Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Från och med 1 oktober 2020 inför Uppsala kommun tidsstyrning av tung lastbilstrafik i innerstan (se karta). Beslutet innebär att tung lastbilstrafik endast är tillåten måndag–söndag 06.00–11.00. Övriga tider är all tung lastbilstrafik förbjuden i innerstan.

Karta som visar var tung trafik endast är tillåten på förmiddagar i innerstaden. Området begränsas av S:t Olofsgatan, Kungsgatan, Bangårdsgatan och Fyrisån. Kartan visar också var det finns avlastningsplatser i och strax utanför området. Det är totalt 21 stycken avlastningsplatser.
 

Säkrare för de som går och cyklar i innerstan

Syftet med tidsstyrningen är att öka innerstans attraktivitet och förbättra för gående och cyklister. Genom att minska den tunga trafiken blir det säkrare och tryggare att gå och cykla på gatorna. Konflikterna mellan den tunga trafiken och övrig trafik, boende, gående och cyklister kommer på detta sätt att minska. Det blir mindre buller och renare luft de tider som människor vistas på gatorna som mest. 

Tung trafik begränsas till förmiddagar 

Tiden måndag–söndag 06.00–11.00 är satt med tanke på att yrkestrafik och speditörer då är igång, samtidigt som de flesta butiker och andra verksamheter kan ta emot varor. Eftermiddagstiden i innerstaden fredas när tunga transportfordon minimeras från gatorna.

Beslutet ligger i linje med en långsiktig vision om ett stadsliv i mänsklig skala. 

Förbudet gäller inte renhållningsfordon

För att säkerställa en ren och funktionell stadsmiljö är renhållningsfordon undantagna från förbudet.

Kontakta Kontaktcenter

Hör av dig till Kontaktcenter om du vill veta mer om Uppsala och kommunens tjänster, eller vill komma i kontakt med viss verksamhet eller person.

Kontakta Uppsala kommun.

Telefon:
018-727 00 00
Besöksadress:
Stadshuset, Stadshusgatan 2 i Uppsala
Postadress:
Uppsala kommun, Kontaktcenter, 753 75 Uppsala

Nyheter om trafiksäkerhet och underhåll

 • Islandsbron stängs för motorfordonstrafik – skapar utrymme för kollektivtrafik och människor

  I samband med att den nybyggda Tullgarnsbron öppnar lördag 27 april 17.00 stängs Islandsbron i centrala Uppsala för motorfordonstrafik (bilar, motorcyklar och mopeder). Det förbättrar framkomligheten för busstrafik, ambulanser samt gång- och cykeltrafik på Islandsbron.

 • Så jobbar vi med att få bort hålen i vägarna

  Vinterns växlande temperaturer har lett till många hål i vägarna, så kallade potthål, runtom i landet. Tänk på att köra försiktigt och var rädda om er i trafiken. Uppsala kommun arbetar kontinuerligt för att laga hålen på gator och vägar.

 • Gul vädervarning, snöfall kan ge trafikproblem

  SMHI har varnat för kraftigt snöfall från torsdag 21 december i bland annat Uppland. Det finns risk för trafikproblem och begränsad framkomlighet på grund av halka, snömodd och dålig sikt.

Se fler nyheter
Kampanjer
 • Buslätt att cykla rätt

  Buslätt att cykla rätt är en cykelaktivitet där förskolebarn på ett lekfullt sätt får lära sig mer om hur de ska bete sig i trafiken. Arrangemanget ordnas vid olika tillfällen och på olika platser.

 • Trafikändring på Kungsgatan

 • Har du TrafiQ?

  Att ha TrafiQ innebär att vara en smart trafikant. Det handlar om att kunna trafikregler, men också förstå vikten av att samspela med andra trafikanter och anpassa sitt förhållningssätt efter trafiksituationen. Att vara en trafikant med hjärna och hjärta helt enkelt.

Så arbetar vi med trafiksäkerhet och underhåll

 • Så arbetar vi med:

  Äldrevänlig kommun

  Uppsala kommun vill förbättra äldres möjligheter att leva ett hälsosamt och oberoende liv och öka deras delaktighet i samhällsfrågor.

 • Så arbetar vi med:

  Trafiksäkerhet

  Uppsala kommun utgår från Nollvisionen. Ingen ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken i Uppsala. Det är en grundförutsättning när vi planerar, bygger och driftar vår kommun. Trafiksäkerhet är en viktig folkhälsoaspekt likväl som en viktig del av stadens kvalitet och utveckling.