Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

 1. I korthet

  Anpassa bostaden för att kunna bo kvar

  Du som vill bo kvar hemma, men har svårt att göra det på grund av en funktionsnedsättning, kan söka bidrag för anpassning av din bostad. Du kan få bidrag för anpassningar både av inomhus- och utomhusmiljön. Exempel på anpassningar är att ta bort trösklar, bredda dörröppningar, montera ledstång eller ramp.
  Sök bidrag för bostadsanpassning

  Flytta till bostad för äldre

  Det finns olika former av boende för äldre:

  • seniorbostäder
  • seniorbostäder med gemensamhetslokal

  Vad som passar bäst beror på i vilken omfattning du är i behov av service.

 2. Seniorbostad

  Seniorbostäder har hög tillgänglighet. Det är lätt att ta sig fram i bostaden även med hjälpmedel. Hygienutrymmen är välplanerade och rymliga. Det finns hiss från markplan och utrymme för rollator, rullstol eller andra hjälpmedel.

  En del seniorbostäder har gemensamhetslokaler och erbjuder viss service.

  Seniorbostäder finns både som hyresrätter och bostadsrätter. Du söker seniorbostad på samma sätt som andra bostäder, det vill säga via bostadsföretag, mäklare eller annons i tidningen. För seniorbostad i hyresrätt ställer du dig i kö.

  Det behövs inget biståndsbeslut för att flytta till en seniorbostad. 

  Lägsta ålder för att flytta in är oftast 55 år, men det finns också seniorbostäder där gränsen är 65 år.

 3. Seniorbostad med gemensamhetslokal

  Om du inte känner dig trygg i en vanlig bostad, kan du få bo i en seniorbostad med gemensamhetslokal.

  Namnförändring och sänkt åldersgräns

  Äldrenämnden har beslutat att ändra benämningen på vad som tidigare kallats trygghetsbostäder till seniorbostäder med gemensamhetslokal. I samband med detta sänktes även åldersgränsen för att flytta in från 70 till 65 år. Medflyttande kan vara yngre. 

  Du behöver inte biståndsbeslut

  För att få en seniorbostad med gemensamhetslokal/trygghetsbostad ställer du dig i kö till en vanlig hyresrätt hos Uppsala Bostadsförmedling .

  Seniorbostäder med gemensamhetslokal ska vara tillgängliga

  Enligt kommunens kriterier ska en seniorbostad med gemensamhetslokal/trygghetsbostad

  • ha hiss
  • gå lätt att nå med bil
  • ha låga trösklar, eller inga alls
  • ha badrum som anpassats för den som har svårt att röra sig
  • ligga nära gemensamma lokaler för måltider och umgänge
  • ha en värd som håller kontakt med de boende och skapar god gemenskap.

  Kriterier för subvention av seniorbostäder med gemensamhetslokal i Uppsala kommun

  Gemensam kö till alla seniorbostäder med gemensamhetslokal

  Det är gemensam kö till alla seniorbostäder med gemensamhetslokal, oavsett vem som är hyresvärd. Lägenheterna förmedlas av Uppsala Bostadsförmedling .

  Seniorbostäder med gemensamhetslokaler i Uppsala kommun

  Fyrislundsgatan 64

  Fyrislundsgatans seniorbostäder ligger i Årsta med närhet till Årstaparkens grönområde, livsmedelsbutik, vårdcentral, tandläkare och apotek.

  Träffpunkt

  Träffpunkt Årsta håller till på Fyrislundsgatan 66 och erbjuder många olika aktiviteter som snickeri, qigong och lättgympa. I huset finns även frisör och fotvård. Läs mer om Träffpunkt Årsta  eller kontakta träffpunkten på telefon 018-727 69 35.

  Kontakt

  Kontakta värd på Fyrislundsgatan 64 på telefon 018-727 76 92.

  Leopoldsgatan 1,3,7,9

  Nybys seniorbostäder finns på cirka en kilometers gångavstånd till Willys och apotek. Cirka två kilometer bort ligger Heidenstamstorg med livsmedelsbutik, apotek och vårdcentral. Aktiviteter somt gemensamma promenader ordnas av seniorbostädernas värd.

  I huset finns även frisör och fotvård.

  Oreserverade parkeringsplatser för boende finns i samband med speciellt parkeringstillstånd. 

  Måltider

  Vi serverar mat från kommunens egen kost- och restaurangenhet Måltidsservice. Läs mer om restaurangens matsedel på maltidsservice.uppsala.se eller kontakta restaurangen på telefon 018-727 76 61. 

  Träffpunkt

  Träffpunkt Nyby håller till på Leopoldsgatan 5 och erbjuder en mängd aktiviteter, träning och gemenskap för seniorer. Några av aktiviteterna är snickeri, dans, cirkelträning och sittgympa. Här finns även bibliotek och gym. Läs mer om Träffpunkt Nyby  eller kontakta träffpunkten på telefon 018-727 76 68. 

