Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

 1. Kort om

  När du bor på ett vård- och omsorgsboende betalar du för hyra, omvårdnad, mat och förbrukningsartiklar. Hur mycket du betalar beror på din inkomst, bostadskostnad och vissa övriga kostnader. Du betalar aldrig mer än maxavgiften.

 2. Hyra

  Hur mycket du betalar i hyra varierar mellan olika vård- och omsorgsboenden. Hyran kan också variera inom ett och samma boende. Skillnaden beror framför allt på hur stort rummet eller lägenheten är och bostadens standard.

  Om du behöver ekonomiskt stöd för att betala hyran kan du söka bostadstillägg hos Pensionsmyndigheten.

 3. Avgift för omvårdnad och mat

  Du behöver aldrig betala mer än maxavgiften för omvårdnad och mat på boendet. Däremot kan din inkomst, bostadskostnad och vissa övriga kostnader göra att du får betala lägre avgift. Omvårdnadsavgiften är maximalt 2170 kronor per månad. Avgiften för mat är högst 3 501 kronor och lägst 2 570 kronor per månad.

  Minimibeloppet ska täcka dina normala levnadskostnader för till exempel livsmedel, kläder, och sjukvård. Från 1 augusti 2022 är minimibeloppet 4 857 kronor för sammanboende och 5 953 kronor för ensamboende.

  Anmäl din inkomst

  För att kunna räkna ut din avgift behöver kommunen uppgifter om dina inkomster och din boendekostnad. Som inkomst räknas till exempel alla former av pensioner, inkomst av kapital och bostadstillägg för pensionärer. 

  Kommunen får vissa inkomstuppgifter direkt från försäkringskassan och skattemyndigheten, andra måste du själv meddela oss genom att lämna en inkomstanmälan.

  Du ska lämna en inkomstanmälan när du flyttar in på ett boende och därefter varje år i januari. Om det sker förändringar av kostnader eller inkomster under året är du skyldig att lämna in en ny inkomstblankett eller kontakta omsorgsdebiteringen.

  Lämna inkomstanmälan

  Om du inte gör en inkomstanmälan kan vi inte göra en individuell beräkning av din avgift och du får då betala maxtaxa till dess att du lämnat en inkomstanmälan.

  Vård- och omsorgsavgifter i Uppsala kommun 2022

 4. Räkna ut din vård- och omsorgsavgift

  Så snart vi får in din inkomstanmälan gör vi en individuell beräkning av din avgift som tar hänsyn till din inkomst och boendekostnad.

  Hyran varierar mellan olika boenden, men även inom ett boende kan hyran variera. Skillnaden beror främst på lägenhetens storlek och standard. I genomsnitt ligger hyran på cirka 6 500 kronor.

  Gör en preliminär beräkning av vad det kommer kosta att bo på vård- och omsorgsboende

  Så beräknas din avgift

  Hur mycket du ska betala för omvårdnad och måltider beror på

  • din inkomst
  • din hyra
  • ett minimibelopp.

  Minimibeloppet är ett lagstadgat belopp som följer det prisbasbelopp som regeringen fastställer varje år. Detta belopp och din hyra räknas bort från inkomsten när vi beräknar det utrymme du har att betala i omvårdnadsavgift.

  Minimibeloppet ska täcka dina normala levnadskostnader för till exempel livsmedel, kläder, och sjukvård. För 2022 är minimibeloppet:

  • 5 953 kronor per månad för dig som är ensamstående och över 65 år
  • 4 857 kronor per månad om du lever tillsammans med en partner och är över 65 år.

  Är du under 65 år är minimibeloppet 10 procent högre.

  Räkneexempel

  Exempel på hur den individuella avgiften beräknas för Erik som är ensamstående och över 65 år.

  Inkomster och utgifter per månad Belopp i kronor
  Inkomst efter skatt   12 000
  Inkomst av kapital   150
  Bostadstillägg    1 000
  Hyra - 6 500
  Minibelopp - 5 953
  Eriks avgiftsutrymme  = 697

  För Erik blir avgiftsutrymmet 697 kronor. Det betyder att det är den högsta avgift han får betala för omvårdnad. För mat tillkommer en avgift på 3 501 kronor per månad. Erik betalar alltså en hyra på 6 500 kronor plus 697 kronor för omvårdnad och 3 501 kronor för måltider.

  Blir det ett minus i avgiftsutrymmet får du ingen kostnad för omvårdnaden och kostnaden för måltiderna justeras ner till som lägst 2 470 kronor per månad. 

 5. Andra avgifter som kan tillkomma

  Kostnad för förbrukningsvaror

  Du som vill kan köpa vissa förbrukningsvaror till ett paketpris från ditt vård- och omsorgsboende. Det kan till exempel röra sig om glödlampor, toalettpapper, tvättmedel och liknande. Boendet ser då till att du alltid har varorna hemma. För det får du betala en avgift varje månad. Fråga ditt boende vad som ingår och vad det kostar. Som mest betalar du 132 kronor per månad för förbrukningsvaror under 2022. Det ingår inte i maxtaxan.

  Dessutom kan boendet tillhandahålla lakan för en kostnad av 108 kronor per månad.

  Kostnad för el

  På vissa boenden ingår elen i hyran. På andra boenden väljer du själv elbolag och betalar avgiften direkt till dem. Personalen på ditt vård- och omsorgsboende ska berätta för dig hur det fungerar med elkostnaden i samband med att du flyttar in.

   

 6. Kontakt

  Omsorgsdebitering
  Telefon:
  018-727 57 00, måndag–fredag 8.30–11.30, måndag och torsdag 13.00-15.00.

Nyheter om äldreomsorg och senior

 • Anhörigveckan 4–6 oktober - stöd till dig som stöttar någon

  På Anhörigcentrum kan du som hjälper en närstående som är långvarigt sjuk, har en fysisk eller psykisk funktionsnedsättning eller en demenssjukdom få stöttning. Under den årliga Anhörigveckan kan du gå på kostnadsfria föreläsningar som kan göra tillvaron lite lättare för dig som anhörig.

 • Seniorfestivalen inspirerade till nya aktiviteter

  Flera tusen besökare kom till Seniorfestivalen på UKK 31 augusti. De provade olika aktiviteter, lyssnade på föreläsningar och fick information om hur de kan engagera sig i föreningar och volontärverksamheter.

 • Uppsala kommun har fått nio äldreambassadörer

  Nio nyrekryterade äldreambassadörer har blivit introducerade till uppdraget som äldreambassadör i Uppsala kommun. Ett uppdrag som handlar om att sprida information om hur arbetet för en äldrevänlig kommun går.

Se fler nyheter
Kampanjer
 • Internationella dagen för äldre 2022

  Lördag 1 oktober är det internationella dagen för äldre. Uppsala kommun uppmärksammar det med en rad aktiviteter.

 • Bli äldreambassadör

 • Seniorfestival 31 augusti

  En dag fylld av nya upplevelser, prova på-aktiviteter, föreläsningar, föreningsliv och underhållning

Så arbetar vi med äldreomsorg och senior

 • Så arbetar vi med:

  Äldrevänlig kommun

  Uppsala kommun vill förbättra äldres möjligheter att leva ett hälsosamt och oberoende liv och öka deras delaktighet i samhällsfrågor.