Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
 1. I korthet

  Anpassa bostaden för att kunna bo kvar

  Du som vill bo kvar hemma, men har svårt att göra det på grund av en funktionsnedsättning, kan söka bidrag för anpassning av din bostad. Du kan få bidrag för anpassningar både av inomhus- och utomhusmiljön. Exempel på anpassningar är att ta bort trösklar, bredda dörröppningar, montera ledstång eller ramp.
  Sök bidrag för bostadsanpassning

  Flytta till bostad för äldre

  Det finns olika former av boende för äldre:

  • seniorbostäder
  • seniorbostäder med gemensamhetslokal

  Vad som passar bäst beror på i vilken omfattning du är i behov av service.

 2. Seniorbostad

  Seniorbostäder har hög tillgänglighet. Det är lätt att ta sig fram i bostaden även med hjälpmedel. Hygienutrymmen är välplanerade och rymliga. Det finns hiss från markplan och utrymme för rollator, rullstol eller andra hjälpmedel.

  En del seniorbostäder har gemensamhetslokaler och erbjuder viss service.

  Seniorbostäder finns både som hyresrätter och bostadsrätter. Du söker seniorbostad på samma sätt som andra bostäder, det vill säga via bostadsföretag, mäklare eller annons i tidningen. För seniorbostad i hyresrätt ställer du dig i kö.

  Det behövs inget biståndsbeslut för att flytta till en seniorbostad. 

  Lägsta ålder för att flytta in är oftast 55 år, men det finns också seniorbostäder där gränsen är 65 år.

 3. Seniorbostad med gemensamhetslokal/trygghetsbostäder

  Om du inte känner dig trygg i en vanlig bostad, kan du få bo i en seniorbostad med gemensamhetslokal/trygghetsbostad.

  Namnförändring och sänkt åldersgräns

  Äldrenämnden har beslutat att ändra benämningen på vad som tidigare kallats trygghetsbostäder till seniorbostäder med gemensamhetslokal. I samband med detta sänktes även åldersgränsen för att flytta in från 70 till 65 år. Medflyttande kan vara yngre. Förändringarna trädde i kraft 1 september 2020 för de fastigheter där Uppsala kommun är hyresvärd. Övriga fastigheter benämns tillsvidare fortsatt trygghetsbostäder med en åldersgräns för inflytt på 70 år.

  Du behöver inte biståndsbeslut

  För att få en seniorbostad med gemensamhetslokal/trygghetsbostad ställer du dig i kö till en vanlig hyresrätt hos Uppsala Bostadsförmedling .

  Seniorbostäder med gemensamhetslokal/trygghetsbostäder ska vara tillgängliga

  Enligt kommunens kriterier ska en seniorbostad med gemensamhetslokal/trygghetsbostad

  • ha hiss
  • gå lätt att nå med bil
  • ha låga trösklar, eller inga alls
  • ha badrum som anpassats för den som har svårt att röra sig
  • ligga nära gemensamma lokaler för måltider och umgänge
  • ha en värd som håller kontakt med de boende och skapar god gemenskap.

  Kriterier för subvention av seniorbostäder med gemensamhetslokal i Uppsala kommun (PDF, 1 MB)

  Gemensam kö till alla seniorbostäder med gemensamhetslokal/trygghetsbostäder

  Det är gemensam kö till alla seniorbostäder med gemensamhetslokal/trygghetsbostäder, oavsett vem som är hyresvärd. Lägenheterna förmedlas av Uppsala Bostadsförmedling .

  Läs mer om seniorbostäder med gemensamhetslokaler i Uppsala kommun. (PDF, 93 KB)

 4. Vård- och omsorgsboende

  Vård- och omsorgsboenden är till för dig som har ett stort och långvarigt behov av vård och omsorg. På boendet finns det alltid omvårdnadspersonal på plats och tillgång till sjuksköterska dygnet runt.

  De boende har egen lägenhet eller ett eget rum, men det finns också gemensamma lokaler.

  Du ansöker om vård- och omsorgsboende hos kommunen.
  Läs om vård- och omsorgsboende

 5. Beslut och överklagan

  Om du får ett avslag på din ansökan ska det tydligt stå varför du fick ett avslag. Du kan överklaga ett beslut du inte är nöjd med.

  Läs mer om beslut och hur du kan överklaga.

 6. Korttidsvård

  Du som har behov av vård och omsorg dygnet runt under en kortare period kan ha rätt till korttidsvård. Korttidsvård kan exempelvis vara aktuellt efter att du har vistats på sjukhus, har ett komplext behov av sjukvård som du inte kan få hemma, har en demenssjukdom eller är förvirrad. För att få korttidsvård behöver du ett biståndsbeslut. Platser för korttidsvård kan finnas både som en egen enhet och som ett antal platser på ett vård- och omsorgsboende. 

  Växelvård

  Växelvård är en form av korttidsvård när du vistas regelbundet under kortare perioder på ett växelvårdsboende. Samtidigt som det ger dig möjlighet till aktivitet och miljöombyte, ger det dina anhöriga vila och egen tid.

 7. Kontakt

  Kontakta Seniorguide Uppsala
  Telefon:
  018-727 65 00, måndag–fredag 9.00–12.00, 13.00–16.00
  Besöksadress:
  Svartbäcksgatan 44
  Postadress:
  Uppsala kommun, äldreförvaltningen, 753 75 Uppsala

Nyheter om äldreomsorg och senior

 • Skolsköterskor vaccinerar på äldreboenden

  Margaretha Lernström Larsson är en av 25 skolsköterskor som stöttar äldreförvaltningen med att vaccinera mot covid-19 på äldreboenden. Skolsköterskornas insatser bidrar till att vaccinationerna kommer igång i snabb takt och sjuksköterskorna på äldreboendena kan fokusera på verksamheten och de boende.

 • Uppsala kommun får en äldrevägledare för teckenspråkiga

  Uppsala kommun tillsätter en äldrevägledare för personer som använder det svenska teckenspråket i sin kommunikation. Äldrevägledaren kan bland annat förmedla kontakten mellan döva personer och tjänstepersoner i kommunen.

 • Vaccination mot covid-19

  Den 27 december startade vaccinationerna mot covid-19 i Uppsala län. Region Uppsala är ansvarig för att vaccinationerna genomförs. Just nu pågår vaccinationer på kommunens äldreboenden.

Se fler nyheter

Kampanjer

 • Cykling utan ålder

  Uppsala kommun samarbetar med föreningen Cykling utan ålder, en ideell verksamhet där volontärer tar med personer vid äldreboenden eller personer med funktionsnedsättning på cykelturer i elassisterade cyklar. Cyklarna har plats för en cykelförare och ett passagerarsäte för två. Idén kommer ursprungligen från Danmark och finns nu i mer än 40 länder och många svenska kommuner. Såväl Uppsala kommun som Cykling utan ålder och Röda Korset erbjuder turer till de som inte kan cykla själva, men som ändå vill komma ut och känna vinden i håret.

Så arbetar vi med äldreomsorg och senior

 • Så arbetar vi med:

  Äldrevänlig kommun

  Uppsala kommun vill förbättra äldres möjligheter att leva ett hälsosamt och oberoende liv och öka deras delaktighet i samhällsfrågor.