senior

 • Träffpunkter 65+ öppnar igen

  Träffpunkter 65 + föreslås öppna åter 15 juni med vissa anpassningar efter en tids stängning. Förslaget till beslut behandlas i äldrenämnden i Uppsala kommun 11 juni.

 • Uppsala kommun häver avtal med företag inom hemtjänst och omsorg

  Företaget Nina hemtjänst AB som driver hemtjänst och ledsagning i Uppsala kommun anses ha brustit på flera punkter i avtalet. Beslutet fattades 4 juni och verksamhet kopplad till företaget upphör 30 juni.

 • När vårdhundarna kommer är det nästan som vanligt

  Glädjen är stor när personer som bor på ett boende får träffa vårdhundarna i vår, trots rådande omständigheter. Det känns nästan som vanligt, även om alla aktiviteter nu sker utomhus på avstånd.

Se fler nyheter

Kampanjer

 • Cykling utan ålder

  Uppsala kommun samarbetar med föreningen Cykling utan ålder, en ideell verksamhet där volontärer tar med personer vid äldreboenden eller personer med funktionsnedsättning på cykelturer i elassisterade cyklar. Cyklarna har plats för en cykelförare och ett passagerarsäte för två. Idén kommer ursprungligen från Danmark och finns nu i mer än 40 länder och många svenska kommuner. Såväl Uppsala kommun som Cykling utan ålder och Röda Korset erbjuder turer till de som inte kan cykla själva, men som ändå vill komma ut och känna vinden i håret.

Så arbetar vi med äldreomsorg och senior

 • Så arbetar vi med:

  Äldrevänlig kommun

  Uppsala kommun vill förbättra äldres möjligheter att leva ett hälsosamt och oberoende liv och öka deras delaktighet i samhällsfrågor.