  Kontakt

  Kontakta värd på Leopoldsgatan på telefon  018-727 00 48.

  Lundgårdsvägen 2

  Bälinge är ett mindre samhälle cirka 12 kilometer norr om Uppsala och passar dig som vill ha ett lugnt boende. Seniorbostäderna är tillgänglighetsanpassade med trevlig innergård. Livsmedelsbutik, idrottsanläggning, elljusspår och utomhusbad finns i området. Kommunikationerna in till Uppsala centrum är goda.

  Gemensamhetslokal

  I seniorsalen kan man ta med sig mat och äta tillsammans med sina grannar.

  Träffpunkt

  I huset finns vårdcentral, bibliotek samt Träffpunkt Bälinge som erbjuder många olika aktiviteter, träning och gemenskap för seniorer. Läs mer om Träffpunkt Bälinge  eller kontakta träffpunkten på telefon 018-727 48 55.

  Kontakt

  Kontakta värd på Lundgårdsvägen 2 på telefon 018-727 48 84.

  Granitvägen 5, 7, 9

  Orstenens seniorbostäder ligger i Eriksberg, nära Hågadalen och skön natur. På Västertorg, endast ett stenkast bort, finns livsmedelsaffär, apotek, tandläkare bank och restaurang. Tvärs över gatan finns Eriksbergsbiblioteket.

  På Granitvägen 5, i samma fastighet som seniorbostäderna, finns Eriksbergs vårdcentral.

  Måltider

  Seniorrestaurang Porfyren serverar fika och lunch alla dagar klockan 9.00–15.00. Läs mer om restaurangens matsedel på maltidsservice.uppsala.se eller kontakta restaurangen på telefon 018-727 64 35. 

  Träffpunkt

  Träffpunkt Eriksberg håller till på Granitvägen 5 och erbjuder många olika aktiviteter, träning och gemenskap för seniorer. Några av aktiviteterna är bingo, yoga och lättgympa. Läs mer om Träffpunkt Eriksberg  eller kontakta träffpunkten på telefon 018-727 69 30. Övriga aktiviteter som bland annat gemensamma promenader ordnas av seniorbostädernas värd.

  Kontakt

  Kontakta värd på Granitvägen 5, 7, 9 på telefon 018-727 65 31.

  Dalgatan 1a, 1b, Wallingatan 25b, Norrlandsgatan 6a, 6b

  Våra seniorbostäder i Luthagen erbjuder dig ett centralt läge med närhet till trevliga promenadstråk längs Fyrisån. Social samvaro med grannar underlättas genom flera gemensamma lokaler och gröna innergårdar med utemöbler.

  Här bor du cirka en kilometer från Uppsala centrum med goda kommunikationer. Runt hörnet ligger matbutik och restauranger. Cirka 15 minuters promenad bort når du Fyrishovs sportanläggning med bland annat simhall, äventyrsbad, relax och Friskis & Svettis. 

  Träffpunkt

  På Dalgatan 3 ligger Träffpunkt Ramund som erbjuder många olika aktiviteter, träning och gemenskap för seniorer. Några av aktiviteterna är lättgympa, filmvisning och utflykter. Läs mer om Träffpunkt Ramund  eller kontakta träffpunkten på telefon 018-727 64 14.

  Kontakt

  Kontakta värd på Dalgatan 1a, 1b, Wallingatan 25b, Norrlandsgatan 6a, 6b på telefon 018-727 76 91.

  Snickargatan 4–6

  Snickarens seniorbostäder ligger i bostadsrättsföreningen Snickargården i Salabacke. Här har du nära till Årsta Centrum med vårdcentral, tandläkare, livsmedelsbutik, apotek och restaurang. Busshållplats för buss nummer 1, 7 och 30 finns i närheten. 

  Oreserverade parkeringsplatser finns för boende och besökare och är gratis med parkeringstillstånd.

  Måltider

  Snickarens seniorbostäder har inte egen matsal men en gemensamhetslokal finns intill foajén. Här kan man bland annat träffa sina grannar, läsa dagens tidning, ha gemensamma fester och delta i de träffar som värden anordnar.

  Träffpunkt

  Träffpunkt Årsta håller till på Fyrislundsgatan 66, det tar cirka 20 minuter att promenera långsamt dit. Träffpunkt Årsta erbjuder många olika aktiviteter som snickeri, qigong och lättgympa. I huset finns även frisör och fotvård. Läs mer om Träffpunkt Årsta  eller kontakta träffpunkten på telefon 018-727 69 35.

  Kontakt

  Kontakta värd på Snickargatan 4–6 på telefon 018-727 88 81.

  Vretgränd 3, Kungsängsgatan 25

  Örnens seniorbostäder ligger mitt i centrum nära Stadsparken, Akademiska sjukhuset, restauranger, butiker och flera vårdcentraler. Livsmedelsbutiken ICA Supermarket ligger tvärs över gatan.

  Det finns garageplatser att hyra i parkeringshuset Grimhild.

  Måltider

  Restaurang Senioren serverar lunch och har öppet alla dagar i veckan klockan 11.00–13.30. Läs mer om restaurangens matsedel på maltidsservice.uppsala.se eller kontakta restaurangen på telefon 018-727 64 35. 

  Träffpunkt

  Örnens seniorbostäder har en gemensamhetslokal där man bland annat kan träffa och umgås med sina grannar, läsa dagens tidning, ha gemensamma fester och delta i de träffar som värden anordnar.

  Kontakt

  Kontakta värd på Vretgränd 3, Kungsängsgatan 25 på telefon 018-727 48 93.

 4. Vård- och omsorgsboende

  Vård- och omsorgsboenden är till för dig som har ett stort och långvarigt behov av vård och omsorg. På boendet finns det alltid omvårdnadspersonal på plats och tillgång till sjuksköterska dygnet runt.

  De boende har egen lägenhet eller ett eget rum, men det finns också gemensamma lokaler.

  Du ansöker om vård- och omsorgsboende hos kommunen.
  Läs om vård- och omsorgsboende

  Läs om hyra och avgifter för vård- och omsorgsboende

 5. Beslut och överklagan

  Om du får ett avslag på din ansökan ska det tydligt stå varför du fick ett avslag. Du kan överklaga ett beslut du inte är nöjd med.

  Läs mer om beslut och hur du kan överklaga.

 6. Korttidsvård

  Du som har behov av vård och omsorg dygnet runt under en kortare period kan ha rätt till korttidsvård. Korttidsvård kan exempelvis vara aktuellt efter att du har vistats på sjukhus, har ett komplext behov av sjukvård som du inte kan få hemma, har en demenssjukdom eller är förvirrad. För att få korttidsvård behöver du ett biståndsbeslut. Platser för korttidsvård kan finnas både som en egen enhet och som ett antal platser på ett vård- och omsorgsboende. 

  Växelvård

  Växelvård är en form av korttidsvård när du vistas regelbundet under kortare perioder på ett växelvårdsboende. Samtidigt som det ger dig möjlighet till aktivitet och miljöombyte, ger det dina anhöriga vila och egen tid.

 7. Kontakt

  Kontakta Seniorguide Uppsala

  Våra öppettider:

  Måndagar, tisdagar, torsdagar och fredagar klockan 9-12 och 13-16

  Onsdagar klockan 9-12 och 13-14.30

  Telefon:
  018-727 65 00
  Besöksadress:
  Stadshuset, Stadshusgatan 2
  Postadress:
  Uppsala kommun, vård- och omsorgsförvaltningen, 753 75 Uppsala

Nyheter om äldreomsorg och senior

 • Hurra för sjuksköterskorna idag!

  I dag 12 maj är det Internationella sjuksköterskedagen till minne av Florence Nightingale. I Uppsala kommun har vi drygt 225 sjuksköterskor som jobbar inom allt från äldreboenden och hemsjukvård till socialpsykiatri och joursjukvård. Och mycket mer.

 • Nu minskar andelen inhyrda sjuksköterskor i Uppsala kommun

  Andelen inhyrda medarbetare minskar kraftigt inom den kommunala hälso- och sjukvården och antalet inhyrda sjuksköterskor har halverats det senaste året. Dessutom ökar ansökningarna för varje ledig tjänst.

Kampanjer
 • Seniorerbjudande på Uppsalas restauranger

  Utbudet av restauranger i Uppsala är stort och på vissa har du som senior rabatt.

 • Bli en av oss

  Sveriges viktigaste jobb - kommunal primärvård

 • Bostadsenkät - framtidens seniorer

Så arbetar vi med äldreomsorg och senior

 • Så arbetar vi med:

  Äldrevänlig kommun

  Uppsala kommun vill förbättra äldres möjligheter att leva ett hälsosamt och oberoende liv och öka deras delaktighet i samhällsfrågor.

 • Så arbetar vi med:

  Stöd till personer som utsätts för våld i nära relationer

  Uppsala kommun har fattat beslut om en nollvision mot våld i nära relationer. Vi arbetar med flera olika satsningar och insatser för att tidigt fånga upp och förhindra att människor blir utsatta för våld i nära relationer. Vi hjälper och skyddar också dem som blivit drabbade. Våld i nära relationer är ett samlingsbegrepp som omfattar fysiskt, psykiskt och sexuellt våld samt olika former av hot, utnyttjande och förtryck